Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ODMAH PRESTANITE KORISTITI AKO...'

HALMED objavio upozorenje: Hrvati ove lijekove masovno troše, a mogu biti jako opasni po zdravlje

Lijekovi protiv bolova
Marko Prpic/PIXSELL
09.02.2024.
u 14:02

U bolesnika koji su uzimali lijekove koji sadrže pseudoefedrin prijavljeni su slučajevi sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije (PRES) i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije (RCVS), ozbiljnih stanja koja zahvaćaju moždane krvne žile.

Nositelji odobrenja za lijekove koji sadrže pseudoefedrin Alkaloid, Bayer, Pliva Hrvatska, Reckitt Benckiser, Krka-farma, Bosnalijek i Jadran Galenski laboratorij u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputili su zdravstvenim radnicima pismo o riziku od sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije uz primjenu lijekova koji sadrže pseudoefedrin.

Pseudoefedrin je odobren u kombinaciji s drugim djelatnim tvarima za kratkotrajno simptomatsko ublažavanje začepljenosti nosa ili sinusa uzrokovane običnom prehladom, gripom ili alergijskim rinitisom. U bolesnika koji su uzimali lijekove koji sadrže pseudoefedrin prijavljeni su slučajevi sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije (PRES) i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije (RCVS), ozbiljnih stanja koja zahvaćaju moždane krvne žile. U većini prijavljenih slučajeva došlo je do oporavka nakon prekida uzimanja ovih lijekova i odgovarajućeg liječenja. Nisu prijavljeni fatalni slučajevi zbog PRES-a ili RCVS-a, piše u pismu.

Lijekovi protiv bolova
1/14

Lijekovi koji sadrže pseudoefedrin kontraindicirani su u bolesnika s teškom ili nekontroliranom hipertenzijom te bolesnika s teškom akutnom ili kroničnom bubrežnom bolešću ili zatajenjem bubrega, s obzirom na to da ta stanja povećavaju rizik od PRES-a ili RCVS-a. 

Simptomi PRES-a i RCVS-a uključuju iznenadnu jaku glavobolju (tzv. thunderclap glavobolju), mučninu, povraćanje, smetenost, napadaje i/ili poremećaje vida. "Bolesnike treba savjetovati da odmah prestanu koristiti ove lijekove i potraže liječničku pomoć ako razviju simptome PRES-a ili RCVS-a", dodaje se u pismu koje možete u cijelosti pročitati OVDJE.

VEZANI ČLANCI:

Inače, sindrom posteriorne reverzibilne encefalopatije (PRES) može se manifestirati širokim spektrom akutnih ili subakutnih neuroloških simptoma, uključujući glavobolju, promjenu mentalnog statusa, napadaje, poremećaje vida i/ili žarišne neurološke ispade. Tipičan je akutni ili subakutni početak simptoma (unutar nekoliko sati do dana). PRES je obično reverzibilan; simptomi prestaju unutar nekoliko dana ili tjedana snižavanjem krvnog tlaka i prestankom uzimanja lijekova koji ga uzrokuju.

Sindrom reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije (RCVS) obično se manifestira jakom glavoboljom koja doseže vrhunac u nekoliko sekundi (tzv. thunderclap glavobolja), najčešće obostranom, koja započinje u stražnjem dijelu glave te se difuzno širi, a često praćenom mučninom, povraćanjem, fotofobijom i fonofobijom. U nekih bolesnika mogu biti prisutni prolazni žarišni neurološki ispadi. Ishemijski i hemoragijski moždani udar glavne su komplikacije ovog sindroma.

VIDEO Beroš odgovorio liječnicima koji prijete štrajkom: 'Prijedlog koeficijenata je i više nego adekvatan'

Komentara 1

GZ
gemini_zg
16:15 09.02.2024.

Upravo tako. O kojim lijekovima se radi? 5 W???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije