Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.06.2017. u 10:05

Rusiji je pozivanje na mirnu reintegraciju po hrvatskom modelu problematično, ali upravo je taj model u Hrvatskoj zaustavio egzodus Srba

Prije dva dana umro je veliki njemački kancelar i ujedinitelj Njemačke Helmut Kohl, a Hrvati su bili među prvima koji su Nijemcima poslali izraze sućuti.

Nismo zaboravili da je Kohl imao središnje mjesto među onima koji su odlučno i odlučujuće pridonijeli osamostaljivanju i međunarodnom priznanju Hrvatske. Kohl je, što se tiče Njemačke, svoj najveći posao odradio još 1989. kada je pao Berlinski zid, no nakon što je ujedinio Njemačku, svejedno je godinu, dvije poslije žestoko podržavao malu i za Njemačku prilično nevažnu Hrvatsku. To se zovu principi, jer premda je mogao slegnuti ramenima i prepustiti nas sudbini, on je ipak dao sve od sebe da pomogne da se i Hrvatska ujedini u svojim granicama.

Hrvatska je već 19 godina “spojena” i svoj teritorijalni integritet vratila je nakon mirne reintegracije Podunavlja, jedine UN-ove mirovne operacije koja je efikasno riješena. I toliko godina poslije RH to nije zaboravila, nego se principijelno drži i kada je u pitanju slična kriza u Ukrajini. Andrej Plenković, čim je postao hrvatski premijer prije pola godine, podupro je Ukrajinu u njezinoj borbi za državni i teritorijalni integritet te ponudio hrvatski model mirne reintegracije kao onaj koji bi pomogao u rješavanju sukoba. Plenković je tu potporu ponovio i ovih dana pa je ruska diplomacija još jednom uputila protest RH. No, ovoga puta taj je protest bio blaži od onoga prije pola godine, kada je Rusija dosta ružno reagirala prema RH. Službeni Kremlj tada je ustvrdio da je cijena hrvatske reintegracije svog teritorija bio progon 250 tisuća Srba u operacijama Bljesak i Oluja.

Rusija od RH traži da ne nudi više svoje usluge, nego da se vrati na odredbe dogovora iz Minska. To je, naravno, šuplja diplomatska fraza jer upravo je velika korelacija između dogovora u Minsku i mirne reintegracije Podunavlja. Plenković ovdje nudi hrvatski know-how kao alat koji može deblokirati blokirani dogovor iz Minska. Hrvatsko uplitanje i taj naš model Rusiji je problem jer znaju da bi završio hepiendom za Ukrajinu, koja bi vratila teritorijalni integritet i svoje granice. Plenković ovdje, međutim, ne nudi prepisivanje rješenja iz Erdutskog sporazuma, ne petlja se u to hoće li Kijev dati pobunjenicima u Donbasu i Lugansku teritorijalnu autonomiju ili ne. Rusiji zapravo najviše smeta što, kad Plenković govori o Krimu, drži ga ilegalno anektiranim, dok Rusija inzistira da se tamošnji narod referendumom opredijelio za život u Rusiji te da je to gotova stvar. Rusiji je pozivanje na mirnu reintegraciju po hrvatskom modelu problematično, ali, realno, ne bi trebalo biti jer je upravo taj model zaustavio egzodus Srba. U Hrvatskoj je dosta onih koji ne odobravaju ovakav Plenkovićev smjer, a kritike se uglavnom svode na tvrdnju što nam to treba, što se sad Plenković petlja, što nas se to tiče i stav da je za RH bolje da bude oprezna s ruskim medvjedom. To jesu politički pragmatični stavovi, međutim što se Hrvata tiče, neprincipijelni su, nečasni i kukavički.

Ima u hrvatskoj javnosti mnogo onih koji su upravo ponosni što se po pitanju borbe ukrajinskog naroda za cjelovitost svoje države RH našla na “pravoj” strani. Javnosti, a pogotovo hrvatskim braniteljima i stradalnicima vjerojatno imponira i premijer koji ovdje ima jasne, a ne računovodstvene principe, koji ne mulja i ima jasan stav. Ukrajina je pored toga bila jedna od prvih zemalja koje su nas međunarodno priznale, a njezin doprinos da se u ratnim uvjetima naoružaju hrvatski vojnici također je nešto što “klasični” Hrvat neće zaboraviti.

Čemu onda toliko čuđenje. Pa mi najbolje znamo koja je to teška muka boriti se za svoju nezavisnost i kako je teško pregovarati s pobunjenicima i imati posla s jačim protivnicima. I kada bismo sada slegnuli ramenima i Ukrajincima kazali da nas se to ne tiče, jer smo mi svoj problem riješili, pljunuli bismo na sebe. I kakav bismo mi to narod onda bili.

Komentara 71

GV
golub Vaso
10:14 18.06.2017.

ovaj Ivanković je dvorsko piskaralo, mentalni sklop kao u predsjedništvu HDZ-a, dragi i voljeni vođa je uvijek u pravu

DO
domljani
10:34 18.06.2017.

zašto se plenković češe tamo gdje ga ne svrbi ? svoju energiju neka usmjeri u rješavanje otvorenih problema sa slovenijom.

DU
Deleted user
11:28 18.06.2017.

Iz Hrvatske ti odlaze ljudi jer nemaju posla, vlada štiti ministre umiješane u muljancije sa Agrokorom, štiti i Todorića i kompaniju. Dok su vlasnika Pevca odmah uhapsili za mnogo manje novca koji je bio dužan državi dok je todorić državii dužan milijarde kuna i nikom ništa. Plenković šuti i bavi se tamo nekom ukrajinom dok mu suci osuđuju na zatvorske kazne ljude jer vrijeđaju takvo ponašanje državnih institucija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije