Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
devet godina od presude

Hernádi otkrio što je na snimci napisao Sanaderu na papirić, ali i što je s otkupom dionica Ine

MOL oil group inaugurates a new headquarters, in Budapest
MARTON MONUS/REUTERS
21.04.2023.
u 20:38

"Ja apsolutno razumijem da on želi otkupiti INA-u. Ja, pak, kažem da je Ina jako dobra kompanija, INA je izvrsna kompanija u kojoj mi volimo biti i želimo je dalje razvijati. Od ovog trenutka lopta nije na našem terenu. Ako netko nešto želi, neka kaže: volio bih to kupiti za ovaj ili onaj iznos. Mi i dalje ne želimo Inu prodati, jer INA je sastavni dio nas, mi smo zajedno dobri. Ovo je lijepa europska storija uspjeha", rekao je.

Devet godina nakon pravomoćne presude, po prvi put predsjednik i izvršni direktor mađarske kompanije MOL Zsolt Hernádi dao je ekskluzivni intervju RTL-u. Baš u ovom tjednu Ustavni je sud tada odbio njegovu žalbu i on ne smije izaći iz Mađarske do 2031. godine, kada nastupa zastara na njegovo izvršenje zatvorske kazne zbog davanja mita Ivi Sanaderu. Za tu je odluku, kaže, doznao preko medija. 

Tvrdi da nije davao mito Ivi Sanaderu i da je to uspio i dokazati, tj. da nitko nije uspio dokazati suprotno. Odgovorio je i na pitanje što je Sanaderu napisao na papirić na famoznoj snimci iz jednog zagrebačkog restorana. "Niste li uočili da u Marcellinu, kada sjednem na javnom mjestu sa Sanaderom i razgovaramo, Sanader me pita za telefon, jedne, recimo, dugo godina javne osobe, starog političkog kolege, s kojim je provodio dosta vremena, a Sanader je htio putovati u Mađarsku, a i došao je u Mađarsku i želio se sresti s tom osobom. Tražio je njegov broj telefona. Ja sam njegov telefonski broj napisao na svoju posjetnicu, na poleđinu posjetnice, dao sam je Sanaderu, a on potom – koliko ja znam - s tom osobom sreo ovdje u Budimpešti koliko ja znam, ali kako…"

Nije htio odati o kojoj se to osobi radi te je rekao da se za to pita Sanadera. Dotaknuo se i izjave Plenkovića od prije sedam godina da želi otkupiti dionice INA-e od MOL-a. "Ja apsolutno razumijem da on želi otkupiti INA-u. Ja, pak, kažem da je Ina jako dobra kompanija, INA je izvrsna kompanija u kojoj mi volimo biti i želimo je dalje razvijati. Od ovog trenutka lopta nije na našem terenu. Ako netko nešto želi, neka kaže: volio bih to kupiti za ovaj ili onaj iznos. Mi i dalje ne želimo Inu prodati, jer INA je sastavni dio nas, mi smo zajedno dobri. Ovo je lijepa europska storija uspjeha", rekao je.

Na prodaju je spreman s uvjerljivim argumentima, no pita se: "Želite li je vi stvarno otkupiti? Žele li oni doista da INA postane tvrtkom u državnom vlasništvu? Hoćemo li se vratiti na razdoblje prije 2009. godine? Žele li oni to stvarno?" Na pitanje je li ga netko iz Vlade kontaktirao vezanu uz prodaju ili s nekom konkretnijom ponudom, rekao je da se razgovaralo, da su se određivale cijene na što su uvijek odgovoriti "nemojte se šaliti". "Jednostavno, u ovome se zapravo ništa opipljivo nije dogodilo, a moram dodati i kako nama to i nije u interesu. Jer nama je i dalje u interesu da INA bude tvrtka koja dobro funkcionira, jedna od determinativnih energetskih kompanija u srednjoj Europi. Što je ona, inače, već i danas."

VIDEO: Milanović: Žene u Zagorju su bile vrlo stabilne na biciklima za razliku od muškaraca, vrlo stabilnije od vozača 

Komentara 12

Avatar tkozna
tkozna
22:00 21.04.2023.

Dobro se zna tko je prodao kontrolni paket dionica!!! Ne ljutim se na Mađare, Hrvati su izdali Hrvatsku a Mađari porobili INA-u. Sada je INA taoc , okrenimo se Americi i sa njima ćemo napraviti posao da će nam nuditi INA-u da je se riješe!

DU
Deleted user
21:15 21.04.2023.

Trebali bi vidjeti kakvu su tek velebnu zgradurinu napravili u Budimpešti na obali Dunava od Ininih dividendi. I to sve u isto vrijeme dok Inina uprava rasprodaje nekretnine u vlasništvu Ine građevinskim predatorima. Samo hrvatske novinare takve ozbiljne teme nee zanimaju. Gazda kaže da je sve to netema.

Avatar Hazl113
Hazl113
23:00 21.04.2023.

Idemo ovako. Zašto se jedan premijer jedne države susreće sa šefom jedne naftne kompanije u nekom restoranu potajice. Zašto se nisu susreli u Banskim Dvorima ili u Karingtonki? Zašto Sanader vadi bateriju iz telefona. Pa ako je htio da ga netko ne ometa postoji i tipka za gašenje telefona. Mislim svi znamo što0 se tamo dogovaralo. Prodaja dionica INE molu i upravljačka prava. Ono što je u tome najbitnije su braniteljskih 7% dionica, bez kojih Mađari nikad ne bi mogli dobiti upravljačka prava, jer ne bi imali većinski paket dionica. Imala bi ih još uvijek država (51,22%). I upravo je tih 7% odlučilo o svemu. I opet pišem. Kosorica kao tada ministrica branitelja i Dečak kao predstavnik branitelja potpisuju prodaju tih dionica, da bi dan ranije bili protiv toga. I sada se pitam tko je nas branitelje pitao o tome. Kosirica i Dečak trebali su odavno biti u zatvoru, radi tog sramotnog dijela. Odgovor da im je tako "šef" naredio, aludirajući na Sanadera, je još sramotnije. Nisu na to trebali pristat i ujedno dat ostavke ne svoje funkcije. Sada kupovat INU ovako opljačkanu i rasčetvorenu napravio bi samo idiot, ali to se ne smije reći. Za 10 god. na da će se INA prodavat, već će se poklanjat, a nitko je neće htjet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije