Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treći program pomoći

Grčka zaključila dogovor s predstavncima svojih vjerovnika

Euclid Tsakalotos
Reuters/PIXSELL
02.12.2017.
u 23:16

Da bi dobila zeleno svjetlo od vjerovnika za deblokiranje zajma, Grčka se morala obvezati da će ispuniti u prosincu 95 preuzetih obveza, posebice reformu javnih službi i socijalne zaštite, liberalizaciju tržišta energije te ubrzanje privatizacije.

Grčka je obznanila da je postigla dogovor s predstavnicima svojih vjerovnika u sklopu treće revizije sadašnjeg programa pomoći zemlji, koji će odrediti isplatu sljedećeg obroka zajma. 

"Postigli smo sporazum s predstavnicima institucija o svim temama", rekao je novinarima grčki ministar financija Euklid Cakalotos

Cakalotos i ministar gospodarstva Georges Stathakis su od utorka u Ateni razgovarali s predstavnicima Europske unije, Europske središnje banke (ESB), Europskog mehanizma stabilnosti (MES) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Da bi dobila zeleno svjetlo od vjerovnika za deblokiranje zajma, Grčka se morala obvezati da će ispuniti u prosincu 95 preuzetih obveza, posebice reformu javnih službi i socijalne zaštite, liberalizaciju tržišta energije te ubrzanje privatizacije.

Zaključak treće procjene grčkog programa je predviđen na sastanku Euroskupine 22. siječnja i trebao bi otvoriti put za novu tranšu zajmova zaduženoj zemlji, pod uvjetom da grčki parlament usvojo reforme.

Grčka od 2010. živi od međunarodnih zajmova Europljana i Međunarodnog monetarnog fonda kroz tri programa, u zamjenu za sve oštrije mjere štednje.

Treći program pomoći koji financiraju zemlje članice EU-a, ali ne i MMF-a traje do kolovoza 2018. i Atena se nada da će se zatim okrenuti prema tržištima da bi se sama financirala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije