Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori sa sindikatima

Divjak najavila dodatnih 400 milijuna kuna za povećanje plaća

Foto: Davor Puklavec/pixsell
1/6
23.10.2017.
u 16:00

Gotovo 500 ravnatelja osnovnih škola pozvala je da se pripreme i razmisle hoće li se prijaviti na javni poziv za pilot projekt kurikularne reforme koji će biti objavljen u iduća dva ili tri mjeseca.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak danas je izjavila kako je u 2018. godinu planirano povećanje proračuna toga ministarstva za 400 milijuna kuna koji će biti namijenjeni povećanju plaća zaposlenika u prosvjeti, te da se radi o poticanju izvrsnosti pokreće i inicijativa nagrađivanja 30 posto većom plaćom onih prosvjetara koji su zaslužni za povlačenje sredstava iz fondova EU-a.

"Vjerujemo kako će biti prihvaćen proračun za 2018. godinu u kojem ćemo dobiti dodatnih 400 milijuna kuna za povećanje plaća učitelja, nastavnika i profesora", rekla je ministrica Divjak u Bolu na Braču gdje je sudjelovala na stručnom skupu ravnatelja osnovnih škola Republike Hrvatske pod nazivom "Ravnatelj i kvaliteta škole."

Na pitanje novinara u stanci skupa koliko će se povećati plaće prosvjetara na temelju dodatnih 400 milijuna kuna, ministrica Divjak je rekla kako o ne želi prejudicirati jer su u tijeku pregovori sa sindikatima.

Ministrica Divjak izvijestila je sudionike stručnog skupa o pokretanju inicijative za povećanje plaće za 30 posto onim učiteljima i radnicima u školama koji povuku sredstva iz fondova EU.

"Ovo je velika inicijativa da oni učitelji i radnici u školama koji povuku sredstva fondova EU za opremanje škola, edukaciju nastavnika i bolje uvjete za učenike, dobiju povećanje plaće za 30 posto kao nagradu, a ne da to rade kao volonteri," kazala je Divjak.

Po njezinim riječima to povećanje plaća neće opteretiti državni proračun jer će se ta sredstva namaknuti iz europskih fondova, a time se ujedno potiče i izvrsnost, što ne isključuje sve druge projekte gdje se također prepoznaje izvrsnost i gdje se primjerice mogu povećavati plaće mentorima ili savjetnicima.

"Ovo 30-postotno povećanje plaća je poseban dio i vjerujemo kako će nam to postati sve važnije u budućnosti jer mi kao država participiramo svojim nacionalnim sredstvima u europskim programima te nam je iznimno važno da ta sredstva (iz fondova EU-a) povlačimo baš u školama gdje se omogućavaju bolji uvjeti rada učenicima i nastavnicima", objasnila je Divjak.

Ministrica je također izvijestila kako su osigurana sredstva da se do kraja ove godine informatički opremi po jedna učionica u 100 škola diljem Hrvatske te je najavila da će tijekom 2018. godine biti informatički opremljena po jedna učionica u oko 400 škola.

"Informatika od iduće školske godine ulazi kao obvezni predmet u sve osnovne škole u Hrvatskoj za sve 5. i 6. razrede i to po novom kurikulumu koji će poslati diskete u povijest i omogućiti razvoj digitalnih vještina za sve učenike. Škole će dobiti priliku za opremanje i dodatno zapošljavanje tamo gdje je potrebno," rekla je Divjak na stručnom skupu u Bolu.

Pritom je istaknula kako je pilot projekt kurikularne reforme "prvi put prioritet Vlade u području obrazovanja i školske 2018./2019. eksperimentalno će se uvesti u 3 do 5 posto škola".

Javni poziv za pilot projekt kurikularne reforme za dva do tri mjeseca

Gotovo 500 nazočnih ravnatelja osnovnih škola pozvala je da se pripreme i razmisle hoće li se prijaviti na javni poziv za pilot projekt kurikularne reforme koji će biti objavljen u iduća dva ili tri mjeseca.

"Uputit ćemo poziv svima, sa svim detaljima što se očekuje od škola, a i roditelji moraju biti suglasni da škole uđu u pilot projekt kurikularne reforme", kazala je ministrica.

1/13

Kao "strašan podatak" ocijenila je činjenicu da ove školske godine, kako je rekla, u osnovnim školama u Hrvatskoj ima oko 9000 učenika manje nego prošle školske godine te da je ove školske godine oko 1700 prvašića manje nego prethodne.

"Ova kurikularna reforma ide upravo u smislu da se mladi zadrže u Hrvatskoj jer bez kvalitetnog obrazovanja i jednakih šansi za sve, niti mlade obitelji ne ostaju u Hrvatskoj", rekla je Divjak. Po njezinim riječima, zbog smanjenog broja učenika trebat će razmisliti o mreži škola u Hrvatskoj te "što uraditi s viškom nastavnika."

"S jedne strane govorimo o nedostatku nastavnika, a s druge strane postoji višak nastavnika. Ja mislim kako se mi u obrazovnom sustavu-učitelji, nastavnici i profesori također moramo cjeloživotno obrazovati i za nas neće moći vrijediti jedna karijera za cijeli život nego u jednom životu više karijera", rekla je Divjak.

Ravnatelji: Bez motivacije neće biti moguća reforma

Prvoga dana trodnevnoga stručnog skupa "Ravnatelj i kvaliteta škole" u diskusijama su se čule primjedbe sudionika kako bez materijalne motivacije učitelja i prosvjetara neće biti moguća obrazovna reforma. Ministrica je na takve primjedbe odgovorila istaknuvši kako se vodi računa o materijalnom statusu prosvjetara te da to pokazuje i najavljenih dodatnih 400 milijuna kuna za sljedeću godinu namijenjenih povećanju plaća

Predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Nikica Mihaljević istaknuo je kako ne možemo biti zadovoljni postojećim statusom i položajem ravnatelja u tim školama te načinom njihova izbora. "Posebno su u nezavidnoj situaciji ravnatelji koji ne prođu reizbor, ne čuva im se radno mjesto, a uskraćena su im i sva prava iz radnog odnosa", upozorio je Mihaljević.

Jedan od sudionika stručnog skupa u Bolu je i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov koji je u svojem obraćanju rekao kao pomoć Hrvatske namijenjena Hrvatima u Srbiji znači spas za njih.

"Hrvatska zajednica u Srbiji najsiromašnija je u svijetu. Mi smo još uvijek objekt diskriminirajućih politika u Republici Srbiji," istaknuo je Žigmanov. Dometnuo je kako je za poboljšanje položaja Hrvata u Srbiji iznimno važno to što je Srbija odlučila ući u procese europskih integracija.

Komentara 3

ST
stefj
16:31 23.10.2017.

Eh, opet kvantiteta, a ne kvaliteta... Ovako sa stalnim povećanjem broj učitelja, djeci se samo povećava satnica, a sve manje znaju. Ako je to reforma školstva, hvala... Umjesto da naprave valorizaciju učitelja i riješe se određenog broja loših, nestručnih i psihopata, opet ide sve po starom... Zapravo još i gore, jer ide Budak-Jokićeva anti-STEM reforma... A i Divjak isto - ne znam od kuda uopće ideja da je uvođenje računala u školu STEM reforma... Dajte malo ozbiljnosti i struke, manje politike i populizma. Uvedite valorizaciju učitelja, uvedite vaučere i izjednačite privatne škole s državnim, uvedite bonuse i maluse za kvalitetu rada i sve će se brzo riješiti.

FE
fefellerunt
00:20 24.10.2017.

Ohh jadnici , za 1 sat efektivnog rada dnevno oni trebaju motivaciju jer im prosječn aplaća nije dobvoljna, ipak su on i VSS kadar koji treba d aživi od tuđeg rada (naravno ne svi) , a koliko nam je kvalitetan kadar u obrazovanju pa i znanosti vidi se po broju odlikaša, po rejtingu sveučilišta , po rezultatima s anatjecanja itd itd. U krajnjem slučaju vidi se i po našem menadžmentu u tvrtkama kojih nigdje nema . Nikto ne spominje smanjenje broja zaposlenih s obzirom na pad broja učenika , je rneće s evaljda dozvoliti da beskorisni VSS kadar ide van raditi ( baš su tražene diplome pedagoškog i filozofskog fakulteta vani)

HH
hrvoje.horvatinic
00:00 24.10.2017.

Ma o čemu ovi pričaju, pa Hrvatska je odavno u Cernu, tj. neki fakulteti npr. splitski FESB, Puljak je tamo surađivao, imamo znanstvenike iz Hrvatske kao što su Brigljević, Daniel Denegri, kao Hrvatska će sada "ući" u Cern :-). Nadalje, svaka čast za 400 mil kn, ali to je sića de facto, što je to na koliko vremena, na godinu dana, to je 33 mil kn mjesečno, na eventualno do 500 kn po osobi mjesečno u sustavu, ajde ok, nije loše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije