Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FESTIVAL DEMOKRACIJE

Građani dobivaju naknadu kao članovi biračkih odbora, DIP otkrio detalje

Zagreb: Građani izašli na birališta u drugom krugu lokalnih izbora
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
1/2
20.03.2024.
u 10:09

Građani neće predugo morati čekati na naknadu jer se ona isplaćuje odmah nakon provedenih izbora, a nije potreban nikakav posebni ugovor za to.

Nema izbora bez biračkih odbora. A upravo ključni za biračke odbore su građani koji žele u tome sudjelovati. Kako bi to postali, trebaju se obraditi ili nadležnim izbornim povjerenstvima ili političkim strankama, ovisno o tome žele li biti na čelu biračkog odbora ili pak samo njihovi članovi.

Članove biračkih odbora, najkasnije pet dana prije dana izbora, imenuje izborno povjerenstvo izborne jedinice na prijedlog općinskog odnosno gradskog izbornog povjerenstava. Birački odbor čine predsjednik i četiri člana, te njihovi zamjenici. Ono što je ključno jest da predsjednik i njegov zamjenik ne smiju biti članovi niti jedne političke stranke, a po mogućnosti trebaju biti pravne struke.

Iako će građani koji sudjeluju u biračkim odborima biti važan dio demokratskog procesa, oni to neće raditi besplatno već za svoj rad dobivaju naknadu. Na posljednjim održanim izborima, onim manjinskim u svibnju prošle godine, naknada za predsjednika i njegova zamjenika bila je 60, a za članove 50 eura. Zanimalo nas je kolika bi ta naknada mogla biti na parlamentarnim izborima koji će se održati 17. travnja ove godine, te smo se obratili Državnom izbornom povjerenstvu kako bismo saznali koliko će kapnuti na račune hrvatskih građana koji će raditi na izborima.

"Odluku o naknadi članova biračkih odbora na izborima za Hrvatski sabor donosi Državno izborno povjerenstvo. Odluka za ove izbore još nije donijeta, očekuje se njeno donošenje, a nakon donošenja bit će objavljena na mrežnim stranicama Povjerenstva", kazali su za Večernji list.   Građani neće predugo morati čekati na naknadu jer se ona isplaćuje odmah nakon provedenih izbora, a nije potreban nikakav posebni ugovor za to.

VIDEO: Šef IDS-a: Nećemo sa SDP-om, Milanović nas je iznenadio, ali otvoreni smo za koaliciju nakon izbora

DIP za birače pripremio edukativne videe

Državno izborno povjerenstvo (DIP) napravilo je iskorak u educiranju birača o izborima za Hrvatski sabor, kroz devet kratkih videa, upoznaje ih sa svim važnijim izbornim pojmovima i procesima, videi su dostupni na mrežnoj stranici DIP-a. Prvi je put da DIP prakticira taj način edukacije birača kojemu je dobra strana što videi ne traju dugo, te što biračima u razumijevanju izbornih pojmova i procesa pomažu i dobra grafička rješenja.

 Izbori općenito, glasovanje izvan mjesta prebivališta, identifikacija birača na biračkom mjestu, način glasovanja, neki su od videa u kojima birač može dobiti informacije i odgovore na eventualne dvojbe. Novi vid edukacije, DIP je osmislio uz pomoć Carneta, a glas u videima  'posudio' je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski. Edukativni videi dostupni su na mrežnoj stranici DIP-a u rubrici Obavijesti i upute biračima.

 Slične videe DIP najavljuje i za biračke odbore čiji su se članovi na dosadašnjim izborima, a na posljednjim izborima za Sabor bilo ih je oko 65 tisuća, morali snalaziti u podužim podsjetnicima o svom radu. Kroz kratke videe, klikom na točno određenu, temu sada će dobiti mogućnost da u svako doba, u kratkom roku, razriješe eventualne dvojbe, poručuju iz DIP-a   

VIDEO Baka Zorana Milanovića 15 godina skrivala veliku tajnu o njemu! Majka mu nije imala lak život

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije