Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Špoljar

Građani priželjkuju da agonija završi novim izborima

izbori
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
14.06.2016.
u 11:36

Tko građanima može jamčiti da bi nova Vlada bila funkcionalnija od Oreškovićeve?

Agonija vladajuće koalicije, prema svemu sudeći, trebala bi završiti u četvrtak u Saboru kada se očekuje da će za izglasavanje nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću ruke podići barem 76 zastupnika, koliko je potrebno za opoziv. Iako padom premijera Oreškovića pada i cijela Vlada, to na žalost ne znači i kraj dosad nezabilježene hrvatske političke agonije.

Jer, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko već je krenuo u veliki lov na saborske zastupnike svih političkih boja i fela. Oko HDZ-a i Domoljubne koalicije želi okupiti još širu koaliciju. U tu megakoaliciju trebali bi zajedno i crveni i crni, i liberali i konzervativci, a na čelu tako sklepane Vlade HDZ vidi nestranačkog premijera, aktualnog ministra financija Zdravka Marića. S druge strane, oporba predvođena SDP-om skuplja potpise saborskih zastupnika, potrebno je također najmanje 76, za raspuštanje Sabora nakon čega bi uslijedili izvanredni parlamentarni izbori. No, čak i da Karamarko uspije složiti novu vladajuću većinu i novu Vladu, tko građanima može garantirati da će ona biti funkcionalna ili barem funkcionalnija od Oreškovićeve?

Lako je moguće da bi takva preširoka koalicija bila još nestabilnija od koalicija Mosta i HDZ-a. Isto tako, lako se može dogoditi da bi nestranački premijer Zdravko Marić u dogledno vrijeme postao “novi Orešković” i time automatski ušao u sukob sa šefom HDZ-a, najjače stranke u vladajućoj koalicije. Dakle, nakon nekoliko izgubljenih mjeseci, došli bismo otprilike u ishodišnu točku.

S druge strane, ako oporba uspije u akciji raspuštanja Sabora i izazivanja novih parlamentarnih izbora, također prijeti realna opasnost od postizborne pat-pozicije u kojoj nitko, pa ni SDP, ne bi uspio formirati stabilnu i funkcionalnu Vladu jer bi morao koalirati “sa svim i svakim”. Time bismo se također vratili na slične početne pozicije. Međutim, kako ankete kažu da dvije trećine građana ovu agoniju želi okončati novim izborima, čini se kako je to najpošteniji i najlogičniji epilog svega što smo gledali posljednjih pola godine.

>>Domagoj Milošević: Potvrdili smo Marića za kandidata za mandatara, u četvrtak će se glasovati o nepovjerenju Oreškoviću

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije