Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi propisi

Građevinska vrijedi tri godine, u tom roku mora početi gradnja

Kuća u izgradnji
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/3
27.12.2013.
u 20:00

Za ishođenje dozvole u Hrvatskoj potrebno je 300 dana i po tome smo najgori u cijeloj regiji i većini zemalja svijeta

Za ministricu graditeljstva Anku Mrak Taritaš stručnjaci kažu da je profesionalac i žena od struke, a novi zakoni koji stupaju na snagu pokazuju da je odlučila pružiti ruku pomirenja svima koji su gradili ne poštujući pravila. No, ogluše li se o svoju šansu, čekaju ih drakonske kazne.

Metoda mrkve i batine jedini je način za uvođenje reda u područje prostornog uređenja koje je u Hrvatskoj dugo bilo u apsolutnom neredu. Nakon uspješnog procesa legalizacije koji vodi Mrak Taritaš, s Novom godinom na snagu stupaju zakoni o gradnji, prostornom uređenju i građevinskoj inspekciji koji će sustav pojednostaviti, ali i učiniti okrutnim prema opetovanim prijestupnicima. Primjerice, zakon dopušta da se unatoč rješenju o rušenju objekta koji je u građevinskom području odgodi rješenje i ishodi dozvola, no ako se bespravni graditelj ogluši na ponudu, onda će mu se objekat srušiti u roku od dva tjedna. Također, pravilo o fasadama i uređenju okoliša primjenjivat će se isključivo na nove zgrade i kuće, a razdoblje prilagodbe dugo je i do deset godina. Tek nakon isteka tog roka dolazi do kazni od 3000 kuna mjesečno. Čitav niz novih pravila trebao bi maknuti Hrvatsku s neslavne pozicije rekordera po broju dana potrebnih za ishođenje građevinske dozvole koji se popeo na nevjerojatnih 300 dana.

Kuća pod fasadom za 5 godina

Jedna dozvola

Dovoljna građevinska dozvola

Više se neće izdavati niz papira, bit će dovoljno imati građevinsku dozvolu za početak gradnje. Dozvole će se izdavati i bez potvrde o plaćenom komunalnom i vodnom doprinosu pod uvjetom da je investitor osam dana prije početka gradnje dokazao da je riješio sve obveze s tim u vezi. Dozvola vrijedi tri godine, tijekom kojih se objekt mora početi graditi.

Spas od rušenja

Unatoč rješenju dozvola

Čak i uz rješenje o rušenju objekta bit će moguće izbjeći najcrnji scenarij. Naime, ako je objekt unutar građevinskih područja, novi zakon omogućuje odgodu rušenja kojom bi se kupilo vrijeme za ishođenje dozvole. Inspektori bi naplatili kaznu, ali rušilo bi se samo ako se bespravni graditelj ogluši o ponudu. U tom slučaju objekt se mora srušiti u roku od dva tjedna nakon rješenja. Inspektori mogu naložiti rušenje u roku od osam dana za objekte sagrađene izvan građevinskih zona.

Fasada nužna

Novim objektima 5 godina

Sve nove kuće morat će u razumnom roku od pet godina napraviti fasadu. Zakonski se tako određuje da obiteljsku kuću morate urediti u roku od pet godina i to tako da se uredi fasada i okoliš, dok je rok za uređenje složenih građevina nešto dulji – čak deset godina. Kazna može biti do 3000 kuna mjesečno, a propis se ne odnosi na kuće koje su već sagrađene, već samo na objekte koji će se graditi nakon što zakon stupi na snagu.

Certifikati

Energetska potvrda za sve

Energetsko certificiranje nužnost je od ulaska u Europsku uniju, ali se obveza certificiranja nekretnine u slučaju preprodaje u resornom ministarstvu interpretira i kao poticaj građanima da ulažu u fasade. Energetska učinkovitost starijih objekata omogućuje znatne uštede na režijama, a uskoro će se javnosti predstaviti prvi programi financijske potpore fasadizacije u koju bi trebali biti uključeni i Hamag Invest i HBOR.

Inspektori

Kazne pišu komunalni redari

Građevinsku inspekciju država će rasteretiti malih poslova pa će se tako oni baviti većim objektima, dok će prekršaje na privatnim objektima poput nepravilnih ograda i nadstrešnica evidentirati komunalni redari koji će i naplaćivati kazne za zgrade bez fasada i s neuređenim okolišem i vrtovima.

Komentara 4

EU
eurobanana
08:09 28.12.2013.

Energetsko certificiranje nužnost je od ulaska u Europsku uniju Koja laz i pljacka,,jer to u Njemackoj ne treba Energetsko certificiranje je samo onda potrebno ako bi dobio subvencije od Kfw bank ili otprost 20 % poreza Ostalo je novo izmisljensljens placka..koja u EU ne postoji osim Banane drzave

EU
eurobanana
08:16 28.12.2013.

Od 2013, dužnost predstaviti valjana Od početka 2013, europsko zakonodavstvo dužni umjesto biti predstavljeni na energetskoj učinkovitosti Certifikat aktivno, a ne samo na zahtjev. Novi sustav na taj način stavlja Kuće pod pritiskom i informacije energija bi trebala biti obvezno,no, čak iu malim oglasima već obavijestili potrošača Saarland . U skladu s tim, bilo nekretninama s niskom energetskom učinkovitošću teže prodati ili pustiti najamninu od onih koji odgovaraju modernim energetskim standardima. Iako to nije obvezno, mjere sanacije uštedu energije, dakle, može biti jaka prodajna mjesta. Kritika različitih certifikata energije Međutim, kritika izbije na različitim varijantama energetskog certifikata: Dakle, samo je potražnja potvrdu tzv stvarna energija zgrada u koju, jer to izdaje kvalificirane stručnjake koji mogu procijeniti strukturalni stanje imovine. Potvrda potrošnje, međutim, ima samo prosječnu potrošnju od svih stanovnika u posljednje tri godine. Ako jedan stan prazan na duži period, energetska bilanca je razmjerno mnogo pozitivnija. U idealnom slučaju, postoje dva prolaza, jer značaj pojedinih varijanti ovisi jako o vlastitim navikama grijanja od.

EU
eurobanana
08:20 28.12.2013.

U Njemackoj mi je dovoljno pokazati ako iznamljujem kucu ili stan ...samo potrosnju u 3 godine ,, Postoje dvije varijante energetskog certifikata, koje su različite mjere temelji. Potvrda performanse određuje stručnjaka, po komponentama energetskih zgrade, kao što su grijanje ,, prozora i izolacije analizirati i nacrta. Osim toga, pojašnjavaju sveobuhvatne podatke o stanju imovine, te su predložene mjere za njihovo uklanjanje. Druga varijanta je uvjerenje potrošnje. U tu svrhu, račune za grijanje za posljednje tri godine koriste. Na njemu se nalazi skala boja od crvene do zelene, što ukazuje na energetsku učinkovitost kuće - zelenija, to bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije