Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josipović u Grazu

Hahn: Nije dovoljno da Hrvatska uđe u EU, bitna je cijela regija

'EU commissioner for Regional Policy Austrian, Johannes Hahn and EU commissioner for Employment, Social Affairs and Inclusion Hungarian, Laszlo Andor (unseen) give a joint Press conference on the EU C
Foto: 'GEORGES GOBET'
1/3
09.05.2012.
u 16:02

– Europu treba željeti, a mi smo je željeli jer ona simbolizira da smo postali normalna zemlja – rekao je Josipović u Austriji

"Hrvatski put u EU" naziv je predavanja koje je predsjednik Ivo Josipović održao u utorak prijepodne u pokrajinskom parlamentu Štajerske u Grazu, posebno se osvrnuvši na iskustva naše zemlje u procesu pristupanja EU, koja bi mogla biti od velikog značaja zemljama jugoistočne Europe na njihovu europskom putu.

Predavanju, održanom u sklopu konferencije "Hrvatska – 28 članica Europske unije“ koju je Savezno vijeće austrijskog parlamenta kojim Štajerska predsjeda u prvom djelu 2012. godine posvetila u povodu Dana Europe našoj zemlji, nazočili su, između ostalih, vicekancelar i ministar europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije Michael Spindelegger te povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku Johannes Hahn.

– Europu treba željeti, a mi smo je željeli jer ona simbolizira da smo postali normalna zemlja, normalna, ali ne i savršena – rekao je predsjednik Josipović u svome izlaganju, dodavši kako je RH prije privlačila pozornost zbog loših događaja, a danas to čini uspješnim primjerom europeizacije i demokratizacije.

– Hrvatska je kroz ovu tranziciju postala bolje društvo, bolja država – istaknuo je, napomenuvši kako nam se "ponekad činilo da su europski kriteriji preteški i da ne uzimaju u obzir naše specifičnosti“.  Zahvalio je Austriji na svekolikoj pomoći koju je pružala RH na njezinom europskom putu.

– Austrija je veliki prijatelj Hrvatske i hvala vam što ste nam pomagali. Naši uspjesi i vaši su uspjesi! – ustvrdio je hrvatski predsjednik. Govoreći o važnosti regionalne suradnje, naglasio je da Hrvatska suradnju u regiji vidi kao svoj trajni interes. Poručio je da naša zemlja, za koju očekuje da će 1. srpnja iduće godine postati punopravna članica EU-a, želi biti njena "odgovorna, aktivna članica“.

Josipović je također naglasio da Hrvatska želi svojim dosadašnjim iskustvima iz pristupnih pregovora pomoći na eurointegracijskom putu ne samo zemljama zapadnog Balkana nego i zemljama južnog Mediterana. Na kraju je poručio da naša zemlja u Europu ulazi "bez fige u džepu, spremna prihvatiti europske vrijednosti i ostvariti svoje ciljeve.

Konferenciju je otvorio predsjedavajući austrijskog Saveznog vijeća Gregor Hammerl, napomenuvši da je svečana sjednica upriličena kako bi građani Austrije pobliže upoznali RH, buduću članicu EU, koju je Austrija stalno podržavala. Zaželio je Hrvatskoj dobrodošlicu u europsku obitelj.

Nazočan skup pozdravili su predsjedavajući štajerskog Pokrajinskog parlamenta Manfred Wegscheider,  zemaljski poglavar Štajerske Franz Voves i njegov prvi zamjenik Hermann Schützenhöfer.  Svi govornici potvrdili su snažne političke i ekonomske veze dviju zemalja. Zaključeno je kako je Hrvatska spremna za EU i da će dosadašnja uspješna suradnja Austrije i pokrajine Štajerske biti nastavljena i osnažena. Voves je zamolio hrvatskog predsjednika da se založi da županije u RH otvore svoja vrata suradnji sa Štajerskom.

Europski povjerenik Hahn, govoreći o važnosti regionalnih partnerstva, rekao je da su suradnja i dobri odnosi sa susjedima dio europske sigurnosti i stabilnosti Europe. Pohvalio je RH jer je posljednjih godina postigla impozantan napredak na tom području.

– Regionalna je suradnja motor rasta investicija i glavna ekonomska žila kucavica u Europi – ustvrdio je.
 
– Odnosi s Hrvatskom visoku su na listi austrijskih prioriteta – rekao je austrijski vicekancelar i ministar Spindelegger u svome govoru "Europu približi ljudima“, istaknuvši kako je ulazak RH u EU važan korak ne samo za europski jugoistok nego i za Austriju i cjelokupnu Europu. Obećao je da će Austrija i u budućnosti nastaviti davati podršku Hrvatskoj. Najavio je osnivanje trilaterale suradnje između Austrije, Slovenije i Hrvatske, kako bi se iskoristile sve mogućnosti koje pruža europski projekt.

– Europski projekt predragocjen je da bi ga se tek tako ostavilo po strani – zaključio je, istaknuvši njegov značaj za mir, stabilnost i sigurnost cjelokupne regije i Europe.

U panelu je o Hrvatskoj kao važnom novom partneru za ekonomiju i kulturu govorio pokrajinski vijećnik Christian Buchmann, a o obrazovanju kao europskom projektu rektorica sveučilišta u Grazu Christa Neuper.

Predsjednik uprave Styria Media Group AG Klaus Schweighofer istaknuo je da je Štajerska uspješan investitor u Hrvatsku. Izdavač Lojze Wieser otkrio je kako čitanjem upoznati našu zemlju. Nakon konferencije, predsjednik Josipović na upit novinara jesu li Austrijanci spomenuli datum kada će njihov savezni parlament ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU odgovorio je: "Nećemo o datumima, ali bit će to vrlo brzo“.

Predsjednik Saveznog vijeća austrijskog parlamenta Hammerl novinarima je rekao da postoji mogućnost da se to dogodi do ljetne stanke parlamenta. Hrvatski je predsjednik naglasio da je poruka odaslana na skupu u Grazu "poruka prijateljstva, povjerenja i dobrodošlice".

– S druge strane želio sam poručiti da je Hrvatska oduvijek povezana s Europom i da mi ne samo da primamo dobre vibracije iz Europe nego smo spremni Europi i nešto dati – rekao je Josipović istaknuvši da nas je Europa učinila boljom, ali i da mi nju možemo učiniti boljom. Za najavljenu trilateralu rekao je da je ona "prirodno savezništvo“, zaželjevši joj dobrodošlicu, uz napomenu da je RH uključena u nekoliko različitih krugova suradnje te će sada biti riječ o još jednom više.

Na kraju jednodnevnog posjeta Austriji predsjednik Ivo Josipović održat će predavanje na sveučilištu u Grazu na temu "Hrvatska europska i regionalna politika“ u kojem će studentima i profesorima govoriti o glavnim ciljevima hrvatske vanjske i regionalne politike nakon pristupanja EU.

Ključne riječi

Komentara 13

FE
Felicijen
16:56 09.05.2012.

Počele su izgleda priče tipa : \"Što ne bi ušli svi vi tamo zajedno pa da vas lakše držimo na kratkoj lajni ?\"

KE
keating9
16:57 09.05.2012.

od jednog normalnog predsjednika se očekuje da lobira sa vlastitu nacionalnu ekonimiju, poduzetnike, da stvara kontakte, a ne da drži demagoška predavanja. to radi svi normalni predsjednici EU, ali ivo je iz komunističke škole i on o tome nema pojma osim prosipat kvazi političku demagogiju.

LA
larala
16:50 09.05.2012.

\"DAN EUROPE U GRAZU POSVEĆEN HRVATSKOJ Hahn: Nije dovoljno da Hrvatska uđe u EU, bitna je cijela regija\" ............................................................................................................................. i šta ce nam dragi g. josipovic nakon ovog reci studentima u grazu?.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije