Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'INFLACIJSKO KOLO'
Povratak na članak

Hladan tuš za Hrvatsku, ovo je najveći skok cijena od devedesetih. Evo što nas čeka

Očekivalo se da će travanj donijeti ubrzavanje inflacije zbog poskupljenja struje i plina, ali cijene su kod nas izmakle kontroli i u prijevozu, hrani, stanovanju... Inflacija se u travnju popela na 9,4%, ali prelazak na euro ipak nije ugrožen.

Komentari 37

KO
koraknaprijed
07:10 17.05.2022.

I neka čeka, svo kafići puni a kupina i korov na obradivoj zemlji tko je tu lud? Arapi i Izraelci crpe vodu sa 2000 metra dubine da bi nesto uzgojili, mi imamo zemlju, vodi i dobru klimu ali imamo i i lijenčine kojima je svatko nešto dužan i za nešto netko kriv.

VL
Avatar abakus1
abakus1
07:33 17.05.2022.

Aha, baš veliko iznenađenje... Dvije godine korona-ludila i uništavanja i ekonomije i ljudi, psihički i fizički. Veliku inflaciju najavio sam još u ožujku 2020. kad je ludilo počelo. Posljedice će biti strašne, ovo je tek vrh ledenog brijega. Je li vrijedilo? Je li izmišljena pandemija viroze slične gripi bila vrijedna svih posljedica, kako onih koje već vidimo tako i onih koje će se tek pojaviti? Hvala dnovinarima s večernjaka na tome što su bili revni sluge režima i podupirali ono ludilo svim silama. Kad ne budete više imali za račune i kruh, njima pokucajte na vrata, znate jako dobro imena dnovinara koji su navijali za luđačko uništavanje neviđenu pljačku ove zemlje prema kojoj se sve privatizacije mogu u mišju rupu sakriti. Dobro su nas sredili Plenković i kamarila...

VL
VI
Vivian
08:28 17.05.2022.

Biti gladan je najbolji poticaj da obradis zemlju, dodjeljivanje novca je najbolji poticaj za sjedenje u kaficu.

VL
Avatar Cantor
Cantor
07:12 17.05.2022.

Sada se svi prave iznenađeni. Zar smo zaboravili što se dogodilo Njemačkoj još 2002 kada je odustala od nikada prežaljene Marke i prešla na Euro? I njima su pričali bajke.

VL
TA
Tarantula
07:30 17.05.2022.

Dodjela poticaja po babi i stričevima za prazne štale i livade daje svoje rezultate. Pričalo se kako možemo pola Europe nahraniti, a realnost je da nemamo niti za sebe i da smo osjetljivi na sve i to puno više nego druge zemlje. Hvala ZNA SE kome!

VL
TA
tabula
08:37 17.05.2022.

Nadnarodna elita hoće da ratuje tuđe ratove, a narodu ostaje samo da kmeči. Koliko se pita narod i koliko je sve ovo demokracija svjedoči odluka Ustavnog suda. Zna se tko odlučuje.

VL
DU
ducile
07:35 17.05.2022.

Inflacija i nestasice ubija svugde po evropi, strah se narocito u zapadnu evropu gde nisu navikli na to. Nemci kazu da ce ove godine stedeti na svemu sto im nije preko potrebno, na kolima,nakitu,putovanjima. Jos je ovo sve blago staa ceka na zimu kada ce morati da biraju da li da skracuju plin gradjanima ili privredi, verovatno ce skratiti plin privredi sto ce odvesti do recesije. Eu ulazi u eru recesije koja ce trajati desetak godina . Jos kada kina napadne tajvan ako eu udje u trgovinski rat sa kinom bice teske recesije zbog nestasice svega i zato sto ce kina tada preci na trgovinu juanom,sto bi znacilo kraj zapada. Ali kako kaze plenki hrvatska ce profitirati od rata u ukrajini.

VL
TO
ToVuS
07:45 17.05.2022.

Izdajnici vladaju godinama.

VL
TA
Tajg
07:07 17.05.2022.

To sam pisao prije dvije godine. Kriza 2008 nije prevaziđena , internacionalno krpe se rupe bezvrijednim printanjem novca i sada osjećamo početak inflacije. Države nisu se mogle oduprijeti moći mafijaškim financiskim sustavima.

VL
Avatar Asterix
Asterix
08:59 17.05.2022.

Inflacija je dokaz da su političari nesposobni i da su sami sebi svrha. Kad ih trebaš oni ne znaju ništa nego ponavljati mantru, to je slobodno tržište, mi tu ne možemo ništa.

VL
MI
Mixy
09:02 17.05.2022.

Da li mi se samo čini da se sankcije vraćaju Evropi kao bumerang? Dolazi na naplatu bezpogovorno slušanje prekookeanskog mirotvorca. A na žalost ovo je tek početak, zima tek treba da stigne.

VL
BI
billynik
08:42 17.05.2022.

Sad se pravimo ludi, vičite Slava Ukrajini, a bojim se da je ovo samo početak.

VL
DU
Deleted user
08:38 17.05.2022.

Govore o poskupljenju hrane, energenata, stanovanja kao nešto što je inicijator inflacije. Ne govore o poskupljenjima u turističkom sektoru, ali i tamo su cijene napuhane. Slično je u gastronomiji, a slika se preslikava i na cijenu m2 stana ili kuće, da ne govorimo o kamatama na kredite. Jedino što ne prati infalaciju i rast cijena je kamata na oročenu štednju. Realno je inflacija daleko veća od ove koja se u članku spominje. Sve to skupa koriste banke uglavnom u stranom vlasništvu koji temeljem svih tih pokazatelja zarađuju ogroman novac. To što se događa je povratni udarac Bidenove politike.

VL
Avatar Zbregov
Zbregov
09:35 17.05.2022.

ma ostanite doma, nemojte ići na posao! podržite zelenjskog! plješčite sa balkona, ne brinite i samo podržavajte "trenutnu stvar koju vam serviramo" ® 🤡🤡🤡

VL
IC
ICCO
07:27 17.05.2022.

Po kupovnoj moći na dnu smo EU bili I prije galopirajuće inflacije no dobra vijest je da smo u TOP5 zemalja sa najvišom kupovnom moći ako se usporedimo sa Afričkim kontinentom.

VL
ST
stefj
14:46 17.05.2022.

OK, inflacija je velika, ali manja nego što se želi prikazati. Onda to neki koriste... Evo, gledam Zvijezda ulje u jednoj trgovini 22 Kn, dok u drugoj 16 Kn. To samo znači da će i ovi drugi uskoro dignuti cijene, budući da novine rade pritisak, i građani čak i kupuju po 22 Kn... Tako to funkcionira... Ista stvar je i s brašnom, ima ga za 5 Kn, ali i za 12 ili čak 15 kn/kg... A što se tiče politike, mislim da oni tu ne mogu puno napraviti, najgore što bi mogli jest ići štititi nekog, subvencionirati ili ograničavati. To samo vodi u dugotrajne probleme, a ne relativno brzu tržišnu regulaciju... Ono što je problem, gdje država može pomoći, to je gorivo, gdje bi morali uvesti fleksibilne trošarine, dok kod hrane ne mogu puno, nego intervenirati robnim rezervama. Ne, tu je pitanje imamo li ih mi uopće... Isto tako, u građevini se ne intervenira subvencioniranjem kredita, već državnim stanovima. Kreditima se samo povećava vrijednost nekretnina, dok se gradnjom državnih stanova stabiliziraju i spuštaju napuhane cijene...

VL
DU
Deleted user
19:43 17.05.2022.

Hrvatska je u oskudici sa pšenicom kukuruz ulj repicom i mnogim drugim poljoprivrenim proizvodima kao egipat sa pjeskom dakle ovo je legalna pljačka a vlast tj država se pravi tošo

VL
Avatar Tombstone
Tombstone
18:05 17.05.2022.

To je tek pocetak. Cijene svega a posebno hrane skocit ce puno vise od slijedece godine.

VL
Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
09:24 17.05.2022.

Sače doč naši iseljenici iz irske i njemačke koji su ošli na ljetovanje pa će trošiti pare a i nama će nešto dat za imat.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.