Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istodobna primjena

HALMED upozorio na opasne interakcije lijekova

Paxlovid
Wolfgang Rattay/REUTERS
22.03.2024.
u 07:50

Prije početka primjene lijeka Paxlovid, liječnici trebaju pažljivo procijeniti potencijalne koristi liječenja ovim lijekom u odnosu na ozbiljne rizike ako se interakcije lijekova ne kontroliraju na odgovarajući način.

Nositelj odobrenja Pfizer Europe MA EEIG je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputio pismo zdravstvenim radnicima s podsjetnikom na ozbiljne interakcije s određenim imunosupresivima, uključujući takrolimus, za lijek  Paxlovid. To je lijek indiciran za liječenje koronavirusne bolesti 2019 (COVID-19) u odraslih osoba kojima nije potrebna nadomjesna terapija kisikom i koji imaju povećan rizik od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19.

"Istodobna primjena lijeka Paxlovid s određenim imunosupresivima s uskim terapijskim indeksom, poput inhibitora kalcineurina (ciklosporin, takrolimus) i mTOR inhibitora (everolimus, sirolimus), može dovesti do životno ugrožavajućih i fatalnih reakcija zbog farmakokinetskih interakcija.

Zbog rizika od ozbiljnih interakcija, istodobna primjena lijeka Paxlovid s navedenim imunosupresivima može se uzeti u obzir samo ako je moguće pomno i redovito pratiti serumske koncentracije imunosupresiva.

Praćenje treba provoditi ne samo tijekom istodobne primjene imunosupresiva s lijekom Paxlovid, nego i nakon liječenja.

Lijek Paxlovid je kontraindiciran u bolesnika koji uzimaju lijekove čija eliminacija iz tijela uvelike ovisi o enzimima CYP3A i u kojih povećane serumske koncentracije lijekova mogu dovesti do ozbiljnih i/ili životno ugrožavajućih reakcija, uključujući inhibitor kalcineurina voklosporin", stoji u HALMED-ovom upozorenju.

Liječnici se trebaju savjetovati s multidisciplinarnom skupinom specijalista kako bi mogli nadzirati i pratiti složenu primjenu ovih lijekova kada se uzimaju istodobno.

Prije početka primjene lijeka Paxlovid, liječnici trebaju pažljivo procijeniti potencijalne koristi liječenja ovim lijekom u odnosu na ozbiljne rizike ako se interakcije lijekova ne kontroliraju na odgovarajući način.

VIDEO Šojgu posjetio tvornicu oružja u Nižnji Novgorodu u Rusiji

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije