Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

HDZ zadovoljan da se odustaje od istraživanja Jadrana, ali smatra to prikupljanjem glasova za SDP

branko bačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.09.2015.
u 15:14

Zašto onda ukida odluku o istraživanju? Očito je to bila obmana, a ova je odluka je potvrda da se Vlada ne zna nositi sa složenim i zahtjevim procesima – smatra Bačić

HDZ je zadovoljan da u dogledno vrijeme neće biti iskorištavanja Jadranskog mora, poruka je s konferencije za novinare koju su u Saboru predstavnici ove stranke organizirali kako bi komentirali današnju odluku Vlade da odgodi potpisivanje ugovora o istraživanju ugljikovodika na Jadranu i na kopnu. Naime, Vlada je danas donijela odluku o ukidanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na sedam istražnih polja u Jadranu, od kojih je već u srpnju odustao koncesionarski dvojac Marathon Oil i OMW.

– Ova odluka je bespredmetna jer su rokovi za potpisivanje ugovora s koncesionarima ionako istekli 2. travnja. Mi smo svojom interpelacijom prije nekoliko mjeseca već najavili blamažu ovog nezakonitog, netransparentnog i nepripremljenog projekta koji bi ekološki štetio Jadranu. Vlada tim projektom nije zaštitila nacionalne interese jer je protuzakonito privatnoj tvrtki Spectrum uručila dozvolu za provođenje seizmičkih istraživanja Jadrana bez provedenog javnog natječaja, ali i pravo raspolaganja strateškim energetskim podacima koji su dobiveni ovim istraživanjem – komentirao je HDZ-ov Branko Bačić te još jednom zatražio da se konačno javno objavi ugovor koji je Ministarstvo gospodarstva potpisalo s tvrtkom Spectrum. Podsjeća na, kako kaže, tragikomičnu izjavu premijera Zorana Milanovića iz kolovoza ove godine kada je kazao u ovoj fazi Hrvatska dozvoljava samo istraživanje Jadrana, a tek kasnije će odlučiti isplati li nam se eksploatiranje.

– Zašto onda ukida odluku o istraživanju? Očito je to bila obmana, a ova je odluka je potvrda da se Vlada ne zna nositi sa složenim i zahtjevim procesima – smatra Bačić. Podsjeća da Vlada cijeli mandat "pomopozno" najavljuje velike projekte od kojih onda odustaje, metodom pokušaja i pogrešaka, pa podsjeća na neuspjele projekte monetizacije, outsourcinga, privatizacije HPB-a, HŽ Cargam ACI-a, nizinske pruge, poreza na nekretnine, velikoh investicijskog tsunamija u sklopu kojeg se trebalo graditi šest, sedam hidroelektrana, promjene Ustava....

– U isto vrijeme dok Vladini projekti doživljavaju potpuni fijasko i blamažu, Zoran Milanović zna da su ljudi koji žive uz more protiv ovog projekta, pa u predizborno vrijeme donosi odluke kojima pokušava steći političke poene, dok istovremeno nanosi štetu ugledu Hrvatske jer se predstavljamo kao neozbiljan partner – kazao je Bačić te pozvao premijera da bude dosljedan te ukine i preostale tri dozvole za istraživanje ugljikovodika jer je cijeli postupak započet nezakonito.

Njegov stranački kolega Davorin Mlakar izrazio je zadovoljstvo da u dogledno vrijeme neće biti iskorištavanja Jadranskog mora.

– Mi smo već ranije pokazali naša stajališta po ovom pitanju, zalažemo se za čistoću i normalan razvoj Jadrana i Jadranskog mora i svega onoga što se uz taj biser naše zemlje veže. Dakle, možemo biti zadovoljni da se nije pristupilo krajnje neorganizirano i čak protuzakonitom iskorištavanju Jadranu, bojali smo se već od početka ovog postupka kakve posljedice za Jadran mogu nastati. Čini nam se da je jedina prava šansa Hrvatske da propadaju svi ovako veliki investicijski projekti ove Vlade RH – zaključio je Mlakar.

>> Zaustavljajući svojim odlukama civilni promet i život, Milanović se ponaša kao Mad Max

Komentara 28

VI
vidoviti
15:24 24.09.2015.

sve u svrhe predizborne kampanje, kako ovo tako i ovo zatvaranje granica

BO
borovina1981
15:23 24.09.2015.

Ova Vlada stvarno ne zna bili piškila ili kakila.

NJ
njoj
15:22 24.09.2015.

Žalosno je i jadno da u 3,5 godine nisu ništa radili, a niti sada ne rade već samo obećavaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije