Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstveni i građanski odgoj

Roditelji će moći odbiti da im dijete sluša o masturbaciji i kontracepciji

Blaženka Divjak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
09.11.2017.
u 13:13

Baš kao i ostali sadržaji koji će biti temelj za “modernu školu”, i međupredmetni će sadržaji najprije na međunarodne recenzije

Građanski i zdravstveni odgoj, te svi ostali međupredmetni sadržaji – poput poduzetništva, osobnog i socijalnog, i održivog razvoja, kao i uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije, koji će reformom školstva ući u obrazovne institucije neće u školama biti izborni predmeti.

Dapače, iako su njihovi sadržaji opisani u zasebnim kurikulima, oni će se u sklopu nekoliko različitih školskih predmeta provlačiti za cijelog školovanja učenika od prvog do osmog razreda te u srednjoj školi.

Lomila se koplja

Samim tim, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, kao i prethodna garnitura ministarstva obrazovanja, u širokom je luku zaobišla zahtjeve konzervativaca, čija je želja da građanski odgoj i zdravlje budu izborni predmeti. No, ipak ima novosti kad je riječ o vječito spornom sadržaju zbog kojeg su se u kontekstu kurikularne reforme lomila koplja. Prema dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju, koji je na javnoj raspravi, roditelji će imati priliku birati hoće li im djeca slušati određene teme koje se odnose na međupredmetne sadržaje, što znači da roditelj može odbiti, primjerice, da mu dijete sluša neku temu iz seksualnog odgoja, recimo o kontracepciji.

Usvoje li se izmjene zakona, to će pravo roditelji moći koristiti tako da Agenciji za odgoj i obrazovanje upute žalbu na određeni sadržaj, koji nije dio obveznog predmeta, a agencija će donijeti odluku koja bi u praksi mogla izgledati tako da učenik određenog dana, kada se podučava “sporni sadržaj”, po odluci svojih roditelja ne sjedi na satu.

– Ova odredba predložena je sukladno odluci Ustavnog suda, u kojoj se isti referira na pravo roditelja da sudjeluju u odlučivanju kada se radi o odgoju i obrazovanju njihove djece... Prema tome, omogućavanje sudjelovanja roditelja u procesu oblikovanja nastavnih sadržaja ustavna je obveza države proceduralne naravi, a posebno je naglašena kod nastavnih sadržaja s kojima su povezana različita uvjerenja roditelja – poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

Učenje za život

Uostalom, baš kao i svi ostali sadržaji koji bi trebali biti temelj za “modernu školu”, u kojoj bi se, kako to ministrica Divjak voli naglašavati, učilo za život, a ne za ocjenu, i međupredmetni će sadržaji na međunarodne recenzije prije nego li budu uvedeni u škole. Prema trenutačnim sadržajima kurikula zdravlje, taj će se međupredmetni sadržaj u školama provoditi kroz tri domene: tjelesno, mentalno i socijalno zdravlje i pomoć i samopomoć. Tako će djeca u prvom i drugom razredu učiti o osobnoj higijeni, o važnosti tjelesne aktivnosti, pravilnim obrocima. Od 3. do 5. razreda, integrirano u prirodu i društvo, hrvatski, likovni i sat razredne zajednice učenici će učiti o razvoju ljudskog tijela od začeća do puberteta, kao i pojašnjenja pogrešnih tumačenja promjena i situacija koje prate pubertet. Učit će i o pravilnoj prehrani, kao i važnosti sna i odmora.

VIDEO Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Od 1. do 2. razreda
Iz međupredmeta zdravlje učenici će učiti o higijeni ruku, nogu, tijela, nosa, kašljanja i kihanja, higijeni usta i zubi, važnosti tjelesne aktivnosti, pravilnom držanju, te o važnosti prvog jutarnjeg obroka i vodi kao najzdravijem piću.

Od 3. do 5. razreda
Uče o važnosti i značenju pravilne prehrane, uče kako čitati deklaracije na proizvodima, važnosti odmora u svladavanju obveza kod kuće i škole, kao i spolnosti kao sastavnog dijela ljudskog života – o rastu i razvoju od začeća do puberteta.

Od 6. do 8. razreda
Učit će o važnosti i prihvaćanju razgovora o reproduktivnom zdravlju osobito s bliskim osobama, odgovornom spolnom ponašanju, ali i o dijetama (njihovim opasnostima) te nutritivnoj vrijednosti namirnica

Komentara 89

Avatar Parousia
Parousia
13:56 09.11.2017.

1.Korincanima(6:19,20)"Ili zar neznate da je vase tijelo hram Duha Svetoga,koji stanuje u vama i koji vam je dan od Boga?Ne znate li da ne pripadate sami sebi jer ste kupljeni?Proslavite,dakle,Boga svojim tijelom."

VR
vrućamojca
14:05 09.11.2017.

koja razvratnost i izopačenost je zavladala svijetom, sam naziv djeca govori o kojoj se dobnoj skupini radi, učiti djecu o kontracepciji i masturbaciji može samo netko nastran, a uz pomoć medija se to servira kao reforma obrazovanja?!

Avatar jest
jest
13:35 09.11.2017.

Sva sreća da su masturbacija i treći spol najozbiljniji hrvatski problemi, šta iz Hrvatske ne odlaze hiljade i hiljade najobrazovanijih ljudi, šta Slavonija ne nestaje, šta visokoobrazovani ne kopaju po kantama za smeće a umirovljeni ne skupjalju plastične boce da bi mogli preživjeti od 1. do 1. Sva sreća da je Hrvatska super razvijena zemlja sa neznatnom nezaposlenošću. Bogu hvala na HDZ-u!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije