Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOKAZ MULTIKULTURALNOSTI

Grlić Radman u Subotici na otkrivanju spomenika: 'Želimo jednak status za Hrvate u Srbiji'

Državni tajnik SAD-a Mike Pompeo sastao se ministrom Radman u Dubrovniku
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
16.10.2020.
u 16:06

Prema riječima Grlić Radmana na popisu nestalih nalazi se 1.869 osoba za čiju se sudbinu do danas ništa ne zna, ali i da je na dužnosnicima zadaća da se suzna sudbina tih ljudi

U Subotici je, u nazočnosti visokih dužnosnika iz Hrvatske i Srbije, otkriven spomenik Ivanu Antunoviću (1815. – 1888.) kalačkom kanoniku i naslovnom biskupu, pokretaču preporoda među bunjevačkim i šokačkim Hrvatima u Ugarskoj te publicistu i proznom piscu.

Otkrivanju spomenika nazočio je i ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman koji je rekao kako je spomenik Antunoviću dokaz multikulturalnosti Subotice i Vojvodine, ali i ohrabrenje hrvatskoj zajednici da može njegovati svoj nacionalni identitet. Grlić Radman prisustvovati će i predaji Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV) obnovljene rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.

Potom će, kako je najavio, imati i razgovor s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem s kojim će razgovarati na temu položaja Hrvata u Srbiji, ali i kako taj položaj poboljšati. Biti će riječi i o pronalasku nestalih osoba kao i obilježavanju logora u Srbiji gdje su tijekom rata bili zatočeni građani Hrvatske.

Prema riječima Grlić Radmana na popisu nestalih nalazi se 1.869 osoba za čiju se sudbinu do danas ništa ne zna, ali i da je na dužnosnicima zadaća da se suzna sudbina tih ljudi. Kada je riječ o položaju Hrvata u Srbiji Grlić Radman je kazao kako je Hrvatska primjer u Europskoj uniji kako je reguliran status pripadnika nacionalnih manjina napominjući kako predstavnici srpske nacionalne manjine imaju zagarantirana 3 mjesta u Hrvatskom saboru.

- Želimo jednak status za Hrvate u Srbiji. Tu ne treba puno razmišljati nego samo primijeniti ugovore iz 2004. godine. Hrvatska puno više skrbi o svojim manjinama nego što je to slučaj u Srbiji. Želimo i da se obilježe logori gdje je bilo zatočeno oko 7.000 hrvatskih građana. Tu su i druge teme koje su otvorene, rekao je Grlić Radman.

Govoreći o zategnutim odnosima Hrvatske i Srbije ministar je dodao ako su svi za mir i stabilnost kako se svi problemi mogu rješavati dijalogom kao i da otkrivanje spomenika i obavljanje rodne kuće bana Jelačića neće biti vrhunac poboljšanja odnosa s srbijanske strane nego da tu ima još dosta prostora za nova poboljšanja. 

Komentara 1

Avatar Briselska junačina
Briselska junačina
16:48 16.10.2020.

Srbija kontrolira parlamentarnu većinu u Srbiji, BiH, Kosovu, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Vučić je vrhovni vožd, a mali voždovi su: Dodik za Republiku Srpsku, Petar Petković za Kosovo, Amfilohije za Crnu Goru i Plenković za zapadne srpske zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije