Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otpor preglasavanju

Kriza u BiH: Hrvati odbili doći na sjednicu Vijeća ministara

Vjekoslav Bevanda
Foto: Stojan Lasić/PIXSELL
18.10.2018.
u 19:28

Predsjedatelju Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, koji je i zakazao sjednicu, preostalo je samo da je otkaže nakon što se nitko od tri hrvatska ministra nije pojavio u dvorani za sastanke

Nakon izbora Željka Komšića za hrvatskog člana BiH Predsjedništva preglasavanjem toga naroda od brojnijih Bošnjaka dodatno se zaoštravaju odnosi unutar državnih institucija između dužnosnika tih dvaju naroda u BiH pa je jučer ponovno odgođena sjednica Vijeća ministara koje je trenutačno u tehničkom mandatu, a pet većinskih hrvatskih županija proglasilo je Komšića personom non grata. 

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je član Stranke demokratske akcije (SDA), za koju se vjeruje da je logistički “pomogla” u izboru Komšića, objavio je kako se odgađa održavanje sjednice jer na njoj nisu nazočili “ministri hrvatske nacionalnosti koji su prije najavili odsutnost te ministar vanjskih poslova BiH (Igor Crnadak)”, Srbin iz Partije demokratskog progresa. Kako se doznaje, Zvizdić je čak planirao održati sjednicu, no na prijedlog jednoga srpskog ministra održavanje sjednice je ipak odgođeno jer ne postoji zakonski temelj za održavanje sjednice i donošenje odluka bez nazočnosti predstavnika jednoga naroda. 

Prethodno je supredsjedatelj Vijeća ministara i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda pozvao bošnjačke kolege, predsjedatelja Denisa Zvizdića i ministra civilnih poslova Adila Osmanovića, da ne donose odluke kojima se nastavlja preglasavanje Hrvata, ali i raspodjeli novčanih sredstava kojom se radi na štetu hrvatskih područja. Na prvoj odluci ministar Osmanović (SDA) je na mjesto u ministarstvu na kojemu se svojedobno nalazio hrvatski dužnosnik Josip Horvat smjestio Biljanu Čamur.

Uz to Zvizdić mjesecima ignorira presudu Suda BiH kojom je BiH ostala bez zastupnika pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu gdje je po stranačkoj SDA liniji zaposlena Belma Skalonjić, kao i njezina zamjenica Sandra Malešić. Blokada rada državnog Vijeća ministara tek je nagovještaj teže političke i ustavne krize koja će se zakomplicirati izborom vlasti u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji BiH iz kojih također bošnjačke stranke nastoje istisnuti Hrvate. 

Pet županija u BiH s hrvatskom većinom zajednički su odbili gostoprimstvo Željku Komšiću. “On nije predstavnik hrvatskog naroda, stoga u toj funkciji nije dobrodošao na prostor naših županija”, navodi se u otvorenome pismu.

Komentara 47

GE
genex
14:40 18.10.2018.

draga moja hina, nije čović pretrpio poraz, nego su muslimani kršeći ustav i daytonski sporazum, hrvatima ukrali mjesto u predsjedništv protektorata koji se zove bih. inače, može vas biti sram kad koristite ovakve formulacije, umjesto da cijeli hrvatski tisak ispravno stvar naziva pravim imenom, a to je krađa i uzurpacija.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
15:05 18.10.2018.

Tko god tvrdi da je Covic izgubio izbore podrzava Komsica.

KR
Krotila
14:15 18.10.2018.

za sada,pasivni otpor muslimanima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije