Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI KORAK U RJEŠAVANJU PROBLEMA

HKMS: Vlada konačno priznala visoku stručnu spremu medicinskim sestrama

Medicinske sestre
PIXSELL
14.07.2022.
u 19:43

Ova odluka Vlade odnosi se na medicinske sestre i medicinske tehničare koji rade na položajima 1. vrste, odnosno na glavne sestre klinika, kliničkih zavoda u kliničkoj ustanovi, objedinjenog hitnog bolničkog prijema u kliničkoj ustanovi, te na medicinske sestre koje rade na radnim mjestima 1. vrste tj. na poslovima sprječavanja, suzbijanja i kontrole bolničkih infekcija, osiguranja i unaprjeđenja kvalitete zdravstvene zaštite, invazivnih i specifičnih dijagnostičko terapijskih postupaka, voditelja tima operacijskog bloka te koordinatora palijativne skrbi

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) izrazila je u četvrtak zadovoljstvo što je Vlada danas "konačno prihvatila" prijedlog o priznavanju visoke stručne spreme magistrama i magistrima sestrinstva na radnim mjestima i položajima prve vrste.

“Priznavanje visoke stručne spreme magistrama i magistrima sestrinstva, kao i diplomiranim medicinskim sestrama i tehničarima, jedan je od nekoliko bitnih problema s kojima se hrvatsko sestrinstvo suočava već godinama", istaknuo je u priopćenju predsjednik HKMS-a Mario Gazić.

Podsjetio je da je Komora prije dvije godine počela vrlo snažno inzistirati na rješavanju tog problema.

"Posebno smo ga istaknuli i u Proglasu hrvatskog sestrinstva 2020, na sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i na nekoliko sastanak vodstva Komore i ministra zdravstva. Zadovoljni smo da smo uspjeli, sa sindikatima, uvjeriti Vladu da krene u rješavanje ovog pitanja", naglasio je Gazić.

Današnju odluku Vlade Komora vidi kao prvi korak u rješavanju te "nepravedne situacije u kojoj se visoko obrazovanim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima nisu priznavali koeficijenti za visoko obrazovanje".

"Komora je uporno koristila svaku priliku da upozori Vladu RH i Ministarstvo zdravstva na ovaj problem. Komora nije odustajala i zadovoljna je da je, uz podršku ministra zdravstva Vilija Beroša, uspjela s partnerima uvjeriti Vladu u nužnost priznavanja VSS." 

Ova odluka Vlade odnosi se na medicinske sestre i medicinske tehničare koji rade na položajima 1. vrste, odnosno na glavne sestre klinika, kliničkih zavoda u kliničkoj ustanovi, objedinjenog hitnog bolničkog prijema u kliničkoj ustanovi, te na medicinske sestre koje rade na radnim mjestima 1. vrste tj. na poslovima sprječavanja, suzbijanja i kontrole bolničkih infekcija, osiguranja i unaprjeđenja kvalitete zdravstvene zaštite, invazivnih i specifičnih dijagnostičko terapijskih postupaka, voditelja tima operacijskog bloka te koordinatora palijativne skrbi.

Komora će se, najavljeno je, nastaviti aktivno zalagati da se značajno proširi broj radnih mjesta kojima se priznaje visoka stručna sprema.

Sestrinstvo je profesija koja ima važno mjesto u svakom naprednom društvu, pa tako i u Hrvatskoj, a  medicinske sestre i medicinski tehničari, kao jedan od najvažnijih čimbenika za stabilnost sustava zdravstva, zaslužuju priznavanje ostvarene razine obrazovanja, poručio je HKMS.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije