Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Horvat: Zatvaranje ugostiteljskih objekata će ići postepeno

Darko Horvat
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/7
17.03.2020.
u 23:03

Stožer je pozvao građane koji su voljni pomoći u dostavi hrane i potrepština potrebitim starijim osobama da se jave gradskoj organizaciji Crvenog križa

Broj oboljelih od koronavirusa porastao je na 65. Ministar Vili Beroš jutros je rekao kako je potvrđeno devet novih slučajeva. Jučer je otpuštena četvrta zdrava osoba ranije oboljela od zaraze virusom COVID-19. Premijer Andrej Plenković najavio je kako će sa sjednice Vlade u utorak poslati u hitnu saborsku proceduru paket od dvadesetak izmjena zakona kako bi se nizom mjera minimalizirale negativne posljedice epidemije koronavirusa.

Tijek događaja:

23:03 Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova koordiniralo je u suradnji s austrijskim ministarstvom odlazak 17 hrvatskih državljana iz marokanskog grada Marakeša u Beč, objavio je u utorak MVEP. Njihov dolazak u Beč predviđa se danas u kasnim večernjim satima.

22.52 Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je kako mjera o zatvaranju kafića i restorana mora proći zakonsku proceduru. - Sabor mora napraviti sutra raspravu, zakoni se moraju usvojiti, objaviti u Narodnim novinama i onda po tome Stožer može postupati - pojasnio je ministar, javlja Dnevnik.hr.

Zatvaranje će ići postepeno, ovisno o potrebi. - U prvom valu želimo spriječiti masovna okupljanja, prvi na redu bit će restorani, oni koji serviraju hranu, a one koji dostavljaju hranu, njih ćemo ostaviti da, recimo to tako, hrane i obrte i trgovačka društva - dodaje.

22.42  Dvojica mladića koji su nekoliko dana proveli u karanteni u automobilu smješteni su u karantenu u Zagrebu. Naime, prethodno su boravili u automobilu jer im je po povratku iz Austrije određena karantena zato što su bili u kontaktu s s njemačkim državljaninom za kojeg se ispostavilo da je zaražen koronavirusom. Jedan od njih je bio pozitivan, pa je smješten u izolaciju, a dvojica nisu, ali im je unatoč tome preporučena samoizolacija.

- Nažalost, doma imamo bolesne roditelje i nismo mogli biti doma u karanteni, a teško je i naći stan kad si pod sumnjom koronavirusa. U Mihaljeviću su nam rekli da karantenu imaju samo za strane državljanine. Onda smo se sjetili da moj otac ima stari automobil. Opskrbili su nas hranom i sjedili smo u njemu - ispričao je za 24sata jedan od trojice odgovornih radnika koji su se sami po povratku iz Austrije javili službama upozoravajući ih da su možda zaraženi.

Nakon upita 24sata kako je moguće da je dozvoljeno da budu u izolaciji u automobilu, mladiće su kontaktirale nadležne službe i smjestile ih u karantenu.

19.21 Ministar Beroš ocijenio je ponašanje liječnika koji su se zarazili u Austriji neodgovornim. Izrazio je žaljenje i najavio sankcije. Više pročitajte ovdje.

19.00 S obzirom da smo ovisni o uvozu hrane i u ničemu gotovo nismo samodostatni, mnogi strahuju od posljedica nestašice mesa, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda..., no Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, kaže kako na unutarnjem tržištu EU robe ima dovoljno. Predstavnici najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj također poručuju da nema problema s opskrbom. Više pročitajte ovdje.

17.36 Viber porukom upozorio korisnike na ponašanje kako bi se spriječilo šrenje COVID-19.

"Hoće li se zaustaviti širenje COVID-19. i u tvojim je rukama. Viber savjetuje da pratiš upute znanstvene zajednice", napisali su navodeći u nastavku konkretne mjere opreza o kojima svaki korisnik treba voditi računa.

Darko Horvat
1/3

17.16 Prihvaćen paket mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa. Više pročitajte ovdje.

17.11 Novinska agencija Reuters posjetila je danas Hrvatsku radioteleviziju (HRT) kako bi snimila reportažu i videoprilog o "Školi na Trećem", izvijestio je HRT. Reuters radi prilog kako se jedna mala zemlja EU-a "putem svoje javne televizije i u suradnji s Nacionalnim kriznim stožerom civilne zaštite te resornim Ministarstvom znanosti i obrazovanja uspješno organizirala u ratu protiv epidemije Covida-19".

"Tako je Hrvatska sa svojim javnim servisom postala ogledni primjer kako i u tim izvanrednim kriznim uvjetima organizirati normalno funkcioniranje života, s posebnim naglaskom na školstvo i ostale sustave na dobrobit svojih građana", priopćio je HRT, citirajući Reuters.

16.56 U Krapinsko-zagorskoj županiji još su dvije osobe zaražene koronavirusom, 81- godišnja  majka i njezin 53- godišnji sin, pa ih je sada troje zaraženih, priopćio je u utorak popodne županijski Stožer civilne zaštite.   

Nakon što je jutros župan Željko Kolar potvrdio prvi slučaj  zaraze koronavirusom u toj županiji, žene koja je došla iz Austrije, popodne su iz Stožera javili za još dvije osobe pozitivne na Covid-19 virus. Riječ je o pacijentici (1939.g) i njezinom sinu (1967.), koji su danas primljeni u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana. Oboje su s prebivalištem na području Krapinsko – zagorske županije. Troje pacijenta je u izolaciji u zabočkoj bolnici.   

16.55 Zagrebački muzeji prilagodili su se novonastaloj situaciji na različite načine, gradski i državni uglavnom su još otvoreni, no odgodili su sva događanja vezana uz bilo kakvo okupljanje ljudi, dok su privatni, većinom usmjereni na turističke posjete, već zatvorili svoja vrata.

16.34 - Petnaestak djelatnika zadarske opće bolnice bilo je u inozemstvu u posljednja dva tjedna. U zapadnoj Europi i to u Sloveniji, Danskoj i Malti bila su četiri doktora. Ostali su zdravstveno osoblje i bili su u BiH i u Srbiji - rekao nam je Željko Čulina, ravnatelj zadarske opće bolnice. Svi su dobro i nemaju zdravstvenih problema.

14.27 - Voditeljica Odjela za infektologiju u Općoj bolnici Varaždin Elizabeta Dvorski, dr. med., spec. infektolog, osvrnula se na zdravstveno stanje zaraženih koronavirusom u varaždinskoj bolnici, naglasivši kako su svi u dobrom stanju bez teških kliničkih slika. U krugu bolnice podiže se šator za pacijente koje treba testirati.

– Dosad smo imali 50-ak testiranih osoba, a broj se iz dana u dan povećava, pa smo se odlučili na ovu mjeru, da nam se olakša uzimanje uzoraka te da se smanji ulazak i oblačenje osoblja u zaštitnu opremu. Grupirali smo osobe kod kojih se sumnja na zarazu koronavirusom u dva vremenska termina i to ćemo iskoordinirati s epidemiolozima i liječnicima primarne zdravstvene zaštite koji će procijeniti ima li određena osoba kriterije da se testira. Mora biti u pitanju simptomatska infekcija i nekakav kontakt ili dolazak iz zemalja sa zaraženim osobama ili jasni kontakt s osobom pod sumnjom ili dokazano zaraženom - rekla je Dvorski i dodala da prema naputku Ministarstva zdravstva uskoro očekuju od Doma zdravlja formiranje posebno izdvojene ordinacije za pregled bolesnika na zaraženost od koronavirusa, koja će raditi od 0 do 24 sati.

14.09  - Prema uputama nacionalnog stožera Civilne zaštite, Grad Varaždin je uputio preporuku i zamolbu osobama starije životne dobi da ograniče svoje kretanje na najmanju moguću mjeru, da ne izlaze bez potreba iz svojih domova. Ukoliko im je potrebna dostava osnovnih životnih namirnica i lijekova, u Gradu mole da se jave Crvenom križu ili Gradu Varaždinu. Brojevi telefona su 042/214-496 ili 099/448-4665. Objavljeni su i brojevi za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni 091/564-6361 i 091/935-2424.

 Ograničen broj ljudi za zatvoreni dio tržnice, djelatnici rade s maskama na licu

Darko Horvat
1/12

14.05 - Na području Vukovarsko – srijemske županije do danas nije bio niti jedan pozitivan slučaj zaraze korona virusom. Rečeno je to na današnjoj konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite Vukovarsko srijemske županije gdje se istaknula kako je situacija stabilna ali i da se sve čini na terenu kako bi se epidemija suzbila. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić kazala je kako bi s ciljem da epidemiološka situacija što duže ostane kakva je trenutno neophodno da se svi pridržavamo mjera koje su donijete.

- Ključno je da naše stanovništvo ostane mirno, sluša preporuke i maksimalno ih se pridržava. U sadašnjoj situaciji građanin kao pojedinac nije više odgovoran samo prema sebi već i prema drugim. Ako se i dogodi neki slučaj zaraze važno je da ne bude panike. U Vukovarsko – srijemskoj županiji nemamo niti jedan pozitivan slučaj na koronu virus, a treba znati i kako smo proteklih dana obavili 20-tak testova na korona virus kod građana županije i svi su bili negativni, rekla je Krešić.

13.22 - Tri slučaja kršenja samoizolacije zabilježena su u Virovitičko-podravskoj županiji, a riječ je o osobama koje su došle iz zemalja "žarišta" koronavirusa. Jedna jeosoba, tako, zatečena u kafiću u Slatini, druga u trgovačkom centru u Virovitici, dok je jtreći prekršitelj evidentiran u Pitomači. Policiji stiže dnevno po desetak dojava, odnosno sumnji u kršenje samoizolacije.

U toj županiji nema oboljelih od koronavirusa, testirana je jedna osoba, no taj je nalaz bio negativan.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović upozorio je da se ne šire lažne vijesti kojima se stvara panika.

– Na području Virovitičko-podravske županije, za sada, nemamo oboljelih od korona virusa. Kada se to, i ako se to dogodi, pravovremeno ćemo obavijestiti javnost. Podcrtavam kako je iznimno štetno širenje lažnih vijesti, jer stvaraju nelagodu ljudima kojih se tiču, stigmatiziraju ih, a imaju za cilj izazivanje nepotrebne panike i straha – podcrtao je župan Andrović.

13:15 - Epidemiološki monitoring na klinici je završen, znamo da je virus importiran izvana zbog odlaska na vikend u Austriju koji na vrijeme nije prezentiran upravi i s kojeg se dio kolega vratio, nastavio raditi i zatajio da su bili u Austriji - rekao je nte Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb za N1. Više pročitajte OVDJE.

12.50 - U Karlovačkoj županiji nema novi slučajeva zaraze koronavirusom. Konferenciju za novinare možete pogledati u videu.

12.40 - U izolacijskim jedinicama Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak i dalje su smještena četiri pacijenta, od kojih su tri pozitivna na novi koronavirus, priopćio je u podne Stožer civilne zaštite Sisačko moslavačke županije. Novooboljelih od ponedjeljka prijepodne nema.

U zadnja 24 sata povećan je broj osoba pod zdravstvenim nadzorom tipa samoizolacije kod kuće u trajanju od 14 dana.

12.05 - Ja sam vojnik u ovoj bitci. Moram se pridržavati hijerarhije. Sve informacije dobit ćete na konferenciji u 16 sati. Poštujmo hijerarhiju i za sve nas će biti najbolje - rekao je ministar Vili Beroš.

- Situacija je sada i dalje pod nadzorom. Puno smo bolji od zemalja u okruženju, dobro se držimo - rekao je Beroš.

11.15 – Potvrđeno je da su među novim zaraženim osobama i dva liječnika iz zagrebačkih bolnica. Jedan je iz KBC-a Zagreb, a drugi iz Psihijatrijske bolnice Vrapče.

10.14 – Do ovog trenutka testirano je 1014 uzoraka, a 29 uzoraka je na testiranju. Pod zdravstveni nadzor stavljeno je 9598 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

U Republici Hrvatskoj u karantenu su smještene 63 osobe,  24 strana državljana i  39  hrvatskih, objavio je Stožer.

Igor Rudan: Što svatko od nas može sada učiniti u borbi protiv pandemije COVID-19?

10.09 - Kako doznajemo, među 9 zaraženih je i jedan liječnik iz Zagreba.

9.54 – Na izvanrednoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije u Slavonskom Brodu potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom u ovoj županiji. Riječ je o pacijentu starom između 40 i 50 godina iz zapadnog dijela županije. U četvrtak se vratio iz Austrije, a u nedjelju se požalio na povišenu temperaturu. Jutros su stigli nalazi da je pozitivan na koronavirus.

9:10 – Koronavirusom u Hrvatskoj zaraženo je još devet ljudi, pa je ukupna brojka 65 zaraženih, a učinjeno je 1014 testiranja, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš u utorak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. Više pročitajte OVDJE.

Grad Split daje 400 tisuća kuna KBC-u

Grad Split Kliničkom bolničkom centru Split uplatit će 400.000 kuna iz svoje Proračunske zalihe za sufinanciranje troškova adaptacije i opremanja bolničkih prostora za potrebe izolacije bolesnika zaraženih koronavirusom. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara upoznao je članove Gradskog stožera Civilne zaštite i o dogovoru s tvrtkom Tisak i navijačkom skupinom Torcida da od utorka pomognu oko preseljenja bolničkih kreveta iz bolnice Firule na Križine koja će postati akutna respiratorna bolnica.

Članovi Stožera civilne zaštite Split uputili su Županijskom i Nacionalnom stožeru preporuke kojim traže ograničavanje međunarodnog prometa s Republikom Italijom i ostalim državama ocijenjenima kao državama žarištima epidemije, jer je Split najotvorenija putnička luka istočne obale Jadrana i time posebno izložena. Zahtijevaju da se karantenski postupak svih brodova koji dolaze iz međunarodnih voda održava na sidru sukladno pomorskoj praksi.

Karantena na Duilovu, prema njihovu zahtjevu, mora biti isključivo za hitne slučajeve iz Republike Hrvatske.

Predlaže se zabraniti sva javna okupljanja, kao i ograničiti rad trgovačkih centara kao i manjih trgovina na području grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije do 18 sati uz obvezno pridržavanje svih protuepidemijskih mjera te obustaviti rad ugostiteljskih objekata svih kategorija uz izuzimanje usluge pripreme i dostave hrane te rad pučkih kuhinja. Predlaže se obustaviti i rad uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje neposredni kontakt s korisnicima usluga, kao i rad sportskih i rekreacijskih objekata.

Stožer je pozvao građane koji su voljni pomoći u dostavi hrane i potrepština potrebitim starijim osobama da se jave gradskoj organizaciji Crvenog križa na telefon 021 489 464. Djelatnici Crvenog križa napravit će bazu volontera te ih uputiti o načinu obavljanja pojedinih usluga.

>> Tema: Koronavirus

Pogledajte i video: Kako izgleda testiranje na koronavirus?

 

 

Ključne riječi

Komentara 38

BI
Biouskoli91
08:56 17.03.2020.

Drzava stedi... na nasim zivotima. Dakle, samo se testiraju oni koji dodju iz inozemstva i imaju simptome, te oni koji su bili u direktnom kontaktu sa potvrdjeno zarazenom osobom. Od prijatelja zena radi u bolnici, i u izolaciji je jer ima simptome virusa, ali joj ne daju da se testira za virus. U samoizolaciji su tisuce ljudi, ali nasa sluzbena brojka o zarazenima je ta koja je. A broj testiranih je u Hr cca 10x manji od testiranih u npr. Sloveniji. Toliko o nasim 'sluzbenim' brojkama.

Avatar salko1951
salko1951
10:39 17.03.2020.

Šta je s gripom??Koliko ima bolesnih i koliko je umrlo od posljedica gripe??

AN
anteS
12:38 17.03.2020.

Molim cijenjeni VL, da barem jedan dan ne objavljuje izjave g.Igora Rudana. Što je previše, previše je! Ne sumnjam u njegove sposobnosti, ali već je uz pomoć VL zasjenio pola svjetske znanstvene zajednice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije