Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O radnoj skupini o Stepincu

HBK: U gesti pape Franje čitamo priliku da se istina o blaženome Alojziju čuje jasnije

Alojzije Stepinac
Ilustracija: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
12.11.2015.
u 18:08

- Hrvatska biskupska konferencija na raspolaganju je papi Franji i Svetoj Stolici u svemu što će biti potrebno da bi se Srpskoj pravoslavnoj Crkvi objasnila pojedina pitanja glede života i djelovanja nadbiskupa Stepinca- navode biskupi HBK.

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije (HBK) oglasili su se izjavom u vezi procesa kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca.

- U gesti pape Franje, koji je predložio osnivanje radne skupine stručnjaka Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve čitamo priliku da se istina o blaženome Alojziju čuje jasnije i na najvišoj razini. Nedvojbeno je da će taj rad u okrilju Svete Stolice imati odjeka u cijelome svijetu.

Radosni smo da je u više navrata naglašeno i potvrđeno da Sveti Otac nema nikakvih dvojba glede svetosti kardinala Stepinca te da je proces kanonizacije priveden završetku. S tim raspoloženjem Hrvatska biskupska konferencija na raspolaganju je papi Franji i Svetoj Stolici u svemu što će biti potrebno da bi se Srpskoj pravoslavnoj Crkvi objasnila pojedina pitanja glede života i djelovanja nadbiskupa Stepinca.

Nakon ranijih opetovanih pokušaja i konkretnih nastojanja Katoličke Crkve u Hrvatskoj da se u znanstvenim raspravama i u razgovorima sa Srpskom pravoslavnom Crkvom dođe do razjašnjavanja prijepora, sada je to uistinu prilika da se konačno spriječe novi napadi i podmetanja u odnosu na svijetli lik Blaženika.

Biskupi znaju da blaženoga Alojzija ne treba posebno braniti, jer to čini njegova svetost života, ali je na nama učiniti sve da ta činjenica zasja jače te da se uklone sve poteškoće koje opterećuju odnose među Crkvama i narodima- navode u izjavi biskupi HBK.

>> Komisija o Stepincu zbližit će Katoličku i Pravoslavnu crkvu 

>> Je li Franjo izdao Alojzija – ili idemo ususret najvećem Stepinčevu čudu

Komentara 3

AS
ante_slavonac
21:02 12.11.2015.

Nije mi jasno odkuda tolika moć SPC u Hrvatskoj?

MA
Marko1337
23:15 12.11.2015.

Katolička crkva u Hrvata kroz stoljeća bila je čuvarica i nositelj identiteta hrvatskog naroda. Velikani kao kardianli Stepinac i Kuharić su dokaz tome. Na žalost u posljednje vrijeme partija je nametnula neke drugove poput bozanića i danas kada imamo svoju Hrvatsku ugrožena je opstojnost države Hrvatske zbog zločinačke partije.

MA
Malenkost
20:44 12.11.2015.

Papin potez je veliki samar HR biskupima. Mozete ga interpretirati kako hocete. SPC ustrajno je davala izjave o Stepincu. Dijametralno se SPC i HKC u procijeni zivota i djela Stepinca razilaze. Radoznao sam koliko ce dugo trajati razgovori izmedu SPC i HKC. Kako misle stvoriti suglasnost o procesu kanonizacije kad nema ni truna medusobnog razumijevanja. Napeto u nedogled.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije