Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESLUŽBENI REZULTATI

Hezbolahu i saveznicima više od pola mjesta u libanonskom parlamentu

Izbori u Libanonu
MOHAMED AZAKIR/REUTERS/PIXSELL
07.05.2018.
u 07:33

Neslužbeni rezultati također pokazuju da bi od zapada podupiran premijer Saad al-Hariri mogao završiti izbore kao sunitski vođa u parlamentu od 128 zastupnika. Prema libanonskom sustavu podjele vlasti premijer mora biti sunit.

Šijitski pokret Hezbolah, kojega podupire Iran, mogao bi sa svojim političkim saveznicima osvojiti više od polovine mjesta u libanonskom parlamentu sastavljenom nakon prvih izbora u devet godina, pokazuju neslužbeni rezultati nedjeljnih izbora prema tvrdnjama političara i lokalnih medija.

Neslužbeni rezultati također pokazuju da bi od zapada podupiran premijer Saad al-Hariri mogao završiti izbore kao sunitski vođa u parlamentu od 128 zastupnika. Prema libanonskom sustavu podjele vlasti premijer mora biti sunit.

Izbori su održani po novom kompleksnom izbornom zakonu, a prvi službeni rezultati očekuju se u ponedjeljak.

Kršćanska stranka, koja je oštar protivnik Hezbolaha, prema prvim je naznakama povećala broj zastupnika s osam na 15.

Agencija Reuters objavila je izračun prema kojemu su Hezbolah i njegovi politički saveznici osvojili barem 67 zastupničkih mjesta.

Hezbolah su Sjedinjene Države klasificirale kao terorističku organizaciju, a neprijatelj je susjednog Izraela s kojim je više puta ratovao od osnutka organizacije 1982.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar abcd
abcd
10:34 07.05.2018.

Podrska Hezbollahu u borbi protiv zidovskih i ISIL-ovih terorista.

Avatar superhik74
superhik74
18:43 07.05.2018.

Kolonijalni aparthejd ce sada hitno traziti zastitu "mame i tate" jer se nece tako igrati da ljudi u Libanonu sami biraju svoje predstavnike.

Avatar ivek
ivek
08:44 07.05.2018.

teroristi u vladi...aj me di ide ludi svit...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije