Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Grčić: Smanjit ćemo porez na plaće do osam posto u četiri godine

'unutrasnja zagreb, westin, 02.10.2007. branko grcic  snimio Patrik Macek'
'Patrik Macek'
26.03.2011.
u 15:00

Glavni ekonomski strateg SDP-a otkriva koje će mjere, dođu li na vlast, prve provesti za smanjenje nezaposlenosti i izlazak iz krize

Plan za izlazak iz krize u SDP-u se već dulje priprema. O tome što će prvo napraviti dođu li na vlast razgovarali smo s glavnim ekonomskim strategom SDP-a Brankom Grčićem.

Koje konkretne mjere planirate za zaustavljanje rasta nezaposlenosti?

Prvi će nam potez biti oslobođenje poreza na reinvestiranu dobit. Da smo to imali, dio ukupnog lanjskog poreza na dobit u Hrvatskoj od 5,5 milijardi kuna ostao bi poduzećima za nove investicije. Druga je konkretna mjera smanjenje poreznog opterećenja na plaće, a treća uvođenje fiskalnih poticaja za novo zapošljavanje.

Jačanje II. stupa

O kolikom smanjenju poreza na plaće razmišljate?

Od oko dva postotna poena ukupnih doprinosa godišnje pa sve od osam posto u cijelom mandatu. U toj preraspodjeli doprinosa do osam posto ideja je da barem pola ide u jačanje mirovinskog sustava, posebice II. stupa. Ostalih četiri posto išlo bi na izravno smanjenje bruto cijene rada.

Koliko je to novca manje u proračunu, a više poduzetniku?

Svaki postotni poen manje ostavlja poduzećima barem 1,3 milijarde kuna. Oni taj novac mogu upotrijebiti ili za povećanje plaća postojećih radnika, što bi dovelo i do povećanja osobne potrošnje, ili za nove investicije i zapošljavanja.

Kako bi izgledali ti izravni fiskalni poticaji za nova zapošljavanja?

Poslodavci bi bili oslobođeni svih doprinosa za prvu godinu zaposlenja i 50 posto doprinosa za drugu godinu za sve novozaposlene. Na taj bi se način stabiliziralo novo radno mjesto. To je, prevedeno u kune, potpora od 28 tisuća kuna godišnje ili, drugim riječima, toliko bi poduzetnika manje stajao radnik. Izračun je rađen na razini plaće od 5,5 tisuća kuna.

Mogu li te mjere dati cjelovito rješenje?

Nismo naivni. Znamo da je za izlazak iz krize potreban niz mehanizama i novih poticaja. Treba riješiti nelikvidnost, rušiti administrativne barijere za nove investicije, jačati položaj malih poduzeća i obrta... Država može pomoći samo restrukturiranjem javne proračunske potrošnje na način da se paralelno s reformama i uštedama na rashodovnoj strani povećavaju produktivni izdaci usmjereni prema novim projektima iza kojih stoje država i javna poduzeća.

Pomoć obrtima

Kako ćete pomoći malim poduzetnicima koji su od 2002. do 2008. zaposlili 80 posto novih radnika?

Treba mijenjati Zakon o poticanju ulaganja. Danas je granica za dobivanje poticaja i poreznih olakšica iz tog zakona investicija od barem 300 tisuća eura, što je uvjet koji rijetko koji mali poduzetnik ili obrtnik može ispuniti. Zbog toga treba ili smanjiti ili potpuno ukinuti tu granicu u zakonu.

Ključne riječi

Komentara 118

MO
mocira
17:41 26.03.2011.

Pa dobro Grčiću zašto bi mi poreski obveznici morali poduzetnicima plaćati radnike. Pa zaposliti će oni radnika koliko hoćeš ako od toga budu imali koristi. Stvarno neznam za koga ovaj igra?

AA
aabbcc
00:50 28.03.2011.

. Ovom momku nije mjesto u ljevicarskoj SDP stranci i bilo bi posteno da predje u desnicare HDZ. S ve njegove zamisli u principu kao prelijevanje novca u privatne djepove i svode se na boljitku za one kojima je vec super.

DU
Deleted user
16:56 26.03.2011.

Ako ga smanjite i 0.1 % to isto drži vodu,niste nikog prevarili jer ste rekli do 8% a ne 8%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije