Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Grupa Pinkstinks spašava djevojčice od ružičastih igračaka

igračke
AFP
07.12.2009.
u 16:13

Grupa poziva na bojkot trgovina koje prodaju ružičaste, nekreativne igračke, a podršku im je pružila i britanska ministrica pravosuđa Bridget Prentice.

Uz razna društva i udruge za očuvanje okoliša, spas tuljana i kitova, promidžbu uporabe umjetnog krzna, u Londonu je nedavno počela djelovati i grupa za zaštitu djevojčica od ružičastih igračaka. Dok se, kako tvrde, dječacima nude razne konstruktivne igračke poput konstrukcijskih kompleta, akcijskih igrica ili edukacijskih igara, police namijenjene djevojčicama u trgovinama igračkama preplavljene su ružičastim lutkama, odjećom, opravicama, priborom i bebama koje zaglupljuju djevojčice i ne dopuštaju im normalan razvoj. U povodu skorih blagdana grupa Pinkstinks pozvala je roditelje na bojkot trgovina koje djevojčicama nude ovakve igračke.

- Ružičasto je možda lijepo, no riječ je o pasivnim igračkama koje ne razvijaju mozak nego zaglupljuju djecu. Kada djevojčice uđu u trgovinu s igračkama, put ih vodi kroz ružičaste koridore, a krajnji domet su kostimi princezica. To je seksistički pristup djeci koji pod hitno treba mijenjati - kaže Ema Moore, jedna od osnivačica grupe. Pinkstinks je u kratko vrijeme prikupio značajnu podršku engleske javnosti, a broj članova svakodnevno raste. Grupa na Facebooku već ima više od dvije tisuće članova, a svoju podršku Pinkstinksu dala je i britanska ministrica pravosuđa, laburistica Bridget Prentice.

- Djevojčice ne treba zatvarati u uske koridore, treba im dati priliku da razviju sve svoje talente i potencijale. Trgovci igračkama trebali bi biti progresivni i kreativni, a to zasigurno nije slučaj s jednoobraznim i nemaštovitim ružičastim bebicama koje čine dobar dio božićnih darova namijenjenih djevojčicama - kaže ministrica Prentice.

Razumljivo, s osnutkom nove grupe i pozivom na bojkot najmanje su zadovoljni trgovački lanci koji tijekom predblagdanske prodaje ostvaruju velike zarade. Većina trgovina poput britanskog Early Learning Centra tvrde da "ružičasti proizvodi" čine samo dio njihova asortimana namijenjena djevojčicama, te da roditelji imaju vrlo veliki izbor edukativnih igračaka namijenjenih djeci bez obzira na spol.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije