Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove trzavice

Angela Merkel ne želi više popuštati Grčkoj

Merkel i Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
19.03.2015.
u 19:50

Parlament u Ateni izglasao je "humanitarni zakon" kojem je cilj pomoći žrtvama teške ekonomske krize u Grčkoj

Dužnosnici iz eurozone optužili su Grke za izigravanje sporazuma od kraja veljače, a njemački Bild u sebi svojstvenom pretjerivanju nazvao je njihov potez "objavom rata", nakon što je parlament u Ateni u srijedu izglasao "humanitarni zakon" kojem je cilj pomoći žrtvama ekonomske krize. To je u skladu s obećanjima Syrize, no Atena je na udaru kritika jer se vlada premijera Tsiprasa krajem veljače obvezala da neće povlačiti jednostrane poteze, nego da će se konzultirati s kreditorima o financijskom učinku novih mjera.

Premijer Tsipras, međutim, smatra da nije riječ o jednostranom potezu i kršenju sporazuma s eurozonom, nego je riječ o tome da "neće više dozvoliti stranim tehnokratima da im pišu zakone". No Tsiprasu je hitno nužna podrška tehnokrata iz institucija prije poznatih kao Trojka, koji trebaju revidirati grčki program mjera i predložiti Eurogrupi da aktivira isplatu sljedećih tranši pomoći. Želeći ubrzati taj proces, Tsipras je nagovorio nekoliko europskih čelnika, uključujući i njemačku kancelarku Angelu Merkel, da danas razgovaraju o tome na "mini summitu" na marginama Europskog vijeća u Bruxellesu. Izvori iz njemačke diplomacije najavljivali su kako Merkel dolazi s čvrstim stavom da ne popušta Grčkoj, nego da Tsiprasu poruči da mora razgovarati prvo s Trojkom pa s Eurogrupom i tek kada s njima sve dogovori, onda stvar može doći na razinu šefova vlada.

Grčka ima problem likvidnosti i potrebna joj je suradnja europskih partnera kako bi pokrila svoje obveze. Nismo dobili nijednu tranšu pomoći od kolovoza 2014., a plaćali smo sve obveze – upozorio je zamjenik grčkog premijera Giannis Dragasakis. 

>> Tsipras traži sastanak s čelnicama EU kako bi izbjegao bankrot 

>> Njemački ministar financija: Grčka Vlada treba vremena, no ispunit će zahtjeve

Komentara 19

Avatar comparator
comparator
22:25 19.03.2015.

Stvarno je dosta ove smijurije i Merkelica ne smije više ispasti smiješna s stalnim popuštanjem lažovima koji daju lažna obečanja.Ovo bi mogao biti dobar primjer ovima kod nas koji također glumataju lažne humanitarce.

SA
sablja810
22:07 19.03.2015.

Grcki politicari su korumpirani i prevaranti, koji su vlastiti narod, i EU, prevarili, a svoje inozemne racune napunili. I tako dvadeset, trideset godina. Ali, najgore je, sto su vlastiti narod i drzavu unistili. Novce treba blokirati na racunima, i spremiti u zatvore.

XA
xaron
19:59 19.03.2015.

Pa to su I nasi komunisti radili - lex Perkovic .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije