Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog Glavaševe tužbe

HDSSB traži da Ustavni sud jednom godišnje podnosi izvješće Saboru

Josip Salapić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.12.2014.
u 12:34

Na ovaj ih je potez potaknuo slučaj počasnog predsjednika njihove stranke Branimira Glavaša, odnosno činjenica da Ustavni sud već četiri godine i četiri mjeseca ne odgovara na njegovu ustavnu tužbu

Klub HDSSB-a predlaže izmjenu Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH kojom bi taj Sud imao obvezu jednom godišnje podnijeti pisano izvješće Hrvatskom saboru.

U izvješću bi trebao govoriti o stanju ljudskih prava, uočenim nedostacima u pravnom sustavu RH, prijedlozima eventualnog poboljšanja tog sustava te o drugim bitnom činjenicama o kojima ovisi rad i učinkovitost Ustavnog suda. Na ovaj ih je potez potaknuo slučaj počasnog predsjednika njihove stranke Branimira Glavaša, odnosno činjenica da Ustavni sud već četiri godine i četiri mjeseca ne odgovara na njegovu ustavnu tužbu, čime se, upozoravaju HDSSB-ovci, krši i Ustav RH i Europska konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

- Smatramo da su ove izmjene nužne ne samo zato jer Sabor dvotrećinskom većinom bira suce Ustavnog suda, već i zato što trenutno, s obzirom da mandat tim sucima traje osam godina, Sabor nema nikakve informacije o stanju i predmetima na Ustavnom sudu. Nije ni logično da institucija koja bira suce nema nikakve povratne informacije što i kako ti isti izabrani suci rade ili ne rade punih osam godina – objasnio je predsjednik Kluba HDSSB-a Josip Salapić na konferenciji za novinare u Saboru.

Ovu novu obvezu Ustavnog suda HDSSB-ovci smatraju nužnom i zbog toga što je taj sud u posljednjih nekoliko godina, zbog svoga nepostupanja po ustavnim tužbama i učestalog kršenja prava građana RH koji traže pravnu zaštitu pred sudom, doveo do sve brojnijeg traženja zaštite pred Europskim sudom za ljudska prava, naglašava Salapić.

- Protiv Republike Hrvatske svaki dan pristiže po pet tužbi kojima građani RH traže zaštitu pred Europskim sudom za ljudska prava. Ovakvim ponašanjem Ustavnom suda Hrvatska je samo 2013. godine isplatila oko tri milijuna kuna odštete građanima zbog ne postupanja i kršenja Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda – kaže Salapić te dodaje da se Ustavni sud očito svjesno stavlja u situaciju da država plaća penale zbog njega. U tom svjetlu, nije mu jasno kako je moguće da Ustavni sud gotovo pet godina ne odgovara na ustavnu tužbu Branimira Glavaša, koji se zbog toga također već obratio i Europskom sudu za ljudska prava. Docent Pravnog fakulteta u Osijeku Mate Palić naglasio je da smisao ideje HDSSB-a o obvezi Ustavnog suda da jednom godišnje podnosi izvješće Saboru proizlazi iz činjenice da demokratski legitimitet sudaca tog suda proizlazi iz legitimiteta Sabora koji ih bira. Glavašev odvjetnik Veljko Miljević čudi se što Ustavnom sudu treba toliko godina da odgovori na tužbu njegova branjenika, pogotovo jer je jasno, kaže, da presuda Glavašu ne može opstati. 

- Čuli smo da to toliko dugo traje jer je predmet velik i ogromnog opsega, ali to nije istina jer je manji od čitavog niza predmeta koji su pokrenuti posljednjih pet godina. Od dana podnošenja ustavne tužbe jasno je da ona ne može biti odbijena jer bi tada odluka Ustavnog suda bila suprotna odluci Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju te stavovima Europskog suda za ljudska prava – objasnio je Miljević. Drugi Glavašev odvjetnik Dražen Matijević dodao je i da je zamisao Kluba HDSSB-a sasvim logična. Pojašnjava da svaka zemlja koja ima Ustavni sud govori o četiri grane vlasti, budući Ustavni sud ne spada pod sudbenu vlast.

- Upravo zato nema logičnijeg zahtjeva od traženja da četvrta vlast u Hrvatskoj odgovara za svoj rad i podnosi izvješća Saboru – drži Matijević te dodaje da bi zastupnici, da već postoji takva obveza Ustavnog suda, već mogli pitati suce kako je moguće da gotovo pet godina ne odgovaraju na nečiju tužbu. Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin dodao je i kako se članovi njegove stranke često prozivaju da nepriznavanjem presude Glavašu ne priznaju ni ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. 

- To nije istina, mi presudu ne priznajemo sve dok postoji pravni lijek, odnosno dok sve opcije ne budu iskorištene. A nakon presude suda, opcije su Ustavni sud i Europski sud za ljudska prava, čije odluke još čekamo – zaključio je Vulin.

Komentara 1

RE
reborn
14:14 10.12.2014.

Što, samo 4,5 godina? Pa prijedlog o ocjeni ustavnosti Zakona o pobačaju "spava" u ladicama Ustavnog suda već 18 godina! Eto, siguran sam da Josipović pod floskulom "nove pravednosti" želi rješavanje i ovakvih slučajeva "po kratkom postupku"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije