Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
među prvima

HDSSB objavio financijsko izborno izvješće

08.11.2015., Osijek - Izborni stozer HDSSB-a u svecanoj dvorani Kristal ispunjen clanovima koji su cekali dolazak predsjednistva. Dragan Vulin, Josip Salapic, Branimir Glavas.
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
09.12.2015.
u 10:33

Politički, HDSSB je na proteklim izborima izgubio – umjesto sedam zastupnika koliko je imao u prošlom sazivu, sada ima samo dva, dakle nema ni saborski klub

HDSSB bi parlamentarne izbore, kad "podvuče crtu" u financijskom pogledu, mogao završiti u plusu, pokazuje završno financijsko izvješće koje je ta stranka, među prvima, javno objavila. 

HDSSB se za Hrvatski sabor natjecao u dvije slavonske izborne jedinice, za kampanju je prikupio oko 1,2 milijuna, a potrošio oko 1,3 milijuna kuna, pa u tom pogledu bilježi minus od oko 120.000 kuna. No, treba imati na umu da neovisni zastupnici, stranke i koalicije za svako osvojeno zastupničko mjesto ostvaruju pravo na naknadu od po 180.000 kuna, što u slučaju HDSSB-a znači 360. 000 kuna. Prođe li ta stranka kontrolu Državnog izbornog povjerenstva (DIP), dobit će spomenutu naknadu, a time izbore završiti u financijskom plusu. 

 Politički, HDSSB je na proteklim izborima izgubio – umjesto sedam zastupnika koliko je imao u prošlom sazivu, sada ima samo dva, dakle nema ni saborski klub.

 Glavnina HDSSB-ovih prihoda su donacije pojedinaca i obrta (gotovo 850.000 kuna), u manjoj mjeri pravnih osoba (302.000 kuna), najveća pojedinačna donacija, tvrtke Geoprem, iznosi 50.000 kuna. Na popisu donatora su svi viđeniji HDSSB-ovci koji su, mahom, stranci donirali po 10.000 kuna.   

 Većina od 1,3 milijuna kuna rashoda "otišla" je na tiskanje promidžbenog materijala i medijsko oglašavanje u lokalnim radijskim i televizijskim kućama. Trošak medijskih usluga iznosio je gotovo 770.000 kuna, no, zahvaljujući popustima koje je stranka dobila od nakladnika, a radi se o gotovo 200.000 kuna, u konačnici trošak iznosi oko 570.000 kuna. Najizdašnija u popustima bila je Televizija Slavonije i Baranje, koja je prepolovila cijene svojih usluga. 

 Zaključno s utorkom, 8. prosinca izborni su sudionici bili dužni DIP-u dostaviti cjelovita financijska izvješća o financiranju kampanje, dakle podatke o donacijama, troškovima, popustima za medijsko oglašavanje. 

 Tko je tu obvezu ispunio u DIP-u u srijedu nisu željeli otkriti, objašnjavajući zašto tako postupaju. Izvješća se, podsjećaju, nisu morala donijeti osobno, moglo ih se poslati i poštom i to do utorka u ponoć, pa ako je netko tako postupio, znači da će trebati dan-dva da izvješće stigne u DIP. Iz Povjerenstva stoga poručuju da prije kraja tjedna ne mogu znati tko je obvezu ispunio, a tko ne.  Završna financijska izvješća izborni sudionici ne moraju odmah javno objaviti, imaju rok do 23. prosinca.   

>> 'Nećemo biti iznimka ako pri konstituiranju bude konsenzusa, a spremni smo i za nove izbore'

Komentara 3

BU
Bulaba
16:48 09.12.2015.

Milanovićev uguznik Glavaš je sve cakaniji i cakaniji.

Avatar Borna Vitez
Borna Vitez
13:53 09.12.2015.

Kada će objaviti tko je podnio ostavku zbog izbornog debakla,fijaska,potopa,raspada....neslavnog potonuća ???? Na ponovljenim izborima bi možda prošao samo Brane Osvetnik bivši državotvorni Hrvat i vrhovni zapovjednik SSgarde i to samo zbog onih koji ne mogu vjerovati u ono što vide pa i dalje misle "ma ne nije to istina naš Brane nije takav".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije