Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
33. ROĐENDAN

HDZ slavi rođendan: Na Facebooku su objavili rijetko viđene fotografije s osnivačke skupštine

Foto: Facebook
1/2
17.06.2022.
u 10:07

Franjo Tuđman neko je vrijeme stranku mislio nazvati Hrvatski demokratski zbor, no enciklopedist, poliglot i jedan od inicijatora HDZ-a Tomislav Ladan odgovorio ga je od te ideje.

Na današnji dan prije 33 godine HDZ je u prostorijama NK Jarun u Zagrebu imao osnivačku skupštinu na kojoj je za prvog predsjednika izabran Franjo Tuđman. 

Tim su povodom iz HDZ-a na Facebooku objavili fotografije i zapisnik s osnivačke skupštine, na kojem se vidi i tko je sve tamo bio.

Na popisu su tako: 

Jerko Artuković, student, prof. dr. Stjepan Babić, Zdenka Babić, službenik, prof.dr. Krešimir Balenović, Nedjeljko Bašić, kuhar, mr. Ivan Bobetko, Milan Boras, el. monter, dr. Marija Brnčić-Brajko, liječnik, akad. prof. dr. Dalibor Brozović, Ivan Cvitković, tehničar, Hrvoje Čuljak, dipl. ecc, Vencel Čuljak, alatničar, Branko Đurić, službenik, Miro Erkapić, vozač, prof. dr. Grgo Gamulin, Branimir Glavaš, dipl.iur, Tomislav Glavaš, dipl.ecc, Ćiro Grubišić, dipl.ecc., Hrvoje Hitrec, književnik, Mijo Hlad, privrednik, Ante Javor, graf. urednik, Milodar Jonjić, student, Franjo Jug, stomatolog, Neven Jurica, književnik, Perica Jurić, student, Ante Karić, umirovljenik, Miljenko Kolobarić, alatničar, Milan Kovač, dipl.ecc, Mate Kovačević, profesor, Dragutin Kozar, vozač, Tomica Kraus, radnik, Milivoj Kujunđić, dipl.iur, Miroslav Kutle, dipl. iur, Gojko Kvesić, iur, Tomislav Ladan, književnik, Zoran Lukić, učenik, Perica Madunić, radnik, Slavko Maković, met. glodač, Josip Manolić, dipl. iur, Vladimir Marić, odvjetnik, Zlatko Martinuš, strojar, Stjepan Međugorac, vozač, Mladen Milas, radnik, Miran Mioč, tt. Monter, Zvonko Rogalo, bravar, Milivoj Slaviček, književnik, Davor Slivka, tehničar, Milorad Duje Stančić, dipl. ecc, Stjepan Sulimanac, seljak, Ivica Šarić, vodoinstalater, akad. Petar Šegedin, književnik, Vladimir Šeks, dipl. iur, Stjepan Šešelj, književnik, Milovan Šibl, novinar, Ivan Šimić, student, Nikola Šimleša, tehničar, Filip Šitum, dipl. oec, Željko Škorjanc, radnik, Ante Šprljan, turist. poduzetnik, Krunoslav Šuto, Ivan Tabak, službenik, Ivan Tolj, književnik, Jurica Tolj, trgovac, Franjo Tuđman, Stjepan Tuđman, dipl.ecc, Milivoj Ugrinić, nastavnik Ivan Vekić, odvjetnik, Ivan Vuletić, dipl. ecc, Marko Zebić, student.

Franjo Tuđman neko je vrijeme stranku mislio nazvati Hrvatski demokratski zbor, no enciklopedist, poliglot i jedan od inicijatora HDZ-a Tomislav Ladan odgovorio ga je od te ideje.

– Franjo, riječ ‘zbor’ ima militaristički prizvuk, a, osim toga, pokret srpskog fašiste Dimitrija Ljotića zvao se Zbor, pa bi to loše odjeknulo u javnosti – rekao je.

Tuđman je uvažio Ladanovu primjedbu i tako je stranka, koju je skupina istomišljenika u klijeti Ante Ledića na Plešivici planirala osnovati čim se pojavi prva prigoda, nazvana Hrvatska demokratska zajednica, pišu 24sata.

Tomislav Ladan isticao je da je dr. Franjo Tuđman najpogodnija osoba da bude na čelu pokreta: prvo, zato što ga se kao partizanskoga generala ne može apostrofirati 'ustašom'; drugo, kao general JNA dobro poznaje prilike u vojsci i u društvu općenito; treće, zato što on kao osoba posjeduje zavidnu hrabrost potrebnu u ovim okolnostima, piše Juraj Kolarić.

Tuđman je HDZ osmislio kao široki pokret nacionalne pomirbe s tri sastavnice – Starčevićanskim pravaštvom, HSS-ovom ideologijom i Titovim antifašizmom. Sva ta širina nije zadovoljila dr. Dragana Lalića, koji je, kako piše u zapisniku s osnivačke sjednice, skup na Jarunu napustio u znak prosvjeda zbog toga što se povijesna stranka osniva “u katakombama”.

Lalić je mislio da stranku treba osnovati na Dinamovu stadionu. Franjo Tuđman predložio je dva počasna predsjednika, partizanskog komesara, novinara i prevoditelja Šimu Balena te, kako je rekao, nestora hrvatske književnosti Petra Šegedina.

Milivoj Ugrinić, Biograđanin koji je na osnivačkoj skupštini HDZ-a 17. lipnja davne 1989. godine izabran za člana izvršnog odbora, progovorio je svojedobno za 24sata prije o tim danima.

Na samoj skupštini koja je održana na zagrebačkom Jarunu, u prostorijama tadašnjeg NK Borca, nije bio zato što se organizirala u tajnosti zbog prijetnji tadašnje milicije uhićenjima.

Danas bizarno zvuči to što je HDZ, uz ostala tijela, osnovao i samoupravnu kontrolu, čiji je član bio Miroslav Kutle.

– To se odigralo u nekoliko sati. Bio sam u stalnom telefonskom kontaktu s Franjom Tuđmanom. Nije znao hoće li do osnivačke skupštine tog dana uopće doći. Sljedeći put kad smo se čuli kazao mi je: "Osnovan je HDZ!" Fizički je bilo nemoguće da stignem na to, a nije uspio doći nitko iz Dalmacije. U prvoj rečenici zapisnika sa svečane sjednice Franjo Tuđman kaže da, ako dođe milicija, smatrat će se da je HDZ osnovan. Na osnivačkoj skupštini izabrali su me za člana izvršnog odbora.

Predsjednik je bio Josip Manolić, zamjenik Neven Jurica, članovi smo bili ja, Branimir Glavaš, Perica Jurić, Milan Kovač, Ćiro Grubinić, Ivan Vekić i još jedan član kojega se ne mogu sjetiti, ali znam da sam bio jedan od nas devet – ispričao nam je Milivoj Ugrinić, koji je s HDZ-ovcima raskrstio nakon “Sanaderove sramotne dionice s tajnim službama i uhićenjima”.

– Javno sam kazao da nemam što raditi s takvim HDZ-om, ali sam izvorima uvijek ostao vjeran – prisjetio se Ugrinić.

HDZ-ovci će u petak u 18.15 sati položiti vijenac kod spomen-ploče Franji Tuđmanu, nakon čega će održati i sjednicu Nacionalnog odbora  Zajednice utemeljitelja HDZ-a “dr. Franjo Tuđman, a u 19.30 sati čeka ih nogometna utakmica.

Komentara 2

KS
Ksantipa
11:14 17.06.2022.

HDZ bi trebalo transformirati u modernu demokršćansku demokratsku stranku. Plenković to presporo radi.

DA
danijelrukavina4
10:39 17.06.2022.

HDZ treba, na neki način, lustrirati. HDZ ne može u Republici Hrvatskoj pokrenuti nikakve prijeko potrebne reforme da bi Republika Hrvatska iskoračila u 21. stoljeće. A ne može jer joj to i nije u interesu. Naprosto zato što vjerojatno ogromna većina ljudi koji su u HDZ-u, ekonomski je vezana za državni proračun i državne službe. A kako bi se mogla provesti ta "lustracija". Pa na izborima. Samo što na izborima do sada nikada nisi mogao dobiti nikada nekakvu koliko-toliko smislenu i ujedinjenu oporbu, sa nekakvim smislenim programom koji bi se, recimo to tako, zvao "Republika Hrvatska za 21. stoljeće". Republika Hrvatska bi prvenstveno trebala biti pravna država, što do sada, u ovih gotovo 30 godina, nije postala. A nije postala zato, što se prije 30 godina nije dogodio mirni razlaz država iz bivše države, nego se to sve događalo uz krvave ratne sukobe. E sada je pitanje zašto se nije dogodila mirna tranzicija, već ratovi. Pa zato što, očigledno, mirna tranzicija nije odgovarala nikome u bivšoj državi. Pa su na čela dotadašnjih republika došle nove "zvijezde" - u Srbiji Milošević, u Hrvatskoj Tuđman, u Bosni Izetbegović. Ali nisu oni sami po sebi "zasjali". Pa oni su došli "na krilima naroda" - narodi ih izabrali, da ih vode u "svijetlu bolju budućnost". Pa, de facto, preko noći su se formirale i njihove stranke sa tisućama članova. E sada vi meni recite, kako su se tada mogle form. stranke sa tisućama član., a sada ne može oporba nakon 30 godina. 😁😁😁😁😁😁😁😁😂🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije