Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMI ZA BANKU U ETIOPIJI

Građani na bankomatu zbog greške mogli podići novca koliko žele: 'Ako ga ne vratite, prijeti vam uhićenje'

Ilustracija
Sanjin Strukic/PIXSELL
22.03.2024.
u 11:26

Prema izvješćima lokalnih medija, više od 40 milijuna dolara povučeno je ili preneseno u druge banke u subotu tijekom tehničkog problema koji je trajao nekoliko sati u "Comercial Bank of Ethiopia" (CBE).

Najveća javna banka u Etiopiji dala je klijentima koji su podigli više novca nego što su imali na računima rok do kraja tjedna da ga vrate ili će se suočiti s uhićenjem i sudskim progonom. Prema izvješćima lokalnih medija, više od 40 milijuna dolara povučeno je ili preneseno u druge banke u subotu tijekom tehničkog problema koji je trajao nekoliko sati u "Comercial Bank of Ethiopia" (CBE).

Predsjednik CBE-a Abe Sano rekao je za BBC u srijedu da je banka bez problema pratila većinu provedenih transakcija. Kada je upitan hoće li CBE prijaviti one koji ne vrate novac policiji, Abe je odgovorio: "Da, da, naravno. Već to radimo."

Dodao je da će banka poduzeti pravne mjere protiv onih koji neće vratiti sredstva "nakon ovog vikenda". "Ne postoji način da izbjegnu vraćanje jer su transakcije digitalne i naši su klijenti. Mi ih poznajemo. Mogu se pratiti i pravno su odgovorni za ono što su učinili", rekao je.

Neki od klijenata koji su podigli višak novca već su ga vratili banci, dodao je Abe. Međutim, osporio je izvješća da su klijenti uzeli 40 milijuna dolara, tvrdeći da je iznos bio puno manji, ali će biti preciznije utvrđen nakon što se završi trenutačna revizija kasnije ovog tjedna. Dodao je da se revizija provodi jer su neki od 10.000 klijenata koji su obavili transakcije tijekom tehničke greške obavili legitimne transakcije.

VEZANI ČLANCI:

Inače, ranije je predsjednik banke potvrdio da su velik novac povukli studenti. Naime, vijest o kvaru proširila se sveučilištima uglavnom putem aplikacija za razmjenu poruka i telefonskih poziva. Pred bankomatima u kampusu formirali su se dugi redovi, a student iz zapadne Etiopije rekao je za BBC da su ljudi podizali novac sve dok policajci nisu stigli u kampus da ih zaustave.

GALERIJA Manolić slavi 104. rođendan: Krivi ga se za smrt Stepinca, jedan je od osnivača HDZ-a

Ilustracija
1/18
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije