Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američka istraga

Hamasov terorizam financira se i kriptovalutama

FILE PHOTO: Hamas armed wing holds military parade in Gaza
Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA/REUTERS/Ilustracija
1/33
24.10.2023.
u 09:43

Hamas i Islamski džihad te ostale suradničke terorističke organizacije preko digitalnih valuta zaobilaze američke sankcije

Čak 105 zastupnika američkih Kongresa i Senata uputilo je na američko ministarstvo financija pismo u kojem apeliraju da se otvore istrage korištenja kriptovaluta Hamasa i njegovih suradnika nakon što su se pojavile sumnje kako je nedavni napad na Izrael financiran i sredstvima koje potječu iz takvih izvora.

Tako su Hamas i Islamski džihad s ostalim suradničkim organizacijama zaobišli američke sankcije. Pod nedavno uvedene američke sankcije potpala je i burza kriptovaluta smještena u Gazi, a koju se povezivalo s Iranom.

– Nastavit ćemo poduzimati sve potrebne korake kako bismo uskratili Hamasovim teroristima mogućnost prikupljanja i korištenja sredstava za izvođenje zločina i teroriziranje naroda Izraela – rekla je američka ministrica financija Janet Yellen.

VIDEO Izrael objavio snimke granatiranja Gaze

Proteklih je godina Izrael konfiscirao kriptovaluta u vrijednosti nekoliko desetaka milijuna dolara s adresa povezanih s Hamasom. Po svemu ovome ispada kako su najveći kritičari kriptovaluta, upravo poput Janet Yellen, sve vrijeme bili u pravu gledajući na kriptovalute kao na alat kojim se financira terorizam. Jasno, ne treba sve tako pojednostavljivati jer se transakcije kriptovalutama mogu locirati. Tako su izraelske vlasti došle do niza računa povezanih s Hamasom na burzi Binance. I to je potaknulo Hamas da makne adrese svojih računa s javno dostupnih društvenomrežnih profila bojeći se progona donatora koji im sredstva daju kroz kriptovalute.

Nakon toga su donacije kriptovalutama palestinskom Islamskom džihadu pale za 90 posto. Iako se blockchain reklamira kao u cijelosti anoniman, do identiteta donatora moguće je doći ako se pravnoj osobi, poput Binancea, izda sudski nalog da otkrije s kojih je profila uplaćivan iznos na račune Hamasa. I to se, prema pisanju američkih medija, događa češće nego se misli. Pojednostavljeno, sve su transakcije na blockchainu javni podatak samo treba znati kamo pogledati.

VEZANI ČLANCI:

Janet Yellen iskoristila je mogućnosti koje joj nudi američko zakonodavstvo stvoreno nakon napada na Ameriku 11. rujna 2001. da zatraži posebne mjere praćenja i izvještavanja o tokovima trgovanja kriptovalutama od američkih financijskih institucija i agencija s obavezom da poštuju odredbe koje bi se utvrdile tim mjerama. Konkretno se radi o istraživanju jedne prakse u trgovanju kriptovalutama koju se naziva crypto mixing, a koja anonimizira sredstva u kriptovalutama miješajući ih s drugima. To će od sada biti označeno kao najvažniji način pranja novca te će se zahtijevati od financijskih institucija da prijave transakcije koje uključuju takvu praksu.

Američko ministarstvo financija istaknulo je da se Hamas oslanja na male dolarske donacije, uključujući i one koje se obavljaju putem kriptovaluta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije