Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grbin Ustavnom sudu

'Gospodo, vjerodostojnost ste davno izgubili, nemojte se još ukopavati'

Peđa Grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.09.2015.
u 22:19

Ja jesam koristio teške riječi, ali s razlogom i stojim iza svake od njih, poručio je Grbin

Peđa Grbin na svom je Facebook profilu kritizirao odluku Ustavnog suda da ukine odredbe u veljači izmijenjenog Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor po kojoj bi stranke i nezavisne liste za kandidaturu morale skupiti po 1500 potpisa birača, po kojoj se za zastupnike ne bi smjeli kandidirati osuđeni za zlouporabu položaja i ovlasti, kao i onu po kojoj bi se iz izborne utrke diskvalificirale liste na kojima je manje od 40 posto kandidata podzastupljenog spola.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Ustavni je sud danas objavio priopćenje u kojem brani svoju odluku od 24. rujna 2015. godine, kojom je ukinuo dio odredbi Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Kako sam se našao na nišanu toga priopćenja, red je i da odgovorim na njega i to ovako, crno na bijelom, kako se niti jedna riječ ne bi izgubila:

1. Gospodo draga, u demokratskom je društvu kritika pa i ona oštra, dopuštena. Ja jesam koristio teške riječi, ali s razlogom i stojim iza svake od njih: vi ste čekali 8. rujna 2015. godine da Josip Leko najavi raspuštanje Hrvatskoga sabora da bi pokrenuli rad na predmetu ocjene ustavnosti izbornog zakona i tek ste toga dana naš Klub pozvali da se očituje o prijedlogu. Predjednik je sabora jasno rekao da je raspuštanje 25. rujna i upravo ste zato i samo zato odluku objavili dan ranije. Vaši pokušaji da se od toga operete doista su zabavni.

2. Koliko je meni poznato, kritika svake grane vlasti pa i one sudbene je dopuštena i ja se od nje neću suzdržavati. Moja je obveza vaše odluke provoditi, ali je moje pravo (pa i dužnost!) upozoriti na njihove greške i nelogičnosti. 
A koliko takva kritika rada sudbene vlasti u demokratskom društvu može ići daleko, još je prije 200 godina pokazao Thomas Jefferson kada je napisao: "Jedan jedini zadatak će zaslužiti vječnu zahvalnost našeg društva, a to je ograničenje sudstva od uzurpiranja uloge zakonodavca". Imao je on još štošta za reći na račun sudstva, prozvavši ga "despotskom granom vlasti" ali mi se ovaj citat danas čini neobično primjerenim.

3. Kažete da je postupak ocjene ustavnosti složen i dugotrajan proces. Slažem se. Upravo zato ste predmet držali u ladici i čekali 8. rujna da nas tek tada pozovete da se očitujemo o prijedlogu za ocjenu ustavnosti. Niste nam ostavili zakonom previđenih 60 dana za odgovor i jasno nam dali do znanja da ćete odlučiti prije raspuštanja Sabora, ali i to je ok, stigli smo odgovoriti.

4. Spominjete potpise i obrazlažete njihovo ukidanje iz zakona time da niti jednom rječju nismo obrazložili zbog čega se oni nalaze u zakonu. Gospodo, onda zakonodavni proces ne razumijete ili se niste potrudili pročitati čitav materijal proizašao iz postupka donošenja ovoga zakona. 
A on uključuje i prijedloge, kao i obrazloženja tih prijedloga koje su dali drugi sudionici u raspravi, a mi smo ih prihvatili - primjerice, povećanje broja potpisa! Međutim, nije u tome problem vaše odluke, već u činjenici da u obrazloženju svoje odluke lamentirate da "Ustavni sud ocjenjuje nesuglasnom s člankom 3. Ustava (demokratski višestranački sustav kao najviša vrednota hrvatskog ustavnog poretka) zakonsku obvezu prikupljanja "potpisa podrške" za političke stranke i njihove stranačke kandidacijske liste", a da pri tome niste primjetili da je takva ista odredba uvedena i za 12., manjinsku, izbornu jedinicu. Tamo je niste zamijetili pa ste ju ostavili na snazi i doveli do toga da "demokratski višestranački sustav" u Hrvatskoj predstavlja vrednotu za Hrvate, ali očito ne i za Srbe, Talijane, Mađare i druge!

5. Kada govorimo o kažnjavanju, tada ste ili trebali utvrditi da zabrana kandidiranja do nastupa rehabilitacije kao takva nije dozvoljena ili ste ju trebali dopustiti, točno onako kako je zakonodavac odredio. Ali niste to učinili nego ste, ponovit ću jasno i glasno, rekli da oni koji su opljačkali Hrvatsku, da oni koji su zloupotrijebili svoju dužnost i zbog toga bili kažnjeni i dalje imaju što tražiti u politici. Pametnom dosta.

6. I za kraj, ravnopravnost spolova. Neću ponavljati sve ono što smo pisali 8. rujna u odgovoru na ovaj prijedlog za ocjenu ustavnosti jer mi je muka, a i vjerno je preneseno u vašoj odluci. Ali ću ponoviti: licemjerno je ostaviti odredbu o obvezi ravnomjerne zastupljenosti spolova, a ukinuti kaznu za nepoštivanje takve odredbe. Bilo bi to kao da ste ostavili zabranu krađe ili prijevare u Kaznenom zakonu, ali iz njega maknuli kaznu za takvo postupanje. Licemjerno je i reći da je ravnopravnost spolova u izbornom procesu pravo drugog reda.
Međutim, pitat ću vas nešto drugo: jeste li vi uopće pročitali odluku koju ste 24. rujna potpisali? 
U svojem priopćenju pišete "Prema tome, na parlamentarnim izborima 2015. vrijedi zakonska obveza prema kojoj na kandidacijskim listama mora biti najmanje 40 posto pripadnika svakog spola, a predviđena je i kazna za nepoštovanje te obveze.". Odlično, volio bih da je tako! 
Ali problem je što ste u odluci od 24. rujna napisali da "ZoRavSpol zahtijeva da se "postupno povećanje podzastupljenog spola" na tim listama (do praga od 40 %) mora postići najkasnije "prigodom provedbe trećih redovitih izbora od dana stupanja na snagu tog zakona (2008.). Ne bude li u međuvremenu izvanrednih izbora, to bi bili izbori za 9. saziv Hrvatskog sabora (najvjerojatnije 2019.).".

Gospodo, vjerodostojnost ste davno izgubili, nemojte se još ukopavati.

>> Za Sabor se mogu kandidirati svi osuđeni za zloporabu položaja i ovlasti

>> Bezobrazno je od Ustavnog suda što dan prije raspuštanja Sabora mijenja izborni zakon

Komentara 111

PE
perfa57
22:32 26.09.2015.

Peđa Grbin: "Ja, kao i ostali Kukurikavci, priznajem samo sud svoje Partije"! Davno viđeno i pročitano.

Avatar arhaika
arhaika
22:32 26.09.2015.

nakon lex perkovic, blamaza s medijskim uhicenjima partiji je bolje sutjeti. kad ce partijski kriminal na vidjelo? nikad? kad ce uskok i dorh prestati djelovati selektivno?

PR
pravica
22:35 26.09.2015.

Peđa pa ti je (vjerodostojnost) nikada nisi niti imao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije