Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tžv u blokadi

Gredelj - promašena investicija vrijedna čak milijardu kuna!

'19.08.2010., Zagreb - Novi pogon TZV-a Gredelj.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
15.09.2012.
u 21:52

TŽV Gredelj otvorio je nove pogone u zagrebačkom Vukomercu 2010. godine, no tvrtka se sad nalazi pred konačnim slomom

Tvornica željezničkih vozila Gredelj završit će, prema svemu sudeći, u stečaju, iako je u nove pogone te tvrtke kćeri HŽ-a prije samo dvije godine ulupano čak milijardu kuna. Tako će Gredelj doživjeti sudbinu poznate tvornice glinice u Obrovcu koja je postala sinonim za promašene investicije.

Trebali otpuštati

Svi su Gredeljevi računi od 7. rujna blokirani. Tvrtka duguje bankama, prema bilanci za prvih šest mjeseci ove godine, 287 milijuna kuna, dobavljačima 127 milijuna kuna. Ukupne dugoročne i kratkoročne obveze Gredelja iznose čak 515,7 milijuna kuna. Tvrtka je u pola ove godine ostvarila prihode od samo 167 milijuna kuna, dok su rashodi bili 190 milijuna kuna.

Gredelj se preselio u nove pogone u Vukomercu sredinom 2010. godine, a svoju staru lokaciju prodao je Gradu Zagrebu za 700 milijuna kuna. Taj je novac uložen u nove pogone, no to nije bilo dovoljno za megalomansku investiciju koju su tad zamislili u toj tvrtki i HŽ-u pa su se za opremanje pogona zadužili 250 milijuna kuna, a nedostajalo im je i za dovršetak cijele investicije još stotinjak milijuna kuna pa se tako došlo do pune milijarde.

U Gredelju su planirali da će proizvoditi i obnavljati željeznička vozila većinom za inozemne naručitelje, a da će od matica HŽ u njihovim prihodima sudjelovati s 30 do 40 posto. No taj je plan propao. I s domaćeg i sa stranog tržišta stizale su skromne narudžbe. Još se prošle godine Gredelju predviđala sudbina Obrovca jer je posla bilo sve manje, upitna je bila svaki mjesec isplata plaća za 1450 radnika.

Nova uprava koja je dolaskom Kukuriku koalicije na vlast zasjela u HŽ prvotno je htjela restrukturirati Gredelj tako da ga podijeli na dvije tvrtke - jedna bi se bavila proizvodnjom vagona, lokomotiva i vlakova, a druga njihovim održavanjem. Taj je plan predviđao i otpuštanje 350 radnika. No plan je propao jer je za njegovu realizaciju trebalo ulupati još najmanje 150 milijuna kuna. Novi predsjednik uprave Gredelja Krešimir Kranjčec je 10. rujna dao ostavku na tu funkciju, a kao razlog naveo je informacije koje je dobio od nadzornog odbora, Skupštine i Ministarstva prometa, da vlasnici i Vlada više ne stoje iza sanacije Gredelja.

“Budući da sam u svojoj dosadašnjoj karijeri uvijek radio na očuvanju ili razvoju subjekata kojima sam bio na čelu, nisam spreman voditi TŽV Gredelj prema stečaju”, stoji u njegovoj pismenoj ostavci. Tri dana prije te ostavke počele su blokade Gredeljevih računa. Tako upućeni kažu da su te blokade pokrenuli Končar zbog duga od osam milijuna kuna, OMNI Merkur zbog 4,5 milijuna kuna, Grad Zagreb zbog dva milijuna kuna...

Ne poštuju rokove

A kako bi dobili dodatan novac za svoju megalomansku investiciju u Gredelju su po principu “sell and lease” prodali pa uzeli na leasing opremu vrijednu 53 milijuna eura. To su ugovorili, kažu upućeni, s Unicredit leasingom, koji bi sad tu opremu mogao oduzeti i prodati je kako bi naplatio dugove. Gredelj pak trenutačno ima ugovorene poslove vrijedne 100 milijuna kuna, no oni su upitni i vjerojatno će biti raskinuti jer se ne poštuju rokovi, a tvrtka nema ni novca da plati repromaterijal.

Kranjčec i Damir Grgić koji čini Skupštinu Gredelja i predsjednik je uprave HŽ Putničkog prijevoza jučer nisu bili raspoloženi za razgovor.

Komentara 105

DA
damirtankovic
22:47 15.09.2012.

Još jedan dokaz kak su uspješni naši "kvazimenageri". U našoj novoj državi su uspjeli upropastiti skoro sve firme. I za to dobivaju kao nagradu enormne otpremnine (zbogom pameti!) hahahaha. Imamo doktora ekonomije (ne samo njih nego i raznoraznih akademika) valjdada više nego Francuska ili Engleska itd hahahaha. I onda nek neko veli da nismo zemlja (ne)znanja hahahahaha!!!

Avatar commentator
commentator
22:51 15.09.2012.

Pa što je ovo, brzo vratti tvornice radnicima, i da bojkotirati sve banke, novci (dok ih je još nešto ostalo) natrag pod madrac, i plače natrag u kuvertama.

IS
isuskristkomunist
22:41 15.09.2012.

Molim protivnike 'prodaje drzavnog srebra' i 'domoljube' da se izjasne o tome kako je moguce da je a) najbolje zadrzati ove kompanije u HR vlasnistvu i u isto vrijeme dok b) te kompanije rade promasene investicije od milijarde eura? SAMO SE ODUGOVLACI. Svim neprofitabilnim drzavnim kompanijama treba napokon i finalno skinuti gace. I fino krenuti ispocetka na zdravim temeljima i s 100% privatnim vlasnistvom. Kompanije kao sto je Gredelj samo su sprecavale manje kompanije da nesto rade je su usisavale drzavne subvencije i na taj nacin unistavala sve oko sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije