Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Političko crtanje

HDZ kroji izbornu mapu da bi ušićario koji mandat više

kosor milanovic
Željko Hladika/Pixsell
27.03.2011.
u 19:54

Prema novom prijedlogu granica, Ličko-senjska županija ne bi bila dio IX., već VII. jedinice, pa ministri Darko Milinović i Božidar Kalmeta više ne bi zajedno na parlamentarne izbore.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović žestoko se obrušio na najavu premijerke Jadranke Kosor da novi prijedlog Zakona o izbornim jedinicama danas pošalje na usuglašavanje koalicijskim partnerima, a potom i u Sabor.

Minimalne promjene

Tvrdi da je izmjena izbornih pravila u izbornoj godini, pa makar bila minimalna, odstupanje od ustavnih normi i dobrih parlamentarnih praksi. No, ono što mu od toga još više smeta jest to što je kao podloga za izmjene zakona uzet popis birača.

– To je jedan nepostojeći, najsumnjiviji dokument, da ne kažem falsifikat. Godinama pozivamo da se uredi. I ništa! A danas se na osnovi tog falsifikata mijenjaju granice izbornih jedinica, sve kako bi se ušićario koji mandat više – ogorčen je Milanović.

Kako neslužbeno doznajemo, prema novom prijedlogu Zakona o izbornim jedinicama Ličko-senjska županija više ne bi bila dio IX., već VII. izborne jedinice, koja obuhvaća jugozapadni dio Zagrebačke županije, Karlovačku, istočni dio Primorsko-goranske županije te južni dio Zagreba.

Najveća je to promjena u “prekrajanju” izbornih granica zbog koje ministri Darko Milinović i Božidar Kalmeta više neće zajedno na izbore, u čemu su do sada bili iznimno uspješni. Podsjetimo, na posljednjim parlamentarnim izborima “njihova” je IX. jedinica od mogućih 14 HDZ-u donijela čak 10 zastupničkih mjesta.

Da je najnoviji Zakon o izbornim jedinicama gotov otkrila je prekjučer nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a premijerka Kosor. O detaljima tada nije govorila jer prijedlog danas treba ići na usuglašavanje koalicijskim partnerima, a tek onda u saborsku proceduru.

Odstupanja do 25 posto

Neslužbeno doznajemo kako je bilo manjih promjena i u svim drugim izbornim jedinicama, osim V., koja obuhvaća Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju.

Nova izborna mapa rješava problem odstupanja u broju birača između jedinica koja po zakonu ne smiju biti veća od 5 posto, a u nekim su jedinicama bila i do 25 posto. Novim prijedlogom odstupanja neće biti veća od 2,75 posto.

– Da bi izbori koji slijede mogli biti korektni i u skladu sa zakonom, potrebno je stvoriti uvjete u kojima se broj birača po izbornim jedinicama neće razlikovati u tolikoj mjeri kao dosad i o tome ćemo ovog tjedna razgovarati – poručio je šef HSS-a Josip Friščić.

Komentara 340

OB
-obrisani-
22:33 27.03.2011.

27.03.2011. u 22:31h Vorosmart je napisao/la: zaboravio si lanac s križem i pečatnjak sa šahovnicom. ***************************************************************** . već ima puno ...\"kvaliteta\",......ali dodat ću i to....

OB
-obrisani-
22:39 27.03.2011.

27.03.2011. u 22:36h praseca gripa je napisao/la: Rambo 9, ja o Budi Loncaru,kojeg se i njegovo mjesto odreklo zbog njegove jugoslavenstine i antihrvatske politike,a meni se osobno na njega povrace. To je to,po pitanju Mesicevog Bude! Rekla bih i vise,al\' ce me brisac maknut . ************************************************************** . ne će te maknut....već sam ti rekao....piši u drugom programu....pa kopiraj ..jer je za direktno pisanje komentara vrijeme ograničeno,,,,

VO
Vorosmart
21:47 27.03.2011.

Ali bi šlag na tortu bio, da im i ti Vinkec daš glas..Hebote,pa di si?Opet si se izmasakriro direktorom?Pazi što piješ,vidiš da u Srbiji padaju k\'o muhe od lošeg pića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije