Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

HNS u Saboru optužio Agenciju za zaštitu osobnih podataka za manipulaciju informacijama

26.11.2008.
u 14:02

Saborski HNS optužio je danas Agenciju za zaštitu osobnih podataka da je, manipulirajući tumačenjem zakonskih i drugih propisa te protivno javnom interesu, štitila politički interes Vlade da se onemogući javna objava Registra hrvatskih branitelja.

U raspravi o Godišnjem izvješću o radu Agencije u 2007. Goran Beus Richembergh je uime HNS-a napomenuo da je Agencija lani u svom izvješću navela da, prema Zakonu o braniteljima i Pravilniku o Registru, ne postoji obveza Ministarstva branitelja na javnu objavu podataka, a da se u proljeće ove godine ispravila te navela da objavu priječe postojeći zakonski propisi.

- Tu je čitav niz nelogičnosti, jedna birokratska zavrzlama kojom se želilo zamaskirati informacije - rekao je, ističući kako zakon dopušta objavu podataka u javnom interesu i podsjećajući da se za objavu Registra zalažu brojne braniteljske udruge, dio politike i mediji.

- Pokušaj je to da se politički interes Vlade pokrije mišljenjem Agencije - poručio je Beus Richembergh.

Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar pozvao je ravnatelja Agencije Franu Lacka da iz izvješća za 2007. povuče informaciju po kojoj objavu podataka iz Registra branitelja priječe zakonski propisi, napominjući da je takvo mišljenje Agencije od ove godine, a da je lani bilo drugačije.

Kao i Richembergh, Lesar je upozorio da, zbog protupravnog ugovora kojim je Ministarstvo branitelja privatnom trgovačkom društvu Erste Investu proslijedila podatke iz Registra branitelja, ti podaci tri godine nisu bili zaštićeni.

- Tim podacima tri je godine mogla raspolagati privatna tvrtka, a ne može Hrvatski sabor. To je vrhunac licemjerja, ne samo Vlade, nego i Agencije - kazao je Richembergh.

Josip Đakić (HDZ) je istup HNS-ova zastupnika nazvao insinuacijom, ističući kako su podaci koji su proslijeđeni Erste Investu mogli biti iskorišteni samo radi izračuna vrijednosti udjela branitelja u njihovu Fondu te da tu nije bilo niti je moglo biti nikakvih zlouporaba.

I Ingrid Antičević Marinović (SDP) nužnom je ocijenila objavu podataka od javnog interesa, kakvi su, istaknula je, i oni iz Registra hrvatskih branitelja.
- No, kod nas se događa da se ono što bi trebalo biti javno čuva kao zmija noge, a ono što bi trebalo biti privatno, poput JMBG-a, postaje javno - kazala je.

Izvješće Agencije podržali su klubovi HDZ-a i HSS-a, ocijenivši kako je iz njega vidljivo da je Agencija prepoznata kao partner u zaštiti osobnih podataka građana te da Vlada u unapređenje tog područja ulaže velike napore.

Dio zastupnika u raspravi je upozorio na problem što banke od građana često traže JMBG, iako je taj jedinstveni matični broj građana proglašen zaštićenim osobnim podatkom, pitajući Agenciju kako to da u njezinu izvješću stoji da je u bankarskom sektoru visoka razina informacijske sigurnosti.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije