Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SVE OVISI O NJIMA'

Hezbolah javno rekao u kojoj će situaciji prekinuti napad na Izrael

Israeli forces operate in the Gaza Strip
Foto: Dylan Martinez/REUTERS
1/6
13.02.2024.
u 21:52

"Kada prestane agresija na Pojas Gaze i kada bude proglašen prekid vatre, prestat će i pucnjava na jugu Libanona"

Proiranski Hezbolah prekinut će napade na Izrael samo ako se dogovori prekid vatre u Pojasu Gaze, rekao je u utorak njegov čelnik, optuživši strane posrednike koji nastoje smiriti tenzije na jugu Libanona da služe interesima Izraela

"Kada prestane agresija na Pojas Gaze i kada bude proglašen prekid vatre, prestat će i pucnjava na jugu Libanona", rekao je Hasan Nasralah u televizijskom obraćanju. "Ako oni prošire sukob, i mi ćemo", rekao je, odgovarajući na opetovane prijetnje izraelskih dužnosnika da će zaratiti s Libanonom.

Od Hamasova napada na Izrael 7. listopada, koji je doveo do rata u Pojasu Gaze, Hezbolah napada izraelske vojne položaje na granici. Izrael redovito bombardira jug Libanona i napada dužnosnike Hezbolaha. Zbog nasilja su raseljeni deseci tisuća ljudi s obje strane granice.

GALERIJA: Izrael najavio ofenzivu na Rafah: 'Mogla bi rezultirati desecima tisuća žrtava'

Israeli forces operate in the Gaza Strip
1/4

Nasralah je upozorio da se, izazove li Izrael rat s Libanonom, raseljeni sa sjevera Izraela "neće vratiti" i da bi mjerodavni trebali "pripremiti skloništa, hotele, škole i šatore za dva milijuna raseljenih sa sjevera" Izraela.

Kritizirao je i strane izaslanike koji se izmjenjuju u Bejrutu ne bi li smanjili tenzije. "Sva izaslanstva koja su došla u Libanon zadnja četiri mjeseca imala su samo jedan cilj: zaštititi Izrael", rekao je.  Francuski plan, po diplomatskim izvorima, predviđa prekid nasilja na obje strane granice i povlačenje boraca Hezbolaha deset do 12 kilometara sjeverno od granice.

"Neka nitko ne misli da je Libanon slab, da se boji i da nam se mogu nametati uvjeti, sedam ili deset kilometara", rekao je Nasralah. U više od četiri mjeseca, najmanje 243 ljudi, uključujući 175 boraca Hezbolaha i 30 civila, poginulo je na jugu Libanona, po podacima AFP-a. Na izraelskoj strani poginulo je 15 ljudi, po vojsci.

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Komentara 1

FU
Fusnota
08:26 14.02.2024.

Hezbollah nije Libanon,samo su uspješna sijitska milicija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije