Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grbin o HDSSB-u

'Ako razgovori ne urode plodom, matematika je jednostavna'

Peđa Grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.12.2013.
u 19:01

Zamolio sam ih da vidimo, da sjednemo i razgovaramo oko toga što dalje. Ako razgovori ne urode plodom, mislim da je tu matematika jednostavna – kazao je Grbin.

Predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin iznenađen je HDSSB-ovim odustajanjem od glasanja za ustavne promjene ovaj petak.

- Mi to nismo doživjeli kao povlačenje, više kao jedan "time-out" i dodatno vrijeme za raspravu. Doduše, ono što nam je žao je što i ranije nisu izjavili da imaju problema s ovim tekstom, kao što znate od prvog dana su aktivno predstavnici tog kluba sudjelovali u kreiranju i podržavali svaki korak u donošenju teksta za kojeg danas kažu da ga treba dodatno raspraviti – tvrdi Grbin koji kaže da će jedine posljedice ovoga biti te što se ovaj tjedan očito neće donijeti promjene Ustava i što će "morati sjesti i još dodatno razgovarati o svemu i vidjeti mogu li, i ima li potrebe i mogućnosti, da se tekst doradi, redigira ili popravi".

- Žao mi je zbog toga što se dogodilo, s kolegama iz HDSSB-a smo ovih dana surađivali korektno, razgovarali o svemu i do danas nije bilo nikakvih naznaka ni problema, dapače, kolege iz HDSSB-a su podržali svaki korak u ovoj promjeni Ustava. Mi ćemo i dalje surađivati sa svima na isti način kao što smo to radili do sada, otvoreno, a kako će se drugi odnositi prema nama, to je njihova stvar. Naravno da nam je žao i da smatramo da se sve moglo učiniti na drugi način da se partnere moglo obavijestiti, ali Bože moj, svatko je odgovoran za svoje postupke – jasan je Grbin koji je potvrdio da se danas nakon konferencije za novinare na kojoj je HDSSB objavio da se privremeno povlači iz procedure čuo s dijelom zastupnika te strane.

- Zamolio sam ih da vidimo, da sjednemo i razgovaramo oko toga što dalje. Ako razgovori ne urode plodom, mislim da je tu matematika jednostavna – kazao je Grbin.

Bez obzira na ovaj razvoj situacije, nema potrebe da se Odbor za Ustav ponovno sastaje, i to do daljnjeg. Točka će se i povući s dnevnog reda izvanredne sjednice.

- Očito je da u ovom trenutku ne bi bilo oportuno raspravljati promjenu Ustava prije nego što obavimo dodatne konzultacije i razgovore – tvrdi Grbin koji ne vidi kako bi ovo moglo imati veze s mogućim uhićenjem Josipa Perkovića te s eventualnim problemima s primjenom europskog uhidbenog naloga.

Podsjetimo, ustavnim promjenama predviđeno je ukidanje zastare za sva teška ubojstva, a bez takvih ustavnih promjena Perkoviću se neće moći suditi niti u Hrvatskoj, a sud će odlučivati je li u Perkovićevu slučaju nastupila zastara i, ako utvrdi da jest, odbiti izručenje.

Ključne riječi

Komentara 49

Avatar Maximilian Jure Kučina
Maximilian Jure Kučina
19:11 17.12.2013.

Zadnji status HDSSBa sa FB HDSSB Prije 47 minuta Poruka svim političkim opcijama: Ako imate namjeru donositi odluke koje nisu u interesu hrvatskog naroda i države, ne računajte na HDSSB! S ponosom ističemo: Mi smo jedino srce koje kuca za Hrvatsku!

Avatar turibason
turibason
19:21 17.12.2013.

Svaka čast ako ne podrže ustavne promjene! Na sljedečim izborima imaju bar 20 mandata!

Avatar mijan
mijan
19:22 17.12.2013.

Cini se da problemi oko Perkovica, glede eu-uhodbenog naloga tek, tek dolaze ! Vec prvog sijecnja !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije