Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

HBOR podržao poduzetnice s 47 milijuna eura

Hrvoje Čuvalo
Foto: Josip Regović/PIXSELL
03.10.2023.
u 06:55

U današnjem dinamičnom poslovnom okruženju, poticanje razvoja ženskog poduzetništva postaje apsolutni imperativ.

Žene poduzetnice unose nove perspektive, inovacije i obogaćuju poduzetnički ekosustav. Ključnu ulogu u poticanju i podršci ovom rastućem sektoru igraju institucije, među kojima je i HBOR.

Usmjerenje prema povoljnijem financiranju osnivanja i razvoja poslovanja gospodarskih subjekata u većinskom vlasništvu žena, u HBOR-u je aktualno još od 2011. godine, kad je prvi put krenula provedba programa kreditiranja Žene poduzetnice. Od 2019. godine, žensko poduzetništvo kreditira se kroz objedinjeni kreditni program namijenjen posebnim ciljnim skupinama – Poduzetništvo mladih, žena i početnika. Da bi se ispunili uvjeti za ostvarivanje povoljnih poticaja, žene moraju posjedovati 50 posto ili više vlasništva u gospodarskom subjektu kojim također upravlja žena. Za poduzeća koja pripadaju kategorijama mikro i malih poduzetnika, vlasnički udio može biti i manji od 50 posto. Od početka provedbe ovog programa, odobreno je više od 700 kredita u ukupnom iznosu većem od 47 milijuna eura.

U zadnjem kvartalu prošle godine HBOR je započeo s provedbom novog kreditnog programa iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) koji je namijenjen posebnim segmentima malog i srednjeg poduzetništva za ulaganja veća od 100 tisuća eura. Po navedenom programu žene poduzetnice mogu ostvariti kamatne stope u rasponu od 0,4 do 0,8 posto godišnje ovisno o vrsti investicije i području ulaganja.

Mr. sc. Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije