Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tsipras na kocki

Grčku dramu može okončati samo velika koalicija

Aleksis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
19.09.2015.
u 23:00

Grci sutra ponovno na biralištima – fotofiniš na izvanrednim izborima

Dvaput je 41-godišnji grčki premijer Alexis Tsipras zaigrao na kartu naroda. Najprije je sazvao referendum, a onda, iako je narod rekao ne, prihvatio paket pomoći. Kad ga je trećina Syrize napustila, raspisao je izbore. Sad mu se i taj potez vraća kao bumerang, jer se pod novim predsjednikom njegov glavni suparnik, stranka Nova demokracija, oporavio i sad su Syriza i Nova demokracija izjednačene s podrškom od po 30-ak posto i na nedjeljnim izborima odlučivat će nijanse.

Na čelu Nove demokracije od srpnja je 61-godišnji Vangelis Meimarakis, predstavnik grčkog političkog establišmenta, dio desnog centra, bio je i ministar, ali dosad se u njemu nije vidjelo lidera.

Petogodišnji bolesnik

Meimarakis je dio upravo onih političkih snaga koje ljevica optužuje da su korupciju uvele kao dio sustava, ali i za primjenu bolnih mjera štednje. Ni nakon pet godina primjene europskih recepata bolesnik na jugu EU nije ništa bolje, dapače. BDP je od 2009. pao 25 posto, nezaposlenost je 26 posto, plaće su pale 38 posto, mirovine 45 posto. Siromašnih je 32 posto, a među njima je 18 posto ljudi koji nemaju ni za hranu.

Zato je dug u odnosu na BDP još veći, jer BDP se smanjio, pa je Grčka sada dužna 180 posto BDP-a. Ekonomistica Deborah Boucoyannis sa Sveučilišta Virginia nedavno je u američkom časopisu Foreign Affairs objavila rad o grčkoj ekonomiji, u kom ističe kako u Grčkoj država ne troši ništa više od prosjeka zemalja eurozone, oko 49,3 posto BDP-a. Dakle, teze o rastrošnosti vlasti ne drže vodu, udio države bio je veći samo na početku krize, kad je BDP pao.

Glavni grčki problem očito je to što nemaju razvijenu industriju, čak 86 posto zaposlenih čine mala i srednja poduzeća, trećina zaposlenih je samozaposlena, pa su takvi biznisi neefikasni i izbjegavaju plaćanje poreza. Ekonomistica ističe i kako je utajeno oko 28 milijardi eura poreza! S jedne strane Grci imaju male tvrtke koje se bore da prežive, s druge tu je država impregnirana nepotizmom i neefikasnošću, to je, piše Boucoyannis, otrovna mješavina.

Drakonske mjere štednje takvu su državnu upravu dodatno osakatile i sad je pitanje može li ta uprava provesti neophodne reforme. I hoće li ih uopće biti ako pobijede konzervativci, stranka koja ima dugu povijest zaštite različitih interesa umjesto njegovanja konkurencije ili poboljšanja poreznog sustava.

Oštra kampanja

Jesu li Grci umorni od nade da se zaista mogu oporaviti a da i dalje ne tonu kao u proteklih pet godina? Meimarakis nudi ekonomsku stabilnost i ne pada mu na pamet izlazak Grčke iz eurozone, optužuje Tsiprasa da je gurnuo zemlju u novu recesiju, jer je prije Tsiprasova mandata koji je počeo u siječnju grčka ekonomija pokazivala znakove oporavka. Tsiprasa, dva desetljeća mlađeg, zove 'mali' ili 'mali lažljivac'. Prije desetak dana još se nagađalo da bi Tsipras i Meimarakis, jer nijedan neće moći sam, mogli formirati veliku koaliciju. Uostalom, Nova demokracija podržala je mjere štednje kad su stranački drugovi Tsiprasu okrenuli leđa. Ali to se pokazalo netočnim, u javnom sučeljavanju kandidati su to demantirali.

– Ne mogu vas zamisliti kao premijera. Vi ste donijeli katastrofu i na izlaznim ste vratima – rekao Meimarakis Tsiprasu, koji nije ostao dužan: – Nova demokracija predstavlja stari sustav, ogrezao u korupciji. Njemački Spiegel nabrojio je ono što je Tsipras uspio provesti u sedam mjeseci vlasti, od bolje naplate poreza do olakšanja poslovanja i prava drugog naraštaja imigranata. No ostao je dužan, piše Spiegel, ne samo okončanje drakonske štednje nego i ograničavanje moći oligarha.

>> Tsipras podnio ostavku i najavio izvanredne izbore: 'Sada Grci moraju reći svoje mišljenje'

>> Grčki poučak: reforme se provesti moraju!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije