Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritike prethodnika

HDZ: Porezni udar prevelik, neće imati tko puniti proračun

'10.05.2012., Bjelovar, Velika Pisanica - U Sportsko-rekreacijskom centru Kukavica konstituiran je novi Zupanijski odbor HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske zupanije. Tom prigodom su se okupili svi izaslanic
'Damir Spehar/PIXSELL'
20.08.2012.
u 12:00

Porez na dobit i dividendu osobito su loši potezi, potaknuli su antipoduzetničku klimu, kaže Ževrnja

Hrvatska demokratska zajednica i formalno će konstituirati svoje odbore u idućih petnaest dana, a i ekonomska platforma oporbenog lidera trebala bi biti poznata ubrzo. Osnovna zamjerka 'Vlade u sjeni' na dosadašnje poteze Vlade Zorana Milanovića ide na račun ministra financija Slavka Linića. HDZ-ovci mu poručuju: porezna presija je prevelika i pitanje je dokle će se moći uzimati od poduzetnika i građana. Zamjeraju mu prije svega usmjerenost na povećanje prihoda proračuna, kojim je opteretio gospodarstvo, a oštro kritiziraju paušalne izjave ministara o promjenama porezne politike jer se tako, kažu stvara nesigurnost.

Osloboditi poduzetnika

Novog čelnika gospodarskog tima HDZ-a Zlatka Žervnju najviše brine rast nezaposlenosti i pad zaposlenosti, a drži da je to posljedica lošeg odnosa prema poduzetništvu. Kao naročito loše poteze Vlade ističe porez na dobit i dividendu, što je potaknulo antipoduzetničku klimu.

– Poduzetnike se gleda isključivo kao nekoga od koga se uzima novac što je vrlo loša poruka koju je Vlada poslala – istaknuo je Ževrnja u čijoj općini nakon projekta koji je sam osmislio nema nezaposlenih, a kao što sam kaže kroz nju je prošlo na tisuće domaćih i stranih, velikih i malih poduzetnika. Tajna uspjeha Dugopolja je u rasterećenju poduzetnika i servisiranju svih njihovih potreba. Domagoj Ivan Milošević, bivši potpredsjednik Vlade za investicije, ističe kako je podizanje stope PDV-a imalo izuzetno negativan utjecaj na domaće gospodarstvo, a da česte izmjene porezne politike i neodgovorne izjave ministara ne pridonose privlačenje stranih investicija.

– Ako želite ozbiljne investitore, ne možete uvesti porez na dividendu u četvrtoj godini krize i još ga primijeniti retroaktivno. Time je učinjena nevjerojatna šteta – poručio je Milošević, koji ističe i da je velik dio odgovornosti za zastoj projekata koje je i on pripremao leži u kadroviranju koje je trajalo predugo i u kojemu je smijenjena većina ljudi koja je na njima radila.

Objavljeni popis poreznih dužnika pun je rupa. Napravljen je amaterski i neprofesionalno, poručuje čelnik Odbora za financija Goran Marić. Zamjera što na popis nisu uvršteni carinski dužnici, a uvjeren je i da su mnoge tvrtke poput Dalmacijavina uklonjene s popisa. Upozorava i da popis dužnika ne može biti potpun bez liste onih koji su dužni poreznim dužnicima. Marić podsjeća da je on među prvima otvorio temu poreznog duga, a Liniću zamjera što je iskoristio bazu podataka za 'političku prezentaciju' nakon koje neće slijediti ni poboljšana naplata niti će se ukloniti uzroci gomilanja dugova.

Opasna igra

– Svu ekonomsku politiku Vlada je svela na poreznu presiju – zaključuje Marić, koji u tom kontekstu promatra i nepripremljeni porez na imovinu. O stanju proračuna sve zna Ivan Šuker, bivši ministar financija, koji je uvjeren da četiri do pet velikih ministarstava do kraja godine neće imati za plaće.

– Zaduženje je bilo skuplje nego što se planiralo, isplatili su regres, poskupila je struja i nema investicija – analizira Šuker, koji ističe da je opasno igrati se s porezima. Ističe da je opterećenje povećanjem stope PDV-a za 2 posto naraslo 8,7 posto, a izazvalo je smanjenje potrošnje. Diferencirana stopa na meso stajala bi godišnje rupu od 2,1 milijardu kuna u proračunu.

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar oto1
oto1
14:12 20.08.2012.

Odkuda i scim se moze puniti taj (ne Linicev) Hrvatski proracun, s'cim? ....nas je proracun punjen Eu-novcem kojega smo dobivali za razvitak strukture, taj isti je usmjeren u poduzetnistvo, -za produkciju magle. Tih ili takvih novaca sada vise nema, a onih 10.litara vina i 20 kilograma sira koji se izvoze nije dovoljno ni za promidbu. I molim vas sada od kuda, (a, investicije (b, poticaji i jos pomoc poduzetnicima? Pa ti sada mozes biti konzervativac, socijalista ili komunista, mozes se ako oces zvati i tajkun, ali tajkun bez novca.

Avatar oto1
oto1
14:44 20.08.2012.

Ti srijetni HDZ poduzetnici, Mozda ce nam objasniti sta su cjelo vrijeme proivodili i izvozili, i sacim su to oni punili proracun? Novac koji je davala EU za obnovu i razvitak, usmjeren je u proracun iz kojek su dobivali poduzetnici za odrzavanje trulog i lazljivog zivotnog standarda, i kupovanje gradjanskog mira i odrzavanje birackog potencijala, koje su to oni proizvode pravili? nezna nitko osim njih. S godine u godinu se je vise trosilo nego ostvarivalo. pa mi sada zamjerite koliko ocete, ali ti dugovi su sada tu i dosli su na naplatu. Sada jos nesto vise posudjivati..... nije moguce. A ta pokvarena EU neda vise nista, samo traze projekte, a akoje nesto nerazumno potroseno trezi se natrag, (vidi Daruvarska skola, 160.000 hiljada Eura moraju vratiti u EU) samo je to sada zlo daih nema nestali su.

IS
istima
13:21 20.08.2012.

Ja predlažem da se uvede porez za nezaposlene..... to će biti obilan izvor prihoda na duge staze, a i HDZ i SDP će se moći naveliko hvaliti svojim doprinosom na ovaj način bogato napunjenom proračunu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije