Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fino ga 'oderali'

Krenuo u Njemačku pa na Bajakovu doživio šok! Carina ga kaznila s 25.000 kuna

kazna
Foto: Branimir bradarić/PIXSELL
1/3
06.11.2020.
u 12:03

– Kako god, ovo nije normalno. Radi se o običnom domaćem siru koji je prijatelj nosio kući u Njemačku. To je prava pljačka. Za 30 kilograma kazna od 25.000 kuna – rekao nam je ovaj Vukovarac

Trebao je to za Vasileiosa Delianidisa biti još jedan uobičajeni i po ničemu poseban povratak s godišnjeg odmora u Grčkoj na posao u Njemačku, ali je iskustvo s MGCP Bajakovo pokazalo da to baš i neće biti tako. Naime, dolaskom na Bajakovo Delianidis je normalno pristupio policijskoj i carinskoj kontroli.

Na pitanje što ima u prtljažniku, kazao je uobičajene stvari te nešto soka i svježeg domaćeg sira. Međutim, upravo je taj svježi sir bio razlog što je Delianidis zaradio prekršajnu prijavu i kaznu od 25.000 kuna. Carinskom kontrolom utvrđeno je kako Delianidis u prtljažniku ima 30 kilograma svježeg domaćeg sira koji je nosio u Njemačku, gdje živi i radi. Potom je zaradio i prekršajnu prijavu i kaznu od 25.000 kuna tako da ga svaki kilogram sira stoji više od 833 kune. Kako to već ide, dobio je i dodatnih 100 kuna kazne za troškove postupka. Kako se vraćao s godišnjeg odmora, uza sebe nije imao dovoljno novca, pa je pozvao i prijatelja iz Vukovara u pomoć. Sve u svemu, s obzirom na to da je odmah platio kaznu, ona je na kraju iznosila 16.666,67 kuna, odnosno dvije trećine ukupne kazne.   

U prekršajnom nalogu koji je izdala Carinska uprava, a na koji Delianidis nije imao primjedbi, stoji kako je Delianidis kriv što prilikom ulaska u RH i carinsko područje EU nije podnio carinsku deklaraciju za robu za koju su propisane zabrane ili ograničenja i to svježi sir 30 kilograma, a koji se nalazio u prtljažniku osobnog vozila. Samim tim Delianidis je, kako stoji, počinio prekršaj iz Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva EU.

Njegov prijatelj iz Vukovara, koji je došao mu na Bajakovo pomoći, pojašnjava kako je Delianidis prolaskom kroz Sjevernu Makedoniju i Srbiju za robu koju je vozio izgubio status EU te da je zato drakonski kažnjen.

– Kako god, ovo nije normalno. Radi se o običnom domaćem siru koji je prijatelj nosio kući u Njemačku. To je prava pljačka. Za 30 kilograma kazna od 25.000 kuna – rekao nam je ovaj Vukovarac.

Ključne riječi

Komentara 104

Avatar drug Joža
drug Joža
12:33 06.11.2020.

Svježi sir i svježe meso se ne smiju prenositi preko granice. A tih 30 kg? To je za "osobnu upotrebu"?!?

Avatar local_patriot
local_patriot
13:00 06.11.2020.

Sta tu nije normalno zakon se provodi,a ovaj choban misli da ce proci sve ipak je to hrvatska.Svaka cast gospodi na carini sto su strucno odradili svoj posao.

HL
hlaura030
13:32 06.11.2020.

Jasno ko DAN!!!. Spomenuti sir, je iskljucivo za daljnju prodaju, temeljem kojeg se ostvaruje odredena dobit. Zamislite da prosjecni pusac, nosi 30 steka cigareta preko granice, jer tamo je kutije ipak 6.50 eura????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije