Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šok za generala

Haaški sud traži od Slobodana Praljka 3,3 milijuna eura!

'31.03.2004., Zagreb - Ministarstvo pravosudja, Slobodan Praljak.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
23.08.2012.
u 17:07

Tajništvo, naime, odlučuje da Praljak posjeduje dovoljno privatne imovine da može u cijelosti sam platiti sve troškove svoje obrane u proteklih 8 godina!

Slobodan Praljak, kojemu se sudi u Haagu, doživljava već drugi, i to ne samo financijski šok u kratkom vremenu. Nakon što je objavljeno da hrvatsko Ministarstvo financija potražuje od Praljka oko 630.000 kuna na ime poreza na objavu 18 knjiga punih materijala za obranu (ocijenjenih kao šund) − iz tajništva Haaškog suda stiže odluka da je Praljak Tribunalu dužan nevjerojatnu svotu od 3,293.347,49 eura!? Koje mora uplatiti − u roku od 90 dana!

Popis privatne imovine

Prvi čovjek tajništva, Australac John Hocking potpisuje odluku administracije suda, u kojoj na 7 stranica donosi razloge zašto od Praljka namjerava naplatiti gotovo 3,3 milijuna eura. Tajništvo, naime, odlučuje da Praljak posjeduje dovoljno privatne imovine da može u cijelosti sam platiti sve troškove svoje obrane u proteklih 8 godina!

Nakon što je protiv Praljka podignuta optužnica da je zajedno s J. Prlićem, B. Stojićem, M. Petkovićem, V. Ćorićem i B. Pušićem sudjelovao u zajedničkom zločinačkom pothvatu političkog i vojnog vrha Herceg-Bosne, s ciljem etničkog čišćenja teritorija i pripajanja RH, Praljak se 2004. godine odlučio braniti sam. Sudsko vijeće ga je, međutim, upozorilo da ipak uzme odvjetnike. Praljak se pak izjasnio da nema novaca za skupu obranu. Sud je potom odlučio plaćati mu obranu, a odvjetnici mu postaju Božidar Kovačić i Nika Pintar. Ujedno je tajništvo preuzelo obvezu istražiti može li, i s kojim udjelom, Praljak i osobno doprinositi financiranju toga troška. Nakon što je prošlo 7, 8 godina, nekoliko mjeseci prije izricanja prvostupanjske presude, tajništvo obavlja zadatak i utvrđuje da Praljak ima platiti − sve! Proces šestorici Hrvata, lidera Herceg-Bosne, inače je najopsežnije i najdugotrajnije suđenje u Haagu. Praljak je u pritvoru proveo gotovo šest godina, u nekoliko je navrata bio na privremenoj slobodi, a trenutačno je u Zagrebu, u “kućnom pritvoru” i čeka poziv za povratak u Haag na izricanje presude.

U tekstu odluke koja je javna, dok prilozi nose oznaku tajnosti, tajništvo prebrojava Praljkovu imovinu i navodi da je on posjeduje u nekoliko država. Na popisu su - obiteljska kuća, stan i garaža u Zagrebu, nekretnine u BiH i RH, navode da je Praljak zadržao nadzor nad (su)vlasništvom u poslovnom poduzeću koje posjeduje značajne nekretnine u Zagrebu. Navodi se i vlasništvo nad jahtom te posjedovanje “više bankovnih računa iz bivše SFRJ i u Njemačkoj”. Praljkovu suprugu navode kao “neodvojivu financijsku jedinicu”, a pišu i da Praljak prima redovitu mjesečnu mirovinu od Vlade RH. Na temelju tog popisa u tajništvu su izračunali da je Praljak sposoban doprinijeti obrani s “minimalno 6,456.980 eura”. S obzirom na to da su ukupne troškove Praljkove obrane procijenili na oko 3,3 milijuna eura (koliko je sud platio za materijalne troškove i honorare odvjetnicima), u zaključku traže da Praljak uplati upravo tu svotu novaca. Njegova odvjetnica Nika Pinter potvrđuje da su dobili odluku tajništva, no da ona nije pravomoćna. Praljak se može u roku od 15 dana žaliti na tu odluku. − Činjenice koje tajništvo navodi u svojoj odluci su netočne pa ćemo ih pobijati pred sudskim vijećem koje će, na kraju, donijeti konačnu odluku − kaže odvjetnica. Prijatelji obitelji Praljak s gorčinom navode kako se radi o igri i još jednom planiranom napadu na njegovu obranu. Tvrde kako, primjerice, Praljak nema nikakvu “jahtu”, nego je suvlasnik starog broda koji je sam sklepao.

Presedan

Očiti je cilj, smatraju, pokazati da se Praljak obogatio na ratu. U haaškoj praksi bilo je odluka koje su dovele do djelomične “kontribucije” u troškovima obrane, no nikada još nije odlučeno da optuženik snosi baš sve troškove. Konačna je odluka na vijeću kojim predsjeda francuski sudac Jean-Claud Antonetti.

>>'Oslobodite Praljka 628.000 kuna poreza, njegove knjige nisu šund'

Komentara 355

BA
bandido
18:22 25.08.2012.

Treba naplatit bandi sve sto je pokrala. Zato su poveli rat i ubijali da b ise mogli nakrast. Domoljubi i dragovoljci, olos opce prakse...

MV
Mato Vilac
21:34 25.08.2012.

Haški sud je institucija kojoj je cilj uhljebiti svoje kadrove, pokupiti novce i sprovesti svoje interese.Njih najmanje zanimaju žrtve i zloćinci. Pokvarenijeg legla nema na kugli zemaljskoj. Koga su kaznili za uništenje Vukovara. Nama su pokazali da su u biti sprdačina.Njih zanima samo novac. Što u slučaju Praljka toliko košta? Toliko ni reketari ne bi izvukli.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
14:18 25.08.2012.

nino prpić - ti si fakat mučki provokator...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije