Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritika

HDZ: Ustavne promjene rezultat su vulgarne političke trgovine

HDZ u saboru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
11.12.2013.
u 13:35

Ove su ustavne promjene dugoročno štetne za demokraciju i vladavinu prava te izigravaju međunarodne obveze – ističu HDZ-ovci na današnjoj konferenciji za novinare

HDZ će biti snažno protiv najavljenih ustavnih promjena jer su dugoročno štetne za demokraciju, vladavinu prava i donose daljnju destabilizaciju političkih prilika u našoj zemlji, poručili su danas HDZ-ovci na konferenciji za novinare. Smatraju da sve dogovorene izmjene slabe Ustavni sud i pravnu sigurnost te vode dezintegraciji države nejasno definiranom regionalizacijom.

– Podsjetimo, jedini razlog zbog kojeg se išlo u ove ustavne promjene je slučaj Perković i izigravanje europskog uhidbenog naloga. Sve poslije toga rezultat je vulgarne i neodgovorne političke trgovine koja će nanijeti veliku štetu državi i građanima – kazao je Gordan Jandroković te dodao da svi koji podrže ove izmjene, posebice Hrvatski laburisti i HDSSB, preuzimaju odgovornost za sve negativne posljedice ustavnih promjena kao i za Vladin pokušaj izigravanja međunarodnih obveza.

Davorin Mlakar objasnio je da je HDZ protiv ustavnih promjena zbog pitanja postupka njihova donošenja te zbog suštinskih stvari koje se njima mijenjaju.

– Kada govorimo o postupku, moramo reći da je ovo udar na već dostignutu razinu demokracije, budući da se najznačajniji dokument u državi donosi uz javnu raspravu u isforsiranom roku od 15 dana na internetu čime je dijelu građana onemogućeno sudjelovanje. Pri tome su sve prijedloge HDZ-a odbili razmatrati makar su to bili dužni napraviti – prigovorio je Mlakar. Kada se govori o suštinskim razlozima zašto je HDZ protiv ovih ustavnih promjena, prvi i osnovni je uvođenje nezastarijevanja teških ubojstava što donosi pravnu nesigurnost i kršenja načela demokratskog prava.

– Posebno zabrinjava činjenica kako se prijedlogom da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, ali i neke druge zakone, ako to većina odluči, donosi po proceduri za promjenu Ustava. Time oni dobivaju snagu Ustava, što znači da Ustavni sud više nije u mogućnosti procjenjivati ustavnost takvih zakona. Znači, želi se izbjeći mogućnost da se Ustavni sud uopće očituje o određenim pitanjima – primijetio je Mlakar.

Vladimir Šeks zamjerio je činjenici da se bez javne rasprave, ali i stručne, znanstvene i političke rasprave, "na mala vrata želi unijeti nova političko-upravna teritorijalna jedinica regionalne samouprave – regija, čiji će se karakter i djelokrug urediti zakonom".

– Želi se uvesti oblik regije koja će imati sve značajke države, dakle parlament, Vladu, izborno zakonodavstvo. O tome nitko ne raspravlja niti to ima u vidu, no ovim ustavnim promjenama se to omogućava – kaže Šeks te podsjeća da predlagatelj te izmjene, HDSSB, u svom programu ima regionalizaciju Hrvatske. Smatra da "krajnje opširni krug pitanja o kojima se ne može odlučivati na referendumu u biti onemogućava raspisivanje referenduma i neposrednu demokraciju".

– To pokazuje strah od naroda. Moram dodati i kako je presedan da je HDZ bio isključen iz pripreme ovih izmjena jer je Odbor za Ustav preglasavanjem odbio uopće raspravljati o našim prijedlozima. Raspravljao je o svim inicijativama koje su podnesene, samo je odbio raspravljati o našem prijedlogu. To je presedan i zato smo mi odbili sudjelovati u toj farsi na Odboru za Ustav – pojasnio je Šeks. Jandroković je dodao da je HDZ imao najbolju želju konstruktivno sudjelovati u ovim izmjenama, no vladajući nisu pokazali želju za komuniciranjem "nego na bahat i agresivan način nameću svoju ideologiju".

Komentara 36

Avatar zatvaraju mi oči
zatvaraju mi oči
14:51 11.12.2013.

Ovo što Kukurikavci nastoje nametnuti nisu Ustavne promjene već pokušaj uvođenja etatizma u službi jedne ideološke (totalitarističke) opcije.

Avatar mlijeko
mlijeko
14:04 11.12.2013.

Zahvalite se Kosorici što se ustavne promjene mogu donositi bez vas. Što se tiče laburista oni su u rezervi za SDP sve vrijeme. Laburisti su protiv izmjena Zakona o radu pa se isti povlači iz procedure dok se ne usvoje ustavne promjene, a onda se ZOR vraća u proceduru. To se radi kako bi laburisti eto bili vjerodostojni. Moš si misliti. HDSSB je protiv ali Šišljagiću visi zatvor pa se čovjek dogovorio. Vama u SDP-u ustavne promjene a meni sloboda. To što misli članstvo, pa to nije nikoga briga.

DJ
djurex
15:09 11.12.2013.

Ovo je neviđena prevara!!!Ovo se ne smije dozvoliti ni pod koju cijenu!!Vlastitim građanima ukidaju referendum, ograničili su nam sve živo, a sebe dodatno zaštitili da im nitko nikad ništa ne može! Predloženim promjenema vladajući uz svoje satelite laburiste zapravo ukidajuu referendum jer, ako se zna da u Hrvatskoj na svim zadnjim izborima i referendumima izlazi između 40 i 45 posto birača (znači najviše 1,8 milijuna ljudi) odredbom o 50 posto prihvaćenosti, što nema nijedna demokratska zemlja svijeta, vlast se zaštitila da ubuduće nitko više ne može mijenjati Ustav - osim njih. Prođu li ovakve izmjene Ustava, na referendumu se više ne bi moglo odlučivati o niti jednom važnom pitanju nego samo o kanalizaciji i vodovodu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije