Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati istrage

Hanfa se oglasila o kibernetičkom napadu: 'Cilj je bio onemogućiti redovan rad i djelovanje'

Cyber kriminal sve je češća pojava
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
20.02.2024.
u 19:44

Svojim ispitanicima i subjektima nadzora Hanfa poručuje kako ne postoje dokazi da su ovim incidentom njihovi podaci izneseni iz sustava i neovlašteno upotrijebljeni

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavila je danas rezultate istrage o posljedicama napada na njezin računalni sustav. Naime, Hanfa podsjeća kako je 23. siječnja pretrpjela kibernetički napad čiji je cilj, prema dostupnim činjenicama i rezultatima okončane neovisne forenzičke istrage, bio onemogućiti redovan rad i djelovanje. Sofisticiranom tehnikom, kako je pojašnjeno, izvršen je proboj na mrežni sustav kako bi se putem malicioznog koda kriptirali podaci i onemogućio pristup informacijskoj infrastrukturi.

"Prema rezultatima forenzičke istrage, nema dokaza da je tom prilikom došlo do neovlaštenog korištenja i otuđenja podataka iz sustava Hanfe. Napadač odmah nakon incidenta više nije bio prisutan u sustavu, a nije došlo ni do kompromitiranja računala zaposlenika Hanfe", priopćeno je. 

Svojim ispitanicima i subjektima nadzora Hanfa poručuje kako ne postoje dokazi da su ovim incidentom njihovi podaci izneseni iz sustava i neovlašteno upotrijebljeni ili da je obavljena bilo kakva druga obrada osim njihova zaključavanja. Zaključani podaci nisu dostupni napadaču i trećim osobama.

VEZANI ČLANCI:

"S obzirom na važnost zaštite podataka i temeljitog oporavka informatičke infrastrukture poduzete su dodatne sigurnosne i tehničke mjere koje umanjuju buduće rizike od novog incidenata. Nakon sveobuhvatne analize izrađen je dodatan plan podizanja razine informacijske sigurnosti, izvršen je pregled svih korisničkih računa te se uvode nove sigurnosne razine autentifikacije po pojedinim sustavima. Pokrenut je plan oporavka postojećih i podizanja novih aplikativnih sustava koji će biti usklađeni s najvišim sigurnosnim standardima. Takvi će se sustavi postupno uvoditi tijekom narednog razdoblja jer će se u potpunosti sigurnosno i tehnički testirati prije upotrebe. Stranice za registrirane korisnike sustava izvješćivanja Hanfe (Reports) i drugih servisnih sustava (SRPI i ROL) prioritet su u oporavku vanjskih servisa. Građani i subjekti nadzora i sada mogu provjeriti pružatelje financijskih usluga u registrima dostupnim na internetskoj stranici Hanfe te koristiti druge njima važne sadržaje", ističe se. 

Hanfa će, kako navodi, po završetku oporavka informacijskog sustava također revidirati mjere za redovitu provjeru sigurnosti informacijskog sustava, koje uključuju i provedbu neovisne vanjske revizije te testiranje digitalne operativne otpornosti.

GALERIJA Raskošna imanja u Hrvatskoj: Posjećivali ih velikani, a sada propadaju

Cyber kriminal sve je češća pojava
1/41

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije