Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trgovanje oko mjesta

HDZ-u Antikorupcijsko vijeće, J. Kosor potpredsjednica Sabora

predsjedništvo hdz-a, kosor (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/10
21.12.2011.
u 17:21

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a, doznajemo, dogovarali su se o podjeli mjesta u saborskim odborima koji toj stranci pripadaju

HDZ je morao trgovati i glavnim oporbenim pozicijama u Saboru, saborskim odborima, izaslanstvima i promatračkim funkcijama u EU. Nije mogao dobiti sve, zadržati i dva potpredsjednička mjesta u Saboru, svih pet promatračkih mjesta u Strasbourgu u Europskom parlamentu i vodeću poziciju u važnom Nacionalnom vijeću za provedbu strategije suzbijanja korupcije. Ili kraće – Antikorupcijskom vijeću na čelu kojega se “proslavio” SDP-ov Željko Jovanović. S obzirom na to da su HDSSB i laburisti rekli da oni žele voditi Nacionalno vijeće i jedno mjesto u Strasbourgu, u HDZ-u su bili blizu prepuštanja čelne pozicije u Antikorupcijskom vijeću. No onda su shvatili da bi time pljunuli sami sebi u lice jer je antikorupcijska borba bila srž izbornog programa HDZ-a, a nakon izbora dio objašnjenja zašto je HDZ zapravo i stradao.

HDZ ima nove odvjetnike, Kosor: Nitko na sjednici predsjedništva nije spominjao moju odgovornost

Oporbena matematika

Stoga je dogovoreno da će HDZ u Strasbourg kao promatrače od ukupno pet oporbenih poslati tri člana, a po jednoga HDSSB i Hrvatski laburisti. Oporba je dogovorila i “matematiku” podjele predsjedničkih mjesta u saborskim odborima. Od 12 mjesta HDZ dobiva vođenje osam odbora, a HDSSB i laburisti po dva. Od 17 potpredsjedničkih mjesta u radnim tijelima Sabora, HDZ dobiva njih 10, HDSSB i laburisti po dva, a po jedno mjesto dobivaju HSP, HSS i don Ivan Grubišić. U stalnom izaslanstvu Sabora za međuparlamentarnu suradnju od sedam mjesta oporba dobiva dva, a članove daju HDSSB i laburisti, HDZ-a nema. U jeku borbe oko toga tko će dobiti čelno mjesto u Antikorupcijskom vijeću na kraju se HDSSB složio da to bude HDZ, ali nije moglo proći bez slavonske “originalnosti”, njihov je predstavnik izjavio: “Ma najbolje je da to vijeće vode hadezeovci jer nitko bolje od njih ne može znati što se tu sve događalo”.

– U ovom sporazumu bilo je govora samo o broju dužnosti koje će obnašati pojedina stranka, dakle o konkretnim odborima koja će voditi HDSSB, laburisti i HDZ. Ovog trenutka nitko od nas uistinu ne zna ništa više jer će i vladajući nakon konstituiranja ponovno organizirati sastanak te rasporediti koje odbore vode oni, a koje mi. O konkretnim imenima izaslanstava i odbora za sada još ne možemo govoriti – rekao nam je Dinko Burić iz HDSSB-a i dodao da su ove razgovore unutar oporbenih stranaka shvatili kao svoju obvezu i dužnost da omoguće normalno funkcioniranje Sabora.

– Ovo smo danas potpisali na temelju manjkavih informacija koje smo dobili od vladajuće većine o ukupnom broju saborskih odbora, ali i njihovih struktura i nadležnosti jer oni su najavili da će se sad odbori mijenjati sukladno novom ustroju ministarstava, za koje ne znamo kako će izgledati dok sutra popodne ne dođe prijedlog izmjena zakona – kazao je Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista. Danas poslijepodne predali su, nastavio je, imena kandidata za radna tijela koja se moraju sutra u Saboru oformiti kako bi se Sabor mogao konstituirati i glasovati o povjerenju Vladi.

Novinari su Burića i Lesara pitali smeta li im što će HDZ sjediti na čelu Antikorupcijskog vijeća iako je protiv njih podnesena optužnica.

– Je li nam prihvatljivo ili ne, to ne ovisi o nama, HDZ je dobio određen broj mandata i povjerenje građana pa nema nikakva razloga da to bude prepreka da vode Antikorupcijsko vijeće. Možda će se naći u poziciji da se najviše bave sami sobom, možda to i nije loš izbor – rekao je Burić, dok je Lesar ustvrdio da je to vijeće bilo prijeporno u sadržaju, načinu vođenja i nadležnosti te da želi vjerovati da će HDZ to vijeće voditi "izuzetno aktivno i da će i ostali članovi iz drugih stranaka doprinijeti da se ono afirmira do kraja".

– Iza nas su demokratski izbori na kojima su birači dali povjerenje za 44 časna i poštena člana HDZ-a koja će sutra prisegnuti na časnu dužnost hrvatskog zastupnika. Prema tome ne znam u čije ime i kako vi možete dvojiti o tome ima li netko moralno pravo voditi jedno radno tijelo u Saboru. Oni su svoj mandat dobili na demokratskim izborima i na svako mjesto koje se bira imaju pravo biti kandidirani i izabrani – rekao je novinarima Branko Bačić iz HDZ-a.

Premda još nije objavljeno, doznaje se da je na predsjedništvu HDZ-a, koje je prethodilo dogovoru i potpisu oporbenog ugovora o podjeli saborskih funkcija, dogovoreno da će dva HDZ-ova potpredsjednička mjesta u Saboru popuniti Jadranka Kosor i Vladimir Šeks.

Pričuvna funkcija

Čudan izbor s obzirom na to da to dosad nije bila praksa da šef oporbe u Saboru zauzima takvu, u biti birokratsku funkciju, nego mora imati slobodne ruke za žestok fajt sa saborskom većinom. To mjesto, primjerice, nije svojedobno uzeo ni Račan, ni Milanović, ni Sanader. Ovakva odluka tumači se da J. Kosor igra na sigurno jer, ne prođe li na internim izborima za šeficu HDZ-a, morat će se zadovoljiti foteljom potpredsjednice Sabora.

Komentara 63

SE
sestravlatka
06:29 22.12.2011.

Mučka đubrad , zašto se već ne maknu sa političke scene,ta Jadranka i Šeks nemaju uopče srama ni morala ?

Avatar Zag
Zag
17:49 21.12.2011.

HDZ-u Antikorupcijsko vijeće,saborskim zastupnicima,ovim ili onim,očito ne manjka humora

DO
downunder
07:15 22.12.2011.

Isto kao da su lopovu dali da cuva banku. A bas smo zemlja apsurda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije