Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oštećene tisuće objekata

Građevinari i statičari obilaze teren: Bez doma 500 obitelji, štete na nasipu, vodovodu, cestama

Petrinja: Statičari obilježavaju zgrade i kuce stradale u potresu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/16
02.01.2021.
u 12:52

Stanje je puno gore nego u slučaju zagrebačkog potresa

Nakon sastanka s lokalnim načelnicima možemo zasad reći da je oko 500 obitelji ostalo bez krova nad glavom. Ima štete na prometnicama, kanalizaciji, vodovodima... Posebice su velike štete na kanalizaciji i vodovodu u Petrinji. Grad Glina je opskrbljen vodom, u Petrinji je još nema. Stotinjak manje oštećenih kuća obnovljeno je ovih dana – izvijestio je u petak župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić nakon sjednice Stožera civilne zaštite.

– Što se tiče humanitarne pomoći, nje je dovoljno i svi su centri dobro opskrbljeni. Aktivisti obilaze sva naselja kako se ne bi dogodilo da nekih potrepština nedostaje – rekao je Žinić.

Mnogi su građani novogodišnju noć proveli izvan svojih domova, a na sisačkom je području njih 250 smješteno u sportske dvorane. I volonteri su Novu 2021. dočekali sortirajući i slažući pomoć pristiglu iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva, a rad su volonteri nastavili i jučer.

Oštećene tisuće objekata

– Na području Siska, Petrinje, Gline, Donjih Kukuruzara, Dvora, Sunje, Majura, Hrvatske Kostajnice, Topuskog i Gvozda tri su kategorije stanovnika: oni koji su u prihvatnim centrima, koji su u drugom smještaju i oni koji se smještaju u kontejnere – rekao je Žinić.

Tijekom dana sa svih strana pristižu kontejneri za stanovanje, a u Petrinji se uređivalo područje za buduće veće kontejnersko naselje. Kako je dodao župan, na terenu je sva hrvatska građevinska operativa, a statičari i građevinci obilaze teren, najprije javne objekte koji se moraju staviti u funkciju. U potresu je oštećeno na tisuće objekata. Statičari ističu kako je stanje puno gore nego u slučaju zagrebačkog potresa.

>> VIDEO Strašne scene iz Petrinje nedugo nakon potresa

– Pregledali smo 500 kuća i zgrada u Petrinji i od njih je 25 posto dobilo tzv. crvene naljepnice, a još 25 posto žute, što je puno gora statistika nego u Zagrebu. Koliko će se od tih moći obnoviti, teško je reći. Crvena je oznaka na onim zgradama u kojima se ne može boraviti – istaknuo je Josip Atalić, profesor s Građevinskog fakulteta.

Policija je izvijestila kako na području pogođenom potresom nije zabilježeno nijedno kazneno djelo uzročno-posljedično vezano za potres.

– Na društvenim mrežama deseci su lažnih dojava, mi smo ih provjerili i utvrdili da nisu točne. Molim sve dobronamjernike da se time ne služe jer zamaraju nas i šire lažne informacije – istaknuo je načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut.

Zbog visokog vodostaja vodotoka rijeka Save i Kupe, ali i zbog oštećenje mnogih vodoobrambenih objekata, proglašene su izvanredne mjere od poplave. Sanacija nasipa je u tijeku, a na nekim se područjima gradi i druga linija obrane od poplava.

>> FOTO Nasipi i mostovi popucali nakon potresa, Sisku zaprijetile poplave

Petrinja: Statičari obilježavaju zgrade i kuce stradale u potresu
1/10

Stožer u strukovnoj školi

Iako je na ovom području malo dobrih vijesti, ipak ih ima. Naime, petnaestak sekundi nakon ponoći u sisačkoj Općoj bolnici “Dr. Ivo Pedišić” rođena je prva ovogodišnja beba u Hrvatskoj, a riječ je o dječaku Darisu Safiću iz petrinjske obitelji, potvrdila je Služba za ginekologiju sisačke bolnice.

Kako je izvijestio župan Žinić, određeno je da je sjedište Županijskog stožera civilne zaštite bude u zgradi nove Strukovne škole u Sisku, gdje je i operativni županijski pozivni centar. Tako građani sada mogu sve informacije u vezi s potresom dobiti na telefone 099 582 6729, 099 582 6730, 099 582 6731, 099 582 6732, 099 582 6733 ili na e-mail adresu infocentar@smz.hr. Radno je vrijeme pozivnog centra svaki dan od 8 do 22 sata. 

Komentara 2

FE
fefellerunt
15:50 02.01.2021.

kako sad 25% objekata za rušenje, a vrhunski stručnjak za kojeg je glasala gomila priča o 90% za rušenje, nadalje slijedeći stručnjak govori da je više od 500 popravljenih kuća, a statičari pregledali 500, znači više se kuća može popravitiviti nego pregledati? Koliko vidim svuda veliki rad i odgovornost izlaze na vidjelo zato i gomila glasa za njih, neće za one koji su iz Dubrovnika, Osijeka i ostalih gradova koji su DOLETJELI kako bi svojim znajem, radom bez naslikavanja pomogli običnom čovjeku , na žalost i tu se zapostave neki ljudi , ali to nije greška pomagača, nego "vrhunske organizacije", kojoj je bitno da im plaća svaki mjesec sjedne sa državnog korita, a kao i velika većina ostalih za državnog korita za sav ostali rad treba nadoplatiti

DU
Deleted user
13:01 02.01.2021.

Bez doma 500 obitelji....... a ja jednu kucu u Dubrovniku, drugu na Peljescu a obadvije prazne. Hebi ga, valjda je to bozja volja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije