Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokušaj spašavanja

HDZ je u zadnji čas od Mosta još tražio dogovor i pomoć

Tomislav Karamarko
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
20.06.2016.
u 12:45

Karamarkov je uvjet za odlazak da ga se ne napada.

U dramatičnom vikendu nakon što je HDZ po nalogu Tomislava Karamarka srušio vlastitu Vladu, a Most, oporba i dio HDZ-ovih partnera prikupili potpise za raspuštanje Sabora i nove izbore (o čemu bi se danas trebalo glasati) dominirale su dvije teme.

Petrov odbio sastanak

Prvo, naši izvori iz vodstva HDZ-a tvrde da je Karamarko u subotu zatražio još dva-tri dana mira, s obzirom na to da se već traži njegova ostavka na mjestu šefa HDZ-a, a navodno je on još uvjeren da ima šanse sastaviti novu parlamentarnu većinu. U prilog tome govore informacije našeg drugog izvora koji kaže da je navodno Domagoj Ivan Milošević, glavni tajnik HDZ-a, u subotu pokušavao stupiti u kontakt s Božom Petrovom, čelnikom Mosta, kako bi razgovarali o mogućem preslagivanju i formiranju Vlade, iako je Most već predao potpise svojih zastupnika za raspuštanje Sabora. Petrov je navodno Miloševiću rekao da nema potrebe da se nalaze jer Most svoju odluku o novim izborima nije promijenio. U vrhu Mosta jučer nam je potvrđeno da su bili pozivani, ali da se sastanak s Karamarkovim emisarima nije dogodio. Budući da sastanka nije bilo, ostalo je nepoznato što je Milošević htio ponuditi Petrovu.

Možda kombinaciju ponovne koalicije s HDZ-om, ali bez Karamarka, a nepoznato je ostalo i tko bi bio mandatar, Marić ili bi se pristalo opet na Oreškovića. HDZ-ovci s kojima smo jučer razgovarali smatraju da se HDZ samo ponižava pokušajima za novi dogovor s Mostom jer im je jasno da su jedina realnost novi izbori.

– Nama je u interesu da idemo na izbore i da na novim temeljima gradimo neku novu Vladu, ako to rezultatom nakon izbora budemo u mogućnosti – rekao nam je izvor iz Predsjedništva HDZ-a. I sugovornici iz vodstva HDZ-a kažu da ne mogu vjerovati da itko u HDZ-u još može vjerovati u mogućnost preslagivanja većine, umjesto da se HDZ ozbiljno počne pripremati za nove izbore.

Zato i ne čudi da je Tomislav Tolušić, potpredsjednik HDZ-a i tehnički ministar, u subotu prvi iz vrha HDZ-a javno istupio i preko Večernjeg lista poručio da Karamarko mora podnijeti ostavku, jer nije uspio presložiti novu većinu te da se HDZ što hitnije mora početi pripremati za izbore. Tolušić je, očito, javnim istupom htio “osvijestiti” HDZ-ovce da vremena za iluzije i čekanje više nema.

Drugo, proteklog se vikenda iščekivalo i hoće li Karamarko sam podnijeti ostavku ili će ga HDZ prisilno smjenjivati. Kako saznajemo, sjednica Predsjedništva HDZ-a najavljena je za danas u 10 sati.

Naši se sugovornici nadaju da će Karamarko ipak sam odstupiti, a do njih su doprle informacije da je on navodno postavio jedan uvjet: da ga ne napadaju kada se povuče. Budući da se u Saboru danas glasa o raspuštanju parlamenta, među HDZ-ovim zastupnicima koji su i članovi Predsjedništva pojavila se dvojba kako da se HDZ pri tome postavi. Naš izvor kaže nam kako je bilo prijedloga na sastanku u petak da HDZ pokuša rušiti kvorum, odnosno da Domoljubna koalicija (oni partneri koji nisu predali potpise za raspuštanje) ne budu u sabornici tijekom glasanja.

Kako izabrati nasljednika?

– Mislim da to nije dobro i da HDZ jednoglasno treba podržati raspuštanje Sabora, u suprotnom ćemo samo doživjeti još jedan poraz – rekao je naš izvor iz Predsjedništva.

Da i drugi visokopozicionirani HDZ-ovci slično razmišljaju, potvrđuje i Tolušićeva poruka kada je apelirao da šef Sabora Reiner zahtjev za raspuštanje parlamenta stavi što prije na glasanje. Drugi problem s kojim će se vrh HDZ-a u najskorijem roku morati suočiti jest na koji će način birati novog predsjednika. I tu je više ideja. Pojedini članovi vodstva zalažu se da se imenuje v. d. predsjednika koji će voditi stranku do izbora, a da se za najviše tri mjeseca nakon izbora izabere novi šef. Na taj način stranka se ne bi iscrpljivala novim podjelama. Drugi smatraju da HDZ na izbore mora ići s novim predsjednikom koji bi se birao na izvanrednom saboru. 

Komentara 41

GA
Gastarbeiter2
12:32 20.06.2016.

Kako čovjek može nisko da padne...strašno i bijedno u isto vrijeme! HDZ ga ne treba napadati nego tačno razjasniti njegovu ulogu u ovom dezasteru! Ovako nešto kao što je Karamarko HDZ nije nikada imao...

ST
Stipeprof
13:44 20.06.2016.

Karamarko je mogao sam pasti. Ali nije htio. Odlučio je sa sobom u provaliju odvesti čitav HDZ. Time je pokazao da je istinski domoljub.

OR
orihenius
16:05 20.06.2016.

Hehe, gdje nestadoše oni divni komentatori Večernjeg lista koji su godinama ljubili dupe Karamarku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije