Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBUHVAĆEN I TURIZAM

HBOR-a kreće s kreditima za likvidnost u dvije banke: Pokriveno je 50 posto glavnice

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
23.04.2020.
u 15:44

Za ovaj je aranžman dobivena suglasnost Europske komisije radi primjene značajno sniženih premijskih stopa za portfeljno osiguranje u odnosu na tržišne premije. Mjera će trajati do 31. prosinca 2020. te će je moći koristiti izvoznici iz svih sektora.

HBOR je potpisao Sporazum o osiguranju portfelja kredita za likvidnost izvoznika s Erste bankom i Hrvatskom poštanskom bankom kojim se omogućava  brže i jednostavnije odobrenje novih kredita za očuvanje likvidnosti izvoznika, uključujući i turistički sektor.

Korisnici osiguranja bit će banke koje će temeljem vlastitih kriterija odobravati nove kredite za likvidnost izvoznicima, uključujući i turistički sektor. Odnosi se to na poduzetnike koji su u zadnjoj poslovnoj godini za koju su dostupna službena financijska izvješća ostvarili najmanje 20 posto prihoda od izvoza.

HBOR osigurava do 50 posto iznosa glavnice, redovne ugovorene kamate, interkalarne i kamate u počeku.
U osigurani portfelj po ovom programu mogu biti uključeni novi krediti za likvidnost s počekom do jedne godine i rokom otplate do pet godina.

- Ovaj program osiguranja HBOR provodi kako bi izvoznicima, koji su se susreli s poteškoćama u poslovanju kao posljedicom pandemije COVID – 19, omogućio jednostavnije i brže odobrenje kredita za likvidnost. Po izmjeni Uredbe o osiguranju, koja je u tijeku, banke će moći koristiti portfeljno osiguranje i za odobrenje kredita za likvidnost posrednim izvoznicima, odnosno dobavljačima izvoznika. Očekujemo da će se provedbi ovog programa uskoro pridružiti i druge banke - istaknula je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Za ovaj je aranžman dobivena suglasnost Europske komisije radi primjene značajno sniženih premijskih stopa za portfeljno osiguranje u odnosu na tržišne premije. Mjera će trajati do 31. prosinca 2020. te će je moći koristiti izvoznici iz svih sektora.

Komentara 3

Avatar SandraBJ91
SandraBJ91
18:48 23.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Avatar JenniferIQ87
JenniferIQ87
16:50 23.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Avatar LisaAE88
LisaAE88
16:16 23.04.2020.

a︆­b︆­r︆­e︆­.︆­a︆­i/a16n

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije