Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOALICIJA PODIJELJENA OKO REFERENDUMA

HDZ bi brojio potpise, a HNS mijenjao zakon o mirovinama

Lovro Kuščević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
16.05.2019.
u 14:30

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar zagovara ideju da se referendum izbjegne zakonskim izmjenama koje traže sindikati, a ministar uprave Lovro Kuščević detaljnu provjeru potpisa i ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja.

HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar i HDZ-ov ministar uprave Lovro Kuščević iznijeli su ovih dana dijametralno suprotne ideje o tome kako bi se Vlada trebala postaviti prema tome da je sindikalna inicijativa “67 je previše” prikupila gotovo 700 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma o dobi za odlazak u mirovinu. Dok Kuščević zaziva detaljno brojenje potpisa i zahtjev Ustavnom sudu da provjeri ustavnost te inicijative, Štromar smatra da referendum uopće ne treba raspisivati, nego da Vlada treba poslušati volju građana izraženu rekordnim brojem potpisa i Saboru predložiti zakonske izmjene kakve predlažu sindikati.

Kuščević promijenio retoriku

Sam Kuščević promijenio je retoriku u odnosu na izjave od prije nepunih tjedan dana kada je za Večernji list kazao kako smatra da zbog tako puno prikupljenih potpisa možda neće biti ni potrebna provjera potpisa te da će se, ako to Sabor zatraži, provjera obaviti metodom slučajnog uzorka. Provjere svakog potpisa neće biti jer broj prikupljenih potpisa uvelike premašuje broj potpisa potrebnih za referendum, tumačio je tada Kuščević, no u utorak je u intervjuu za RTL okrenuo ploču i kazao kako smatra da je provjera potrebna.

Lovro Kuščević
1/8

I to ne bilo kakva, nego provjera svih potpisa, sve dok se ne dođe do brojke od 373.568 valjanih potpisa, kako to traži Ustav za raspisivanje narodnog referenduma. Nakon toga, smatra Kuščević, referendumsko pitanje bi bilo uputno poslati na ocjenu Ustavnom sudu, što bi značilo da HDZ, unatoč rekordnom broju prikupljenih potpisa, prije raspisivanja referenduma namjerava “ispucati” sve proceduralne korake koji bi mogli zaustaviti njegovo raspisivanje.

Štromar, pak, smatra da referendum uopće ne treba raspisivati, nego poslušati ono što je narod zatražio potpisujući za referendum i izmijeniti zakon onako kako su to predložili sindikati. Kao ključni argument pritom iznosi uštedu koja, s obzirom na cijenu od 48 milijuna kuna, koliko je za provođenje referenduma o braku izdvojila Milanovićeva Vlada, nije zanemariva. Iza Štromarova prijedloga stala je i njegova stranka.

– Smatramo da je bolje uštedjeti sredstva građana, ponovno sjesti za stol sa sindikatima i ispuniti ono što građani zahtijevaju. HNS će o svojem prijedlogu razgovarati s koalicijskim partnerima iz HDZ-a, s ciljem da se pronađe najbolje moguće rješenje za nastavak provedbe reforme mirovinskog sustava – poručuju iz HNS-a. Ta stranka i dalje smatra da je mirovinska reforma nužna, ali da u vidu treba imati sve zahtjeve koje je pred Vladu postavilo 700 tisuća građana.

Tako je i HNS na kraju odustao od cjelovite provedbe reforme koju je snažno zagovarao u vrijeme prikupljanja potpisa za referendum. Budući da su uz referendumsku inicijativu prije stali i drugi koalicijski partneri, SDSS i stranka Milana Bandića, čini se da će HDZ, ustraje li u pokušaju da reformu obrani od sindikalnih zahtjeva, ostati usamljen. Ipak, iz HNS-a još ne odgovaraju na pitanje hoće li, ne uspiju li se s HDZ-om dogovoriti o zakonskim izmjenama kakve traže sindikati, sami u saborsku proceduru uputiti takav prijedlog, za koji bi onda podršku morali tražiti i u oporbi. Iz Banskih dvora doznajemo da jučer na sjednici užeg kabineta ni Štromar ni itko drugi nije potegnuo pitanje referenduma.

Lovro Kuščević
1/7

Sindikati ne odustaju

Sindikati, međutim, ne gledaju blagonaklono na HNS-ovu ideju da se sve riješi zakonskim izmjenama i da se ne ide na referendum.

– Mi smo prikupljali potpise za to da se referendum održi. Pitanje je podupiru li svi koji su potpisali za referendum i naš prijedlog izmjena zakona. Među potpisnicima sigurno ima i onih koji su inicijativu potpisali kako bi obranili pravo građana da na referendumu kažu žele li ili ne žele da Vlada provede nešto što vladajuće stranke na izborima nisu najavljivale - kazao nam je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

A to znači da će sindikati inzistirati na referendumu čak i ako Vlada unaprijed izmijeni zakon onako kako oni zahtijevaju.

Komentara 9

RP
rpzagreb
15:11 16.05.2019.

Treba nam opći referednum o ovoj vladi. Da se vidi što svi ljudi misle o njihovim šupljim obećanjima, radu i postignutim konkretnim rezultatima. Ovo što govore ministri nije više ni za dječje vrtiće.

MI
Mimizo
08:01 17.05.2019.

zašto sindikati nisu tražili referendum kada je milanovič i sdp donio zakon o 67 god onda su šutjeli jer i oni su orjentirani ulijevo a tad im je isto milanović i partija ukinuli Božičnice i regres .,povečanje plače a ova vlada im je sve to vratila i sada im ne valja jer je samo vlada hdz a neka se ide na referendum i vidjet če mo za šta če biti večina u Hrvatskoj dali za prijedlog partije koja manipulira sindikatima ili za prijedlog vlade na čelu sa A.Plenkovičem

NE
Neo001
16:08 16.05.2019.

Ako je skupljeno dovoljno potpisa referendum se mora održati. Narod će odlučiti da li želi siguran mirovinski sustav ili nesigurnost koju promoviraju sindikati i komunjarska bagra, jer ovkvim politikantstvom misle da će se održati na površini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije