Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Splitski škver

Grčić o Brodosplitu: Najveća odgovornost je na Debeljaku

brodosplit (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/4
22.10.2013.
u 15:16

Ozren Matijašević najavljuje tužbu protiv Vlade jer daje 40 milijuna kuna mjesečno, a ne nadzire pošuje li kupac obveze.

Dramu koja se danas odvija u splitskom škveru komentirao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić poručivši i vlasniku Brodosplita Tomislavu Debeljaku i sindikalnim vođama kao i ostalim radnicima kako “u ovoj osjetljivoj fazi restrukturiranja svi moraju shvatiti da su dio tog procesa i da moraju dati svoj doprinos”. A zatim je uputio još jednu, prilično oštru, poruku šefu Brodosplita Debeljaku.

– Najveća odgovornost ipak je na novom vlasniku koji se mora striktno pridržavati ugovora s državom o privatizaciji i restrukturiranju, ali i svih drugih pisanih i nepisanih pravila i zakona. To, naravno, znači i vrlo striktnu zaštitu i poštivanje prava radnika – rekao je Grčić i dodao kako se nada da će “suprostavljene strane postići dogovor”.

Predstavnici suspendiranih radnika Brodosplita, njih 11, zajedno sa sindikalnim čelnicima u utorak su ujutro došli u inspektorat rada kako bi dali iskaz o događajima u škveru, obustavi rada, a potom i suspenzijama.

U isto vrijeme stotinjak radnika ostalo je s druge strane škverske ograde, a dobar dio njih pisalo je očitovanja o svom udjelu u događanjima prošlog tjedna, što od njih traži uprava. Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, kaže da to rade po savjetima sindikata jer nema smisla riskirati svoja radna mjesta. Najavio je i tužbu protiv Vlade Republike Hrvatske.

– Vlasnik se ponaša ovako jer mu prodavatelj to dopušta, a istodobno mu svaki mjesec daje 40 milijuna kuna za program restrukturiranja. Vlada je dužna nadzirati provode li se sve stavke ugovora, a to ne radi – kaže Matijašević.

On očekuje da će inspekcija rada utvrditi kako je suspenzija 254 radnika nelegalna.

>>Škverani se nisu solidarizirali sa suspendiranim kolegama

>>Debeljak: U ormarićima radnika pronađeno oko dvije tone alkohola

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije