Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPRAVA O OBITELJSKOM ZAKONU

HNS ne bi da se razvod pokreće na sudu, nego i dalje u socijalnoj skrbi

26.02.2018.
u 18:50

Prijedlog obiteljskog zakona koalicijski će partneri dobiti za tjedan, dva. Navodno se nije odustalo od promjena pri pokretanju razvoda

Novi nacrt Obiteljskog zakona završen je i čeka usuglašavanje na tijelima Vlade, što je novi metodološki pristup u predlaganju zakona, što ga je uveo premijer Plenković nakon gafa s Obiteljskim zakonom u rujnu. Tada je, naime, kazao da nacrti zakona više neće ići u savjetovanja s javnošću ako nisu prošli koordinaciju u tijelima Vlade.

Nacrt je, doznajemo, završen još u prosincu, no očito je da ima važnijih problema koje vladajući imaju riješiti. Ipak, potvrđuju u HNS-u, koalicijskim je partnerima najavljeno da bi novi prijedlog mogli dobiti na stol za tjedan do dva. Navodno predlagač ne odustaje od promjene u postupku pokretanja razvoda braka, pa je i u najnovijem nacrtu ostalo da se zahtjev za razvod mora podnijeti sudu, a ne više centru za socijalnu skrb, uz obrazloženje je obaveza utvrđivanja nadležnosti suda u slučajevima građana RH čiji je bračni partner iz neke od zemalja članica EU. Izbačena je pak opcija upisnika izvanbračnih zajednica. Na doradi nacrta Obiteljskog zakona nije radila radna skupina imenovana s tom namjerom, već samo uži tim Ministarstva, pa je pitanje čemu se uopće imenuju radne skupine, ako se članove onda i ne zove.

Nacrt je prije pet mjeseci povučen samo dan nakon što je pušten u javnu raspravu zbog lavine negativnih reakcija koje je izazvao. I koalicijski partner HNS odmah se tada izjasnio da takav zakon neće podržati. U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zakon su tada dva tjedna dorađivali izbacivši diskriminirajuću odredbu o obitelji, no HNS-u je i dalje niz odredbi bio neprihvatljiv. Upozoravali su kako prijedlog diskriminira izvanbračnu djecu u odnosu na bračnu, ponajprije kad je u pitanju roditeljski dom. Protivili su se predloženim izmjenama pri pokretanju razvoda braka, a tražili su i da se vrate tablice uzdržavanja koje su novim prijedlogom izostavljene.

– Očekujemo da u novom nacrtu ne bude definicije obitelji što smo već uspjeli izbaciti, da bračni i izvanbračni partneri budu izjednačeni pri posvajanju djece, kao i da bračna i izvanbračna djeca budu u potpuno ravnopravnom položaju. Očekujemo i da nema famoznog upisnika izvanbračnih zajednica, već da se, kao i dosad, trogodišnja zajednica poistovjećuje u pravima s brakom. Što se razvoda braka tiče, to je rečeno da će se dogovoriti, a mi bismo htjeli da se, kao što je sada na snazi, razvod pokreće u centru za socijalnu skrb, a ne na sudu – kaže Marija Puh iz HNS-a.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar titanov sin 2
titanov sin 2
19:02 26.02.2018.

HNS......Bože spasi Hrvatsku od njihovih zakona. Velikim koracima koračamo prema rodnoj ideologiji u režiji stranke bez glasača .

Avatar Eddie
Eddie
20:58 26.02.2018.

Kak se je ženska sa slike uhljebila dobro, i kak mi neopisivo ide na živce, nemrem ju gledati

BA
bakulušić
21:35 26.02.2018.

Što ima socijalna skrb sa razvodom braka? Onda bolje na brzim blagajnama trgovačkih centara. Može se dobiti i akcijski popust.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije