Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽE U HRVATSKU

HALMED: Kineski kućni test za koronu prodavat će samo ljekarne

Corona Self-Test At Home With A Nasal Swab In His Nose - Rotterdam
Foto: Utrecht Robin/ABACA/PIXSELL
1/2
14.05.2021.
u 18:45

Kineski test za samotestiranje jedini zasad ima dopuštenje za korištenje u Hrvatskoj

Rapid SARS-CoV-2 Antigen Test Card kineskog proizvođača Xiamen Boson Biotech Co., Ltd. naziv je brzog antigenskog testa za detekciju uzročnika bolesti COVID-19, koji stiže u idućim danima u hrvatske ljekarne.

Riječ je o testu namijenjenome samotestiranju, odnosno za osobnu ili kućnu upotrebu “in vitro” – uzima se uzorak brisa prednjeg dijela nosa do dubine najviše 2,5 cm. To je zasad jedini antigenski test za kućnu upotrebu odobren u EU, za koji je HALMED zaprimio obavijest o stavljanju na tržište RH.

Popis je dostupan na webu HALMED-a u dijelu COVID-19/Medicinski proizvodi, a popis će se dopunjavati podacima o drugim testovima nakon zaprimanja obavijesti o njihovu stavljanju na tržište RH. U Njemačkoj i Austriji takvi su testovi dostupni u trgovinama robe široke potrošnje, međutim, u Hrvatskoj će se moći nabaviti isključivo u ljekarnama jer je kod nas promet medicinskih proizvoda na malo ograničen na ljekarne i specijalizirane prodavaonice.

Brzi antigenski testovi dosad većinom nisu bili namijenjeni samotestiranju, već su testiranja provodili profesionalni korisnici (medicinsko osoblje), no neke su ih zemlje ipak odobrile za samotestiranje. Ovaj kineski test prvi je baš namijenjen kućnoj upotrebi.

“Pojedine članice EU, sukladno vlastitim javnozdravstvenim strategijama upravljanja epidemijom, izdaju posebna odobrenja brzim antigenskim testovima koji nisu namijenjeni samotestiranju kako bi se navedeni proizvodi mogli koristiti i za samotestiranje. Takva odobrenja vrijede isključivo za područje države koja je odobrenje dala. Strategija testiranja u RH ne oslanja se na samotestiranje, stoga nisu ispunjeni preduvjeti za davanje takvih odobrenja u RH”, poručuju iz HALMED-a.

VIDEO: Stručnjak s FER-a otkrio hoće li nas na radnim mjestima zamijeniti roboti

Komentara 2

DA
dario669
19:19 14.05.2021.

U njemačkoj testovi s kojima se sam testiras kostaju oko 5 eura, i mogu se kupiti cak i u Aldiju a ne samo u ljekarnama. Bas me zanima kako ce naši "vladajuci" oprati pare na tim testovima, jer ocito da 100 kn po testu u ljekarni kako sam citao neki dan nije uopce realna cijena ali eto tako ce izgleda biti.

Avatar loka
loka
18:58 14.05.2021.

Stiže u idućim danima.... ? Cijena.... ? 🙄

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije