Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisačke tvrtke

Gubici sve veći, loši rezultati na Gradskoj tržnici i u Auto Prometu

Auto Promet Sisak osigurao je novac za otpremnine bivših radnika
Nikola Čutuk
31.05.2013.
u 11:05

Dok tržnicu opterećuje previše zaposlenih, gradskom prijevozniku ukidanje linija nije se isplatilo

Objavljeni su rezultati prošlogodišnjeg poslovanja trgovačkih društava u vlasništvu Grada Siska. Iako su, kad se sve skupa zbroji, ostvareni gubici sedam tvrtki nešto manji nego 2011. godine, kod nekih tvrtki situacija je dosta lošija, a uočavaju se i trendovi koji bi mogli ukazati i na moguće krive poslovne poteze u poslovanju.

Prvenstveno zabrinjava veliki pad prihoda sisačkog Auto prometa, a koji je vezan i uz ukidanje brojnih nerentabilnih linija. Naime, u odnosu na 2011. godinu prihod ove gradske tvrtki je više od devet milijuna kuna manji, što je smanjenje od 30 posto u jednoj godini.

 U Vodovodu zapošljavanje

 Doduše lani je pao i iznos subvencija koje je Grad davao toj tvrtki, kao i troškovi, no činjenica je da je devet milijuna kuna prihoda, možda, olako prepušteno privatnim tvrtkama i Čazmatransu, bez utjecaja na bitno smanjenje gubitaka, unatoč smanjenju broja radnika sa 137 na 115.

 Tu se mora dodati i 3,1 milijun kuna obveza prema dobavljačima, dok su potraživanja 1,8 milijuna što stvara dodatni minus od 1,3 milijuna kuna.

 S druge strane Gradske tržnice Sisak, pod ravnanjem Željka Krapljana, lani su imale najveći gubitak od 2008. godine.

 Gubitak je iznosio 1,244 milijuna kuna što je u odnosu na gubitak od 535.000 kuna 2011. godine 150 posto više. I riječ je o najvećem pogoršanju poslovnog rezultata od svih gradskih tvrtki.

 – Nama prepreku stvara broj zaposlenih koji je preveliki te se nadamo da ćemo dio viška uspjeti prebaciti na Veletržnicu, kad ju otvorimo, rekao je Željko Krapljan komentirajući lanjske poslovne rezultate. Inače, tržnice su u konstantnom gubitku od 2008. godine, no nikada, do lani, taj gubitak nije prelazio 600.000 kuna.

 Sisački vodovod, koji je lani podijelio na stotine tisuća kuna donacija sportskim klubovima i udrugama pod nadzorom istaknutih članova stranaka vladajuće koalicije u Sisku, lani je prijavio gubitak od 1,6 milijuna kuna te je za dva milijuna kuna povećao ukupne svoje nepodmirene obveze prema dobavljačima. Samo lani je u tu tvrtku, unatoč gubicima, zaposleno novih osmero djelatnika, čime se broj radnika vratio na onaj iz 2008. godine. Tada se pak tvrdilo da je u toj tvrtki veliki višak radnika koji su uzrok gubicima.

 I groblja su u minusu

 Lanjsko pozitivno iznenađenje je sisački Komunalac, koji je nakon dvije godine gubitaka, ostvario dobit od 510.000 kuna. Kako doznajemo ostvarena dobit, kao i rast prihoda za gotovo 900.000 kuna, ima uzrok i u naplati parkiranja kojeg ta tvrtka obavlja u Sisku.

 Gradska groblja Viktorovac su lani ostvarila gubitak od 372.000 kuna, što je smanjenje u odnosu na 2011. U istom razdoblju zaposlena su tamo tri nova djelatnika.

Vodoopskrba Kupa ima veliki pad prihoda i dobiti. Prihodi su sa 22,3 milijuna pali na 15,5 milijuna, a dobit sa 5,2 milijuna na samo 27 tisuća. No za to postoji opravdanje.

– Proteklih godina ostvarivali smo prihod na temelju nagodbi o naplati starog duga s petrinjskim vodovodom, te je lanjska godina bila bez tih izvanrednih prihoda, rekao nam je direktor Čedomir Hajduković. Sisački GOS je prijavio samo 1.900 kuna dobiti, no zabrinjava gotovo 8,5 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja od kupaca i pad prihoda od 10,7 % u godini dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije