Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez plaćanja

Grad vrtićima i školama uvodi parking u trajanju od 15 minuta

parkiranje pogrešno
Marko Prpić/PIXSELL
23.03.2012.
u 08:00

Redari će brinuti o tome da se ne zauzimaju mjesta za roditelje. – Da mogu, nesavjesni roditelji parkirali bi na vratima vrtića – kaže načelnik Forjan iz PUZ-a

Sukob policajaca s ocem blizanaca Igorom Kordićem, čiji je uobičajeni odlazak u vrtić završio naguravanjem i lisičenjem, na Prekršajnom sudu dobio je i epilog. Naime, dječji vrtići i škole koji nemaju parkiralište za roditelje uskoro će biti bez tog problema. Tako su odlučili gradski oci, a od idućeg tjedna ta će odluka biti povedena u praksi, za početak na šest lokacija škola tj. vrtića.

Nesavjesni roditelji?

– U tijeku smo provođenja odluke da se ispred šest vrtića i jedne osnovne škole stave znakovi koji dopuštaju privremeno zadržavanje automobila. Dozvola bi trajala 15 minuta i važila bi u vrijeme kada roditelji ujutro ostavljaju djecu te kada dolaze po njih – pojasnio je Mijo Bezer iz gradskog Ureda za promet.

Uz ovu odluku, Grad ima namjeru i rezervirati četiri do pet parkirnih mjesta svim vrtićima i školama koje nemaju svoje parkinge.

– Postavit ćemo redare koji će voditi računa da se svi pridržavaju reda te da stanari i drugi ne zauzimaju mjesta rezervirana za vrtić.

Da su gradske vlasti već trebale poduzeti nešto, slaže se i policija, koja poručuje kako je ovaj problem aktualan zbog neriješene infrastrukture. Ali i poručuju da je riječ o problemu uglavnom nesavjesnih roditelja, koji krše zakon, ali ne libe se pozivati policiju da problem rješava vrebanjem iza grmova i naplatom kazni .

– Mi ne vrebamo građane nego radimo svoj posao – nadziremo poštuju li prometne propise. To što nema, neposredno uz vrtić ili školu, dovoljno parkirališnih mjesta, nije opravdanje za roditelje da mogu kršiti propise, jasan je Viktor Forjan, načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke.

Ujedno ističe kako je uvijek riječ o nekolicini nesavjesnih roditelja koji bi htjeli, da mogu, parkirati na vrata vrtića, pa time ne samo da krše propise nego ugrožavaju i ostale sudionike u prometu. Iz PUZ-a ujedno poručuju kako je ovaj problem aktualan kod mnogih škola i vrtića s neriješenom parkirališnom infrastrukturom u gradu, a da rješenje leži u dogovoru svih zainteresiranih strana.

– Grad može  donijeti odluku po kojoj se do pet parkirališnih mjesta u zoni vrtića i škola može označiti za namjenu parkiranja i zadržavanja radi dovođenja djece, pojasnio je načelnik načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke

Među onima koji se svaki dan susreću s problemom manjka parkirališnih mjesta jesu i roditelji mališana koji idu u DV Različak i osnovnoškolaca Izidora Kršnjavog. Iako nisu bili privedeni u lisičinama, nerijetko su dobili kaznu za nepropisno parkiranje ili su novčanik ispraznili u ZG Parkingu, a do sada su uzaludne bile i molbe ravnatelja mjerodavnima da se problem privremenog zadržavanja riješi.

Nema drugog načina

– Nerijetko i naša dostavna vozila ne mogu unutra jer im je netko stao na ulaz. Roditelji su prisiljeni zaustaviti se jer nema drugog načina da ostave djecu. Žalili su se da su dobili kazne i tražili me da to riješim – kazala je ravnateljica DV Različak, Sanja Hukavec.

OŠ Izidora Kršnjavog, koju pohađa više od 600 učenika, nalazi se u zgradi muzeja Mimare, na jednom od najprometnijih raskrižja u gradu, bez vlastitog parkirališta. Baš kao i ispred spomenutih vrtića, i roditelji učenika škole nerijetko dobivaju kazne.

– Smatram da bi rješenje bilo uvođenje parkirališnih mjesta na kojima se ne obavlja naplata parkiranja na kraći rok – kazao je Matej Mamić, otac prvašića.

Komentara 16

Avatar Grunf
Grunf
08:23 23.03.2012.

najbolje bi bilo da im grad osigura čovjeka koji će im dok oni vode djecu u vrtić parkirati auto i kad odlaze dovesti auto

FL
fliko
08:23 23.03.2012.

DV Sopot ima 5 mjesta na koje bi roditelji mogli stati da nisu zauzeta od povlaštenih djelatnika vrtića. Humanost na djelu, važno je da oni imaju parking u krugu vrtića, a vi roditelji teglite djecu po kiši i snijegu. Sramota.

PR
promill
08:12 23.03.2012.

Eto dokaza da građanski neposluh može uroditi pozitivnim pomakom! Trebalo je 30 godina da se ovaj problem uoči, a sad se sve riješi u 5 minuta! Kada bismo na sve teškoće i propuste češće reagirali, pa i radikalno, vjerojatno bi takvih pomaka bilo više! p.s.: Čini mi se da političari ipak čitaju komentare po portalima,;oni im očito daju rješenja kojih se sami ne bi dovinuli!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije